Dodaj do ulubionych

UPORCZYWE WYMIOTY u dziecka pięcioletniego

17.11.04, 22:05
Witam i proszę o poradę. Moja pięcioletnia córeczka po powrocie z
przedszkola, od kilku już godzin uporczywie wymiotuje. Najpierw były tam
resztki obiadu, duże niestrawione kawałki pierogów. Potem treść zółta płynna
i śluzowa, a teraz lekko zabrawiona na żółta woda. Po każdym najmniejszym
łyku płynu od razu wymiotuje. Mocno się jej przy tym odbija.
Boli ją brzuszek. Dwa razy próbowała się wypróżnić, ale nic z tego nie
wyszło. Ale też w ogóle nie siusia. Boję się, żeby się nie odwodniła.
Jakoś nie mam doświadczenia w takich sprawach.
Kiedyś lekarka przepisywała mi sla dziecka przeciwwymiotnie Diphergan. Nie
mam tego leku. Czy mogłabym podać trochę Hydroxyzyny w syropie?
Proszę o radę.

Obserwuj wątek
    • Gość: Magda Re: UPORCZYWE WYMIOTY u dziecka pięcioletniego IP: 5.5R* / *.wlfdle.rnc.net.cable.rogers.com 17.11.04, 22:17
      Ja dalam mojemu synowi (tez ma 5 lat) NIFUROKSAZYD w plynie. Niezwykle
      skuteczny.
      • venus22 Re: UPORCZYWE WYMIOTY u dziecka pięcioletniego 17.11.04, 22:49
        moze zlapala grype zoladkowa?
        Venus
        • mania333 Re: UPORCZYWE WYMIOTY u dziecka pięcioletniego 17.11.04, 23:16
          Być może jest to grypa żołądkowa. Chociaż ona przy grypie miała głównie
          biegunkę. Tak mnie korci, żeby podać jej tę Hydroxyzynę ale trochę się obawiam.
          Tak średnio co pół godziny budzi się i wymiotuje niewielką ilością żółtego,
          wodnistego płynu. I mocno się jej przy tym odbija.
          • Gość: kasia Re: UPORCZYWE WYMIOTY u dziecka pięcioletniego IP: *.compower.pl 17.11.04, 23:27
            Hydroxyzyna działa bardziej uspakajająco, niz przeciwwymiotnie,lepszy byłby
            jednak Diphergan i Nifuroksazyd.Oba są na receptę ale ja ostatni ubłagałam w
            aptece ,że doniosę receptę i mi sprzedali.
            • mania333 Re: UPORCZYWE WYMIOTY u dziecka pięcioletniego 17.11.04, 23:33
              Mam w domu Smectę. Czy to można zamiast Nifuroksazydu? Może jakiś Lakcid?
              • Gość: Doki Re: UPORCZYWE WYMIOTY u dziecka pięcioletniego IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 17.11.04, 23:44
                Smecta nie zaszkodzi, dzialanie przeciwwymiotne Dipherganu widac lepiej przy
                chorobie lokomocyjnej niz przy zatruciu pokarmowym. Nifuroksazydu moze lepiej
                jeszcze nie ruszac, to jednak lek o kilku dzialaniach ubocznych, a jego
                skutecznosc jest ograniczona. Lakcid zdecydowanie nie. Z reguly zatruciom
                pokarmowym towarzyszy nietolerancja laktozy, pogorszysz tylko sprawe.
                Co natomiast warto przyniesc z apteki to ORS (oral rehydration salts). To
                torebki do rozpuszczenia w wodzie, z dodatkiem smakowym. Bo istotnie
                najistotniejsze jest zapobiegac odwodnieniu. Jesli dziecko wypije i zwymiotuje,
                mozna po prostu podac do picia nastepna porcje. Gdyby, dajmy na to, do jutra nie
                przeszlo- czas isc na izbe przyjec.

PS: ORS mozna samemu zaimprowizowac w domu. Na litr wody daje sie 3.5 g soli
                kuchennej i 1.5 g sody oczyszczonej. Doprawic do smaku np syropem owocowym (nie
                za duzo).
                • Gość: Majka Re: UPORCZYWE WYMIOTY u dziecka pięcioletniego IP: *.wroclaw.mm.pl 17.11.04, 23:56
                  Mieszkam w cichym i spokojnym miejscu, na obrzeżach miasta (czyt. totalne
                  zadupie). Jestem sama z dwójką dzieci. Nie mam jak wyskoczyć do apteki.
                  Zaimprowizuję ten lek ale ile to jest 3,5g soli?
                  Miałam zawsze w domu Gastrolit, ale niestety teraz nie mam.
                  A Hydroxyzyna? Czy ona działa podobnie jak Diphergan?
                • mania333 DOKI jesteś jeszcze??? 18.11.04, 00:48
                  Na forum edziecko poradzono mi by jechać na izbę bo tam mała dostałaby coś
                  przeciwwymiotnego np. metoclopramid.
                  Otóż znalazłam ten lek u siebie (Metoclopramidi hydrochloridum) 10 mg. Ale jest
                  problem bo termin ważności był do 09.2004r. Druga sprawa, że nie ma dołączonej
                  żadnej ulotki. Nie mam pojęcia ile można podać takiemu dziecku.

Znalazłam też Gastrolit, ale też przeterminowany (do 10.2004r)

Podałbyś coś z tego?

Mała śpi teraz. Budzi się coraz rzadziej. I po ostatnim popijaniu (słabiutki
                  rumianek i smecta) śpi prawie godzinę.
                  • Gość: Doki chwilowo... IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 18.11.04, 01:33
                    Taki fach, ze czasem spisz jak jest okazja, a nie jak wszyscy spia :-)

Jak mala spi i juz nie wymiotuje, a poza tym wyglada dobrze (nie jakas blada,
                    spocona, lejaca sie przez rece, wysoko goraczkujaca), to zostaw ja do rana w
                    spokoju. Nie ma tez wtedy powodu podawac lekow przeciwwymiotnych czy innych.

Caly czas dzialamy przy zalozeniu, ze to zatrucie pokarmowe- najczestsza sprawa.
                    Istotne w roznicowaniu jest tutaj zadzierzgniecie ("skret kiszek") i wglobienie
                    jelit, ktore przynajmniej poczatkowo przebiegaja podobnie, ale bardziej
                    gwaltownie. Obia stany wymagaja pilnej interwencji chirurga. Bez paniki- obia sa
                    raczej rzadkie w tym wieku, ale mozliwe. Dlatego jesli malej nie poprawi sie do
                    jutra, chocby czesciowo, lepiej poradzic sie pediatry. No i moze okazac sie
                    jutra w przedszkolu, ze nie tylko Twoje dziecko dzis chorowalo- wtedy masz diagnoze.
                    • Gość: Majka Re: chwilowo... IP: *.wroclaw.mm.pl 18.11.04, 07:00
                      Wmiotowała znowu o pierwszej. No i podałam jej 1/3 tabletki Metoclopramidu.
                      Popiła i spała do rana. O 5 znowu się napiła i śpi dalej. Nie miała
                      temperatury, ale blada okrutnie i sińce pod oczami.
                      Gdzieś mi się obiło o uszy, że leki można stosować jeszcze do 3 miesięcy od
                      daty ważności.
                      Wymioty u moich dzieci zdarzają się niezwykle rzadko. Jeśli już panuje ta grypa
                      jelitowa to męczy je biegunka, chorujemy wszyscy. A tylko mnie lekko "muli" i
                      czasami zwymiotuję.
                      Ola bardzo lubi pierogi a matka ostatnio włócząca się po szpitalach nie
                      gotowała dawno tego przysmaku. Myślę, że zjadła je zbyt łapczywie, bo leciały
                      wielkie kawały.
                      Dzięki za rady!
                      Pozdrawiam.

• Gość: Julka Re: chwilowo... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.11.04, 07:59
                        Powiem Ci tak zupełnie serio, kiedy moja mała wymiotowała(przy zatruciu
                        pokarmowym) zadzwoniłam do P.Doktor a Ona doradziła mi aby podać dziecku
                        paluszki i cole.Bardzo sie tym zdziwiłam ale to w 100% poskutkowało! A
                        wcześniej każde lekarstwo zwracała.

Pozdrawiam!
                        • joko5 Re: chwilowo... 18.11.04, 08:21
                          Wezwij lekarza do domu, dziwię się, że jeszcze tego nie zrobiłaś.
                        • Gość: Doki Re: chwilowo... IP: *.217-200-80.adsl.skynet.be 18.11.04, 09:37
                          > Powiem Ci tak zupełnie serio, kiedy moja mała wymiotowała(przy zatruciu
                          > pokarmowym) zadzwoniłam do P.Doktor a Ona doradziła mi aby podać dziecku
                          > paluszki i cole.Bardzo sie tym zdziwiłam ale to w 100% poskutkowało!

Nic dziwnego. Niewiele dzieci odmowi coli, wiec nawet jesli niczego nie chca
                          tknac, to cole owszem. A paluszki to jak sucharki z sola. To ma sens.
    • Gość: pediatra Re: UPORCZYWE WYMIOTY u dziecka pięcioletniego IP: *.chello.pl 18.11.04, 08:59
      Może jednak dziecko zobaczyłby lekarz! Słuchanie porad na odległość - bawienie
      się w farmaceutę ( za radą Dokiego) może być po prostu niebezpieczne!
      Uporczywe wymioty mogą:
      - być spowodowane zatruciem pokarmowym
      - być spowodowane infekcją wirusową określaną przez pacjentów jako "grypa
      żołądkowa" - była dość częsta wśród dzieci i nietylko na przełomie września i
      pażdziernika
      - występować jako pierwszy objaw zapalenia wyrostka robaczkowego - tu zwlekanie
      jest niezwykle groźne
      - prowadzić do odwodnienia
      Można sobie pogdybać , ale dziecko MUSI zobaczyć lekarz. Dziwię się lekarzom,
      którzy bawią się w udzielanie porad na odległość na podstawie relacji rodziców.
      Nie biorą żadnej odpowiedzialności ( są anonimowi), a mogą zaszkodzić !!!!!!!!
    • Gość: Majka Re: UPORCZYWE WYMIOTY u dziecka pięcioletniego IP: *.wroclaw.mm.pl 19.11.04, 09:40
      Z córką po podaniu Metoclopramidu był już spokój z wymiotami. Lekarz badał ją
      jakąś godzine przed wymiotami. Była na wizycie z powodu przedłużającego się
      kaszlu po ostatnim przeziębieniu.
      To jednak grypa jelitowa gdyż dziś wymiotuje moja starsza córka. Ale przebieg
      jest dużo łagodniejszy.
      A w przedszkolu u młodszej większość grupy nieobecna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka