Dodaj do ulubionych

GRZYBICA POCHWY

11.11.04, 11:40
witam
co pomaga na grzybicę pochwy, bez recepty.mam w domu tylko krem crotlimazolum
czy jakoś tak, przpisany przy poprzedniej infekcji.nie stać mnie na drogie
leki ponieważ mam 19 lat i jeszcze nie pracuje:(

a znów wróciło do mnie do świństwo:(
z gory dziekuje
Obserwuj wątek
    • lucjola Re: GRZYBICA POCHWY 11.11.04, 13:27
      morfa1 napisała:

>nie stać mnie na drogie leki ponieważ mam 19 lat i jeszcze nie pracuje:(

Wczoraj wydałam 28zł. Kupiłam Tantum Rosa i Lactovaginal. Do tantum rosy
      potrzebny jest irygator-kolejne 20zł. Ale poczekaj - wypisz sobie leki z tego
      watku forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=216&w=14154834 idz do apteki i
      zapytaj.
      • morfa1 Re: GRZYBICA POCHWY 11.11.04, 14:03
        dziekuje bardzo za link.zaraz go przejrze:)
        • lucjola Re: Jeszcze artykuł 11.11.04, 17:34

Co to jest grzybica?

Grzybica pochwy i sromu jest częstą dolegliwością skłaniającą kobiety do wizyty
          u ginekologa. Chorobę wywołują grzyby, których łacińska nazwa brzmi Candida
          albicans, stąd możesz spotkać się z inną nazwą grzybicy ? kandydiaza. Przyczyną
          dolegliwości jest stan zapalny pochwy i sromu wywołany przez obecność grzyba.

Jakie są przyczyny?

Grzybica pochwy i sromu rozwija się bardzo szybko, jeśli napotka sprzyjające
          warunki. Warunki takie pojawiają się na przykład w czasie (lub po) przyjmowania
          przez pacjentkę antybiotyków (najczęściej z przyczyn niezwiązanych z problemami
          ginekologicznymi) lub doustnych środków antykoncepcyjnych. Rozwojowi grzybicy
          sprzyja także noszenie ciasnej bielizny, nadmierne stosowanie niewłaściwych
          środków toaletowych. Stany ogólne jak ciąża czy cukrzyca mogą również mieć
          znaczący wpływ pojawienie się opisywanych dolegliwości.

Jakie są objawy?

Częstym objawem grzybicy pochwy i sromu są upławy o charakterystycznym
          wyglądzie białawych grudek przypominających biały ser bądź jogurt. Dodatkowo
          pojawia się szereg objawów dodatkowych takich jak: świąd, pieczenie, bóle przy
          stosunkach płciowych, bolesne oddawanie moczu. Skóra i błona śluzowa sromu i
          krocza jest zaczerwieniona, pokryta białawym nalotem, który dość łatwo można
          usunąć.

Leczenie:

Leczenie może być przeprowadzone tylko przez lekarza. Najczęściej obejmuje
          miejscowe podanie specjalnych leków przeciwgrzybiczych w postaci kremów lub
          globulek dopochwowych. Najczęściej proces chorobowy nie wymaga długiego
          stosowania leków. Problemem w leczeniu grzybic są dość częste nawroty choroby.
          Zdarza się, że leczenia przeciwgrzybiczego wymaga także partner, chociaż
          grzybica narządów płciowych u mężczyzny może nie dawać żadnych objawów.

• Gość: Basia Re: Jeszcze artykuł IP: *.cg.shawcable.net 11.11.04, 18:03
            Brakuje w powyzszej informacji waznego stwierdzenia o podlozu nawracajacych
            grzybic - a mianowicie o zaburzeniu flory bakteryjnej organizmu - braku
            paleczek kwasu mlekowego (Lactobacillus Acidophilus) i innych "dobrych"
            bakterii.
            Dlatego kazda kuracja farmakologiczna pomoze tylko chwilowo. Trzeba uzupelniac
            niedobory w/w bakterii jedzac kapuste kiszona, ogorki kiszone, jugurt naturalny
            ( z AKTYWNA flora bakteryjna), albo preparaty probiotyczne np.Lakcid. I trzeba
            to robic nie przez dzien czy dwa ale przez kilka tygodni, miesiecy, a najlepiej
            wprowadzic te produkty na stale do codziennej diety.
            • lucjola Re: Jeszcze artykuł 12.11.04, 11:54
              Gość portalu: Basia napisał(a):

> Brakuje w powyzszej informacji waznego stwierdzenia o podlozu nawracajacych
              grzybic - a mianowicie o zaburzeniu flory bakteryjnej organizmu - braku
              paleczek kwasu mlekowego (Lactobacillus Acidophilus) i innych "dobrych"
              bakterii. Dlatego kazda kuracja farmakologiczna pomoze tylko chwilowo. Trzeba
              uzupelniac niedobory w/w bakterii jedzac kapuste kiszona, ogorki kiszone,
              jugurt naturalny ( z AKTYWNA flora bakteryjna), albo preparaty probiotyczne
              np.Lakcid. I trzeba to robic nie przez dzien czy dwa ale przez kilka tygodni,
              miesiecy, a najlepiej wprowadzic te produkty na stale do codziennej diety.

Och dzięki :)) A ja sie zastanawiałam dlaczego na okrągło gotuje zupę
              ogórkową :)
              Tak a propo gdzieś czytałam, ze dobrze jest przemywać srom jogurtem
              naturalnym ?? Co o tym sądzisz ??
              W ogóle koncepcja kwasowości przy grzybach mi nie pasuje. Przecież grzyby w
              lesie rosna w srodowisku kwaśnym. To dlatego to ph zawsze wydawało mi się
              dziwne :) Pozdr.
              • mama5611 Re: Jeszcze artykuł 12.11.04, 12:23
                witam kup czopki clotrimazolum albo czopki propolisowe..te 2 wyleczyly mnie raz
                na zawsze a zmagalam sie z tym latami ....stosuj je na noc i koniecznie uzyj
                podpaski bo okropnie brudza ale sa super
                • morfa1 Re: Jeszcze artykuł 12.11.04, 14:11
                  a czy ten czopki z clotrimazolum sa na recepte? bo o ile wiem to tak...
      • Gość: ula Re: GRZYBICA POCHWY IP: *.Astral.Lodz.PL 12.11.04, 21:35
        Irygacje w grzybicy nie sa wskazane.
    • Gość: ada Re: GRZYBICA POCHWY IP: *.sieradz.cvx.ppp.tpnet.pl 13.11.04, 21:39
      przeczytaj to: www.abteam.com/friends/drozdze.htm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka