Dodaj do ulubionych

Do Dokiego - wyniki krzepliwość

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.04, 12:27
Drogi Doki
proszę abyś spojrzał na moje wyniki. Czy mozna mowić o jakimś zagrożeniu
zakrzepicą? Dodam ze biorę od wrzesnia 2003 pigułki antykoncepcyjne - były to
różne preparaty: harmonet, marvelon, stediril (najdłuzej 7 cykli) a teraz
milvane.
Podaję wyniki:zaczne od najstarszych
1) 10/2003: PLT 324 (N:150-400)
2) 08/2004 : PLT 280 (N:150-390)
3) 08/2004: Z palca: czas krwawienia: 1'35" czas krzepnięcia: 7'06"

NAJNOWSZE z 11/2004:

4) czas protrombinowy = 1,0 (N: 0,9-1,3)
5) APTT = 31,5 sek (N: 24,3-35,0)
6) Fibrynogen = 384 (N:169-392)
7) płytki krwi metoda manualna (komorowo) = 317 (N:140-424)

martwią mnie najnowsze wyniki :( wiem ze są w normie ale mało im brakuje by
ją niedługo przekroczyć. Co Ty uważasz Doki? przy kazdym wyniku podałam
zakres referencyjny bo w różnych labolatoriach robiłam

PZDR
.
Obserwuj wątek
    • Gość: Doki Re: Do Dokiego - wyniki krzepliwość IP: *.58-136-217.adsl.skynet.be 21.11.04, 12:41
      Doustne srodki antykoncepcyjne zwiekszaja ryzyko zakrzepicy zylnej, to wiadomo,
      ale wiadomo to tylko ze statystyki. Nie znaleziono poki co sposobu na to, zeby
      wykryc kogo dotknie zakrzepica, a kogo nie. W wynikach krzepniecia tez tego nie
      bedzie widac. Badaniem laboratoryjnym bardzo czulym na zakrzepice jest
      oznaczenie D-dimerow. >500 mg/dl to juz bardzo powazne ostrzezenie. Jednak to
      nie pomada w okresleniu zagrozenia zakrzepica, co najwyzej w stwierdzeniu czy
      zakrzepica juz jest.
      Zazwyczaj przyjmuje sie strategie minimalizacji czynnikow ryzyka, czyli rzucenie
      palenia, zwalczanie otylosci, leczenie zylakow. Poniewaz doustna antykoncepcje
      trudno nazwac leczeniem z koniecznosci, sprawa sprowadza sie do wywazenia ryzyka
      powiklan i potrzeby/wygody uzywania akurat tej metody antykoncepcji.
      Pytanko: dlaczego tak czesto zmieniasz pigulki? Czy to kwestia zlego
      samopoczucia czy jeszcze czegos innego?
      • Gość: elshout Re: Do Dokiego - wyniki krzepliwość IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.04, 12:53
        zmieniam z przepisu gina
        harmonet prawdopodobnie był za słaby --> wychodowałam torbiel czynnościową 6x5
        cm (i do tej pory wszyscy się dziwią jak). Poznie dostałam na 3 cykle marvelon
        żeby znikła. Zniknęła faktycznie ale nogi mnie swędziały przeokropnie, miałam
        napady agresji i utyłam. Pozniej miałam stediril który najlepiej tolerowałam,
        ale jakies plamienia były i nieregularne miesiączki wiec gin zaleciła 3 fazowe
        na 1-2 cykle bym mogła znow wrocic do moich stedirilów.
        Cały "Problem z zakrzepicą" zaczął się od problemu opisywanego w tym linku:
        (inna xywa ale to ja). Jeżeli mogłbyś na to spojrzeć (tak będzie najłatwiej
        wkleić) : forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=216&w=17759191&v=2&s=0

Bede wdzięczna za odpowiedz
        • Gość: Doki Re: Do Dokiego - wyniki krzepliwość IP: *.58-136-217.adsl.skynet.be 21.11.04, 13:19
          Olszynko-serafinko,

nie popadaj w panike, ale the_kami z tamtego watku ma racje. Objawy takie jak
          bol i ucisk w klatce piersiowej moga (choc nie musza) wskazywac na zator pluc-
          najgrozniejsze i w sporym odsetku smiertelne powiklanie zakrzepicy zylnej. Sama
          przyznajesz, ze palisz papierosy, choc na pewno wiesz, ze to zwieksza ryzyko
          powiklan zakrzepowych. Zatorowosc plucna jest czestsza niz nam sie wydaje i choc
          wielu ludzi przezywa zatory nawet o tym nie wiedzac, niektorzy nawet nie wiedzac
          co sie stalo padaja trupem. Tego absolutnie nie mozna lekcewazyc. EKG to za malo
          by wykryc zator pluc. Zmiany w ekg pojawiaja sie dopiero przy tak duzych
          zatorach, ze rozpoznanie i tak samo sie nasuwa.
          Mysle, ze dla wlasnego bezpieczenstwa lepiej odstawic pigulki i dosc szybko
          postarac sie wykluczyc zatory. Jesli w tej chwili nie masz dolegliwosci, mozesz
          poczekac do jutra, ale jesli masz, albo jesli bol i ucisk wroca- idz chocby na
          izbe przyjec.
          A tak w ogole to nie zastanawialas sie nad jakas inna forma antykoncepcji, mniej
          klopotliwa i potencjalnie mniej ryzykowna niz pigulki? Np Mirena.
          • Gość: Elshout Re: Do Dokiego - wyniki krzepliwość IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.04, 13:33
            Dziękuję serdecznie
            chociaż bardzo mnie to przestraszyło co piszesz :(
            mirena chyba odpada ponieważ jeszcze nie rodziłam, a na dziecko kategorycznie
            nie mogę sobie pozwolić, mimo ze mam 24 lata na karku :(
            Piszesz jak najszybciej wykluczyć zatrory - ale jak? jakimi badaniami i gdzie
            się zgłosić? Czy te DD Dimery wykonać? Palenie rzuciłam mimo ze nie paliłam
            nałogowo raczej teatralnie dla przyjemnośći. dzien wczesniej zrywem wypaliłam
            jednak nie 3-4 max tylko z około 10 na oko. Od tego czasu dolegliwości nie
            wróciły. Nie wykupiłam tez Helacidu (?). W poniedziałek / wtorek pojde z tymi
            wynikami do rodzinnej.
            Dzis powinnam wziac 11 pigułkę. Boję sie przerywac opakowanie w trakcie. Bol
            promieniowal pod piersi w okolice żeber, kłuł także na plecach.
            Czy te moje wyniki nie pokazują zadnego zagrożenia czy też nie mowią o sprawie
            zupełnie nic? W nocy poprzedzającej ranek z tymi bólami bardzo zle spałam
            budziłam się czesto. Boję się! co robić , do lekarza i tak pojde, nawet do
            niejednego jak zajdzie potrzeba!
            • Gość: Doki Re: Do Dokiego - wyniki krzepliwość IP: *.58-136-217.adsl.skynet.be 21.11.04, 14:02
              > Piszesz jak najszybciej wykluczyć zatrory - ale jak? jakimi badaniami i gdzie
              > się zgłosić? Czy te DD Dimery wykonać?

Strategia przy podejrzeniu zatoru jest taka: na poczatek D-dimery i gazometria.
              To powinno zrobic kazde laboratorium przyszpitalne o kazdej porze dnia i nocy.
              Jesli jest mozliwosc, echokardiografia. Badaniem najdokladniejszym jest
              tomografia komputerowa wysokiej rozdzielczosci. Troche gorszym, bo dajacym
              odpowiedz w kategoriach duze/srednie/male prawdopodobienstwo zatoru, jest
              scyntygrafia pluc. Ale te dwa ostatnie na cito u osoby w dobrym stanie ogolnym
              moga byc trudno osiagalne.

> Nie wykupiłam tez Helacidu (?).

A pomagalo? Bo moze to po prostu zgaga... Sprobuj wypic pol lyzeczki sody
              oczyszczonej na pol szklanki wody. Jesli bol przejdzie- moze to po prostu zgaga.

> Czy te moje wyniki nie pokazują zadnego zagrożenia czy też nie mowią o sprawie
              > zupełnie nic?

Wartosci sa prawidlowe, ale to niewiele wnosi, bo moga byc prawidlowe nawet przy
              rozleglej zakrzepicy.

Na razie: bez paniki. Jesli czujesz sie dobrze, zajmij sie tym od jutra. Jesli
              czujesz, ze cos nie tak- nie wahaj sie isc na ostry dyzur.
              • Gość: Elshout Re: Do Dokiego - wyniki krzepliwość IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.04, 14:41
                Zapomniałam dodać, że dość szybko mi to przeszło nie patrzałam na zegar ale
                moze mniej trwało niz 5 min, zjadłam jogurt, wypiłam na raz prawie niecała
                połowę 1,5 l butelki wody niegazowanej,znikło po tym, jak tylko zaczął przełyk
                sie rozpręzac i pracowac znikał ból, nawet to dosc szybko trwało. Helicid
                dostałam na wizycie na której skarżyłam sie na ten bol (mniej wiecej ponad 1 h
                pozniej), a po wizycie jeszcze tego ani nie wykupiłam ani nie zażyłam.narazie
                czuje sie ok. Bynajmniej tej sprawy tak nie zostawię a lekarce nie przejdzie to
                tak na łatwiznie :)
                Dziękuję serdecznie!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka