Dodaj do ulubionych

starsza osoba coraz mniej sika - dlaczego ?

IP: *.mtnet.com.pl / *.mt.pl 03.12.04, 12:12
mama prawie nie potrzebuje picia ! ale w nia wmuszam !
poprawiło sie troche z sikaniem po podawaniu jej wody Jana , ale po 3
miesiacach juz jakby to nie działało, piła tez urosan ! pozniej byla przerwa
i znow dzis jej podalam !
mozew cos polcicie ? bo takie problemy to nic dobrego dla ogranizmu!
Obserwuj wątek
    • pia.ed Re: starsza osoba coraz mniej sika - dlaczego ? 03.12.04, 12:34
      To w koncu jaki mama ma problem?
      Nie chce pic, czy nie chce sikac???
      Jedno sie scisle wiaze z drugim!

Zdrowy dorosly czlowiek powinien wydalac 1,2 - 1,4 litra moczu dziennie.
      Starszym ludziom trzeba podawac picie czesto, ale w malych ilosciach.
      Sa owoce i jarzyny ktore zaieraja duzo wody, np ogorek, pomidor, winogrona.
      Podawaj jej to, a poza tym podawaj plyny, chocby za pomoca lyzki do zupy!
      Nie napisalas ile Twoja mama ma lat, ale chyba jest bardzo stara?
      • Gość: gogo Re: starsza osoba coraz mniej sika - dlaczego ? IP: *.mtnet.com.pl / *.mt.pl 03.12.04, 12:46
        witam
        ma 63 lata , pije bo jej kaze ale mimo to bardzo malo sika i dluuugo siedzi w
        WC, wiem ze normalnie na starosc osoby nie czuje takiego pragnienia ,ale nawet
        jesli jej pilnuje to malo sika - no i co tu duzo pisac gdyby nie woda Jana to
        chybaby mnie zaczadziła bo taki był stężony
        • astria1 Trochę z innej beczki... 03.12.04, 13:17
          > normalnie na starosc osoby nie czuje takiego pragnienia ,ale nawet
          > jesli jej pilnuje to malo sika - no i co tu duzo pisac

eeeeeeeeeeeeeee nooo ja tylko tak trochę z innej beczki.. Twoja mama ma 63 lata
          i twerdzisz ze jest STARA ???

Jezu - kiedy się zaczyna starość ? męzczyzna 65 letni przechodzi na emeryturę i
          co to tez już starość ?

:-)))
          • Gość: ada Re: Trochę z innej beczki... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.04, 17:01
            No nie, twoja Mama nie jest stara!!!! 63 lata, to nie starosc!Ja swoja babcie
            nie uwazam za stara, a ma kilkanascie lat wiecej. kobieta 63 letnia nie ma
            takich problemow, jak 80 letnia, wiec z tym piciem to lepiej sprawdz, bo
            napewno to nie jest oznaka starosci!!!!
        • Gość: Daria Re: do pia-ed IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.04, 17:11
          Stary to jest pies kot czy inne zwierze.O ludziach nie mowi sie że sa starzy
          lecz sa w podeszłym wieku.Mama gogo nie jest zwierzęciem.Troche szacunku.
    • evil_princess Re: starsza osoba coraz mniej sika - dlaczego ? 03.12.04, 12:43
      Hallo Gogo,

> mama prawie nie potrzebuje picia !

U starszych ludzi coś takiego niestety często się zdarza; starsi ludzie po
      prostu nie odczuwają pragnienia. To jest faktycznie niebezpieczne, bo prowadzi
      do dehydracji i powoduje zmęczenie, zaburzenia koncentracji, zawroty głowy,
      zaparcia, zaburzenia krążenia, itd.

Możliwe jest także, że to, co Twoja mama pije nie jest wydalane a zatrzymywane
      w organizmie. To możesz sama skontrolować: naciśnij palcem np. na piszczel
      kilka centymetrów ponad kostką; jeśli pozostanie widoczny dołek, to znaczy, że
      mama ma obrzęki. W podeszłym wieku może to także oznaczać niewydolność serca.

Co mówi lekarz mamy na ten temat?

Pozdrawiam

Renee
      • Gość: gogo Re: starsza osoba coraz mniej sika - dlaczego ? IP: *.mtnet.com.pl / *.mt.pl 03.12.04, 12:52
        dzieki ! ale po sprawdzeniu stwierdzam ze nie odklada sie jej woda w
        organizmie ! ;-) dzis bede liczyla ile ona wogole wypija !
        a moze powodem jest to ze pije malo cieplych płynów - nie lubi zbyt cieplych!
        letnie to dla niej gorace, a wody czystej nie lubi, herbata z cytryna i inne
        owocowe mowi ze ja drapia po gardle, melisa, zbrzydła a rumianek w nadmiarze
        pity wysuszył śluzówke -wiec co takiej osobie podawac -sokow chyba nie bo ma
        poczatki refluksu
        • Gość: Maria Re: starsza osoba coraz mniej sika - dlaczego ? IP: 213.199.253.* 03.12.04, 13:30
          Twoja mama cierpi prawdopodobnie na niewydolność krążenia. Powinna wypijać w
          ciągu dnia conajmniej 1,5 wody mineralnej niegazowanej, oczywiście oprócz innych
          jak kawa, herbata. Jestem dużo starsza od Twojej mamy i mam podobne problemy,
          ale ja wypijam średnio w ciągu dnia ok. 3 litrów płynów. Inaczej miałabym
          problemy z pęcherzem i nerkami.
          Pozdrawiam - Maria
        • evil_princess Re: starsza osoba coraz mniej sika - dlaczego ? 03.12.04, 14:07
          Oha! To co Twoja mamcia w ogóle pije, Gogo??? Z tego, co piszesz, to Madame
          jest gorsza ode mnie, bo ja tego nie lubię, na to jestem uczulona, od tamtego
          zaczyna wariować mój wrzód żołądka, itd., itp. ;-)))

Rumianek faktycznie wysusza śluzówki a herbata z cytryną czasami jest za
          cierpka, jeśli ktoś ma wysuszone śluzówki.

Soki możesz oczywiście wypróbować, ale a) niekwaśne (tzn. nie sok z porzeczek
          itd.) i b) zmieszane z wodą (bez gazu) 1:1. Tak zmieszany sok jabłkowy wytrzyma
          nawet mój wrzód (dodatkowy efekt: sok jabłkowy reguluje balans elektrolitów a
          przez zmieszanie z wodą redukuje się refluks). Co także możesz wypróbować:
          zielona herbata albo herbata Roibos - obie smakują także na zimno, jeśli mama
          nie lubi ciepłego. Na zimno także gorąco polecam herbatę z kwiatów lipy.

Pozdrawiam

Renee
          • pia.ed Re: starsza osoba coraz mniej sika - dlaczego ? 04.12.04, 12:51
            Przede wszystkim zareagowalam czytajac ze Twoja mama ma 63 lata, a ty piszesz
            o STAROSCI !
            W Szwecji wszyscy pracuja do 65 roku zycia, i wiele ludzi domaga sie
            podwyzszenia wieku emerytalnego do 70 lat, bo sa jeszcze za MLODZI na
            emeryture!
            Bedac w Warszawie spotkalam moja znajoma z netu, pania po 70-ce.
            Byla niewysoka, szczupla - nigdy nie dalabym jej wiecej niz 55-60 lat !

Zreszta mentalnie jest jeszcze mlodsza.
            Na jesieni byla na bardzo meczacej wycieczce autokarowej do Norwegii,
            program byl niesamowicie rozbudowany.
            Ma za soba wiele takich wycieczek, jest bardzo ciekawa zycia.
            W autobusie byly wylacznie EMERYTKI!

A moja ciocia, obecnie 84 lata, ZACZYNA byc stara ...
            10 lat temu byla z corka w Pakistanie, z plecakiem, jezdzily przeladowanymi
            autobusami i kolejami, spaly gdzie popadnie bo chcialy zobaczyc prawdziwe
            ZYCIE Pakistanczykow, a nie to co pokazuje sie turystom.

Chcialam dodac, ze ciocia ma wyciete wszystkie kobiece narzady bo miala raka w
            wieku 60-lat, a w sercu ma sztuczna zastawke.
            Nie jest wiec okazem zdrowia.

Zeby zobaczyc ile twoja mama wydala uryny, trzeba dac jej sloik w ktory bedzie
            siusiala.
            Po 24 godzinach sprawdzisz ile w sumie tego bedzie.

Nie rozumiem po co Twoja mama siedzi "godzinami" w ubikacji?
            Niech chodzi wtedy kiedy CZUJE, ze musi isc!

Jak pisalam powinno byc 1,2 - 1,4 litra.
            • astria1 do pia.ed 04.12.04, 13:49
              pia.ed !!
              Dziękuję za to co napisałaś :-)

pzdr serdecznie
              Anna

Ps. ufff... do owej "starosci" brak mi coś ok 35 lat :) ale chyba dobrze rokuję
              na przyłość nie godząc się na nazwanie takiego stanu u osob 63 letnich...
              • Gość: Hans Re: do pia.ed IP: *.fornfyndet.se 04.12.04, 16:18
                Zacvznij podawac Twojej Mamie troche lekkiego piwa niw iecej jak butelke
                dziennie.Zostana przeplukane jej drogi moczowe filtry zatkane oczyszczone i
                zacznie funkcjonowac jak mlodka.Pozniej do obiadu kieliszek czerwonego wina to
                serce ustabilizuje sie jak nalezy.Ludzie 63 lata to dla mezczyzny akurat w
                sile wieku a kobieta w tym wieku jeszcze jest warta aby oko na niej oprzec.Cos
                za szybko zrobilas Mame staruszka.Ruszac sie spacerowac i zacznie wszystko zyc.
                Pia Ed pisze prawde.Obecnie praktycznie pracowanie bedzie do 67roku a plany sa
                na 70 lat.
                Osobiscie sie ciesze.Bez pracy mozna zwariowac.Dobrze ze chca starszych ludzi
                ponoc sa wydajniejsi niz mlodsi,odpowiedzialnjesi i nie choruja wogole.
                Pzdr.Hans
              • Gość: ada Re: do pia.ed IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.04, 17:06
                I ja mam takie same odczucia, mi tez brakuje okolo 35 lat do "starosci", ale
                podobnie jak Was, odrazu urazilo mnie sformuowanie ...stara, ma 63 lata. A tak
                nawisem mowiac, to moze to jakas nastolatka pisze i dla niej wiek 40 to juz
                starosc co?
              • pia.ed Re: do pia.ed 04.12.04, 18:09
                Napisalam tak, bo sama czuje sie "trafiona!
                • pia.ed Re: do pia.ed 04.12.04, 18:22
                  Zareagowalam na temat "starosci", bo sama (nie przyznajac sie do tego nikomu)
                  jestem w okolicach wieku mamy maszej korespondentki.
                  Mimo to dalej jestem pelna zycia i mam wiele planow na przyszlosc!

A corka tej "staruszki" z pewnoscia jest juz okolo czterdziestki. Ciekawe co
                  sadzi o swoim wieku?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka