Dodaj do ulubionych

aceton +++ w moczu?

19.11.04, 09:45
odebrałam wyniki. mocz był ok poza acetonem z trzema plusami!!! to oznacza
cukrzyce, ale czy to możliwe skoro w moczu wyszło mi 0 (zero) cukru. lekarz
wysłał mnie na powtórke badań, bo stwierdził że to nie możliwe i być może
nastąpiła pomyłka. :(
Obserwuj wątek
    • Gość: Doki Re: aceton +++ w moczu? IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 19.11.04, 13:06
      a jestes w ciazy?
      • Gość: Ania Re: aceton +++ w moczu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 13:11
        A u mnie w moczu wyszło 15mg acetonu .Co to oznacza ,lekarz nawet nie zwrócił
        na to uwagi .
        • szept_ciszy Re: aceton +++ w moczu? 19.11.04, 19:24
          nie jestem w ciąży. nie uwierzycie, ale odebrałam dziś powtórne badania i
          okazało sie że nie ma acetonu w moim moczu. pomylili moje badania z kims innym.
          niech ich szlag jasny za to!!! nie wiecie co ja przezywałam, byłam załamana,
          dosłownie w jednej chwili życie straciło sens- cukrzyca oznacza wiele wyzeczeń,
          wymaga systematycznego i zdrowego stylu zycia. zero papierosów, alkoholu,
          odpowiednia dieta, nie wskazane jest mieć dzieci, grozi to poronieniem,
          śmiercią, wykrwawieniem w czasie porodu!!! tragedia. miałam to wszystko przed
          oczami :( Boże, ale najważniejsze że jesdnak jest wszystko ok.
          • Gość: Doki Re: aceton +++ w moczu? IP: *.171-201-80.adsl.skynet.be 19.11.04, 20:08
            > cukrzyca oznacza wiele wyzeczeń,
            > wymaga systematycznego i zdrowego stylu zycia. zero papierosów, alkoholu,
            > odpowiednia dieta, nie wskazane jest mieć dzieci, grozi to poronieniem,
            > śmiercią, wykrwawieniem w czasie porodu!!! tragedia.

Bez przesady. Miec cukrzyce to nic przyjemnego, ale nie jest az tak tragicznie.
            Mozna nawet "zyc bez wyrzeczen", tyle ze krocej.
            A ce cukrzyczki nie moga miec dzieci to juz w ogole jakis nonsens.

Poza tym aceton w moczu wcale nie musi oznaczac cukrzycy.
            • szept_ciszy Re: aceton +++ w moczu? 19.11.04, 20:16
              no włąsnie. jeśli się nie bedzie o siebie dbać to krócej się żyje a śmierć jest
              wielką męczarnią. wszystkie narządy padają. a dzieci naprawde sie nie powinno
              planować. jest bardzo wiele poronień. może dojść do powikłań po porodzie o ile
              uda się ciąże dotrzymać do końca. nie kłóc sie ze mna bo widze ze za wiele to
              Ty o cukrzycy nie weisz, a ja dużo czytałam do tego mam kilku znajomych z ta
              chorobą. koleżanka poroniła w 4 miesiącu ciąży.
              • Gość: Doki Re: aceton +++ w moczu? IP: *.171-201-80.adsl.skynet.be 19.11.04, 20:25
                szept_ciszy napisała:

> no włąsnie. jeśli się nie bedzie o siebie dbać to krócej się żyje a śmierć jest
                > wielką męczarnią.

Roznie bywa, ale co z tego, ze krocej sie zyje? Grunt to zyc ostro, nie dlugo.

> a dzieci naprawde sie nie powinno
                > planować. jest bardzo wiele poronień.

no comments

> może dojść do powikłań po porodzie

Zawsze moze.

> nie kłóc sie ze mna bo widze ze za wiele to
                > Ty o cukrzycy nie weisz, a ja dużo czytałam do tego mam kilku znajomych z ta
                > chorobą.

A, chyba ze tak. Przepraszam pania ekspert. ROTFL

> koleżanka poroniła w 4 miesiącu ciąży.

Poronienie to czesta sprawa, nie tylko w cukrzycy. I co z tego?
          • szept_ciszy Re: aceton +++ w moczu? 19.11.04, 20:32
            mozesz sobie poczytać www.poradnikmedyczny.pl/mod/print/475.html ale to
            nie wszystko
            • szept_ciszy Re: aceton +++ w moczu? 19.11.04, 20:38
              nie mam pytań do Ciebie. głupoty wypisujesz. moim zdaniem cukrzyca cukrzyca
              zagraza bardzo ciązy itd... ale co do Ciebie to wiesz... nie wszyscy żyja tak
              jak Ty, ja bym wolała pożyć troche dłużej a że Ty wolisz zyć ostrzej a krócej
              to idź się naćpać i się powieś, hahaha bedzie ostro i krótko.
              • Gość: S. Re: aceton +++ w moczu? IP: *.tvsat364.lodz.pl 19.11.04, 21:11
                Wierz mi ja też mam znajome,które mają dzieci z cukrzycą,oczywiście trzeba
                uważać ale kontrolując wszystko naprawdę mozna normalnie żyć,dzieci świetnie
                sobie radzą.A co do ciąży nie można chyba na podstawie jedenj osoby uważać,że u
                każdego będzie tak samo,jak ja bym myślała,że ma muszę mieć dokładnie to samo
                co inni,że każdy przypadek będzie mnie też dotyczył, to nic tylko sie położyć i
                czekać na smierć. Ty znasz przypadek poronienia a ja znam kobiety z
                cukrzycą,które urodziły zdrowe dzieci,przy prawidłowej kontroli stężenia cukru
                przed i podczas ciąży mozna urodzić zdrowe dziecko,bez problemów przy
                porodzie.Oczywiście,że trzeba uważać i nieraz wymaga to np.pobytu w szpitalu
                dużo wczesniej przed porodem ale nie można mówić,że kobieta z cukrzycą nie może
                myśleć o dziecku.Sadzę,że Doki-przy okazji serdecznie pozdrawiam, jako lekarz
                na pewno wie więcej niż Ty o tej chorobie.
    • wedrowiec2 Re: aceton +++ w moczu? 19.11.04, 21:27
      Szepcie_ciszy - uwierz Dokiemu, on ma rację.
      Aceton w moczu nie musi wskazywać na cukrzycę. Pojawia się w wielu stanach
      takich jak zaburzenia przemiany lipidowej, biegunki, dieta ubogowęglowodanowa i
      bogatotłuszczowa, głodzenie czy duży wysiłek fizyczny.
      Gdy już zostaniesz szczęśliwą mamą, a twoje dziecko zacznie wymiotować, to w
      jego moczu też pojawią się ciała ketonowe, czyli aceton.
      Nie denerwuj się, nie patrz na wyniki badań od czarnej strony internetu.
      Pamiętaj, że w sieci jest wszystko, ale 40% zawartych w niej informacji jest
      błędna.
      • szept_ciszy Re: aceton +++ w moczu? 19.11.04, 22:12
        wedrowiec2 dzięki za isotne informacje. bardzo się przeraziłam gdy dostałam do
        ręki te wyniki, być może aceton w moczu był spowodowany moja derastyczną dietą,
        mała ilością wypijanych napoi, oraz intensywnymi ćwiczeniami na siłowni.

Do "S": ja nie powiedziałam ze kategorycznie nie mozna miec dzieci chodziło mi
        prędzej o powikłania jakie moga wystąpić. wiadomo że cukrzyca może się łatwo
        wydostać spod kątroli co zwiększa ryzyko wad noworodków. Osobiście słyszałam
        bardzo wiele złego na temat tej choroby, dlatego baaaardzo sie jej obawiam. a
        co do tego kolesia "doki" to na doktora mi on nie wygląda, pewnie tylko się za
        niego podaje a wy w to tak wierzycie, to jest dosłownie to co któres z was
        pisało wczesniej: nie trzeba wierzyć we wszystko co jest w internecie. Z takim
        podejściem jak ten cały ćwierćinteligentny Doki nie możliwe jest aby był
        lekarzem, pisząc mi że nie ma żadnych obaw, że nawet nie powinno się leczyć,
        tylko szaleć, "ostro a krótko" ciekawy lekarz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka