Dodaj do ulubionych

Osteoporoza i lek prolia

22.11.23, 14:08
Cześć, mam pytanie i prośbę o wypowiedzi.

Moja babcia od 10 lat choruje na zaawansowaną osteoporozę. Zaczęło się od osteopenii, ale nieleczona przerodziła się w osteoporozę na poziomie -4 w tym momencie.
Lekarze zalecają leczenie Prolią, ale są też tacy, którzy mówią o jej skutkach ubocznych i odradzają, przypisując tabletki. Te jednak nie są wskazane przy refluksie, który się pojawia.
Chcę pomóc i znaleźć dobre rozwiązanie, babcia jednak przeczytała sporo opinii o leku Prolia, który u wielu osób wywołał negatywne skutki uboczne i się zwyczajnie obawia.

Czy ma ktoś jakieś doświadczenie w takich tematach i mógłby się wypowiedzieć, coś doradzić, podzielić opinią? Ciężko mi odnaleźć informacje na temat tego, czy rzeczywiście skutki uboczne są czymś, czego można się realnie spodziewać i obawiać (a ponoć i w książkach są ludzie, którzy ten lek odradzają) czy może jest to przesadzone, a jeśli tak, to jak bardzo.

Z góry dzięki za pomoc i odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • koziorozka Re: Osteoporoza i lek prolia 22.11.23, 14:50
      Nikt ci nic mądrego nie napisze.
      Skutki uboczne ma każdy lek. Zwykła żywność też czasami.
      Złamanie kości biodrowej czy kręgosłupa przy tak kruchych kościach może powstać bez żadnej przyczyny, a konieczne w takich wypadkach unieruchomienie bywa dla starszych osób krytyczne
      Ruch podtrzymuje życie.

I koniecznie przeczytaj, bo zastrzyk raz na pół roku to za mało
      www.gdziepolek.pl/opinie-i-pytania/33649/prolia-jaki-jest-wymagany-poziom-witaminy-d-przy-stosowaniu-leku-prolia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka