Dodaj do ulubionych

badania TARCZYCOWE - pytanie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.04, 15:30
Jakie są podstawowe badania pozwalające na ustalenie nad- lub niedoczyności
tarczycy?
Ktoś mi podał, że TSH, T4, T3, Anti TG, Anti TPO - czy wykonanie tych trzech
pierwszych wystarczy? Będę je robić za własne pieniądze, dlatego nie
chciałabym ponosić zbędnych wydatków.
I jak przygotować się do badania np. być naczczo???
Obserwuj wątek
    • Gość: Jaga Re: badania TARCZYCOWE - pytanie IP: 84.10.103.* 06.12.04, 17:02
      Wszystkie powinnaś zrobić ale jeżeli nie masz kasy to na początek TSH i Anti
      TPO i Anti TG --zobaczymy co wyniknie jeżeli TSH i anti beda w normie to ok
      jeżeli będa przeciwciała albo brak przeciwciał a TSH na granicy normy górnej
      lub dolnej wymaga to dalszej diagnostyki ,aha warto zrobić usg i na czco trza
      być,pozdrawiam
      • Gość: body Re: badania TARCZYCOWE - pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.04, 17:48
        Dzięki za odpowiedz, pytam bo u mnie robią tylko TSH i T3, T4 tych dwóch Anti
        nie!
      • zoskaanka Re: badania TARCZYCOWE - pytanie 06.12.04, 21:04
        czytam od jakiegoś czasu Twoje posty dotyczące tarczycy, nie wiem czy jesteś
        lekarzem (nie wydaje mi się) czy sama masz problemy z tarczycą i stąd Twoja
        wiedza na ten temat
        uważam jednak, że przesadzasz i to mocno
        jeśli jesteś lekarzem, to rozumiem, że ten wszystkie badania po to aby ustalić
        stan rzeczy, ale jeżeli nie jesteś lekarzem, to gadasz zwyczajnie bzdury
        • Gość: Jaga Re: badania TARCZYCOWE - pytanie IP: 84.10.103.* 06.12.04, 21:42
          Nie nie jestem lekarzem, zaczynam dopiero ,pozatym prawda jest taka że TSH w
          wielu przypadkach jest w normie F4 też a sa przeciwciala ---nie widze nic złego
          w kontroli przeciwciał ,ja miałam ok TSH ,ok F4 ok Anti TPO a Anti Tg wyszły
          132 [za piewrszym razem]gdyby lekarka poprzestała na pierwszym badaniu a tak
          było w zeszłym roku to mogłoby mi Anti Tg rosnąć latami i nic bym o tym nie
          wiedziala.A do badania trzeba być na czco--zawsze mozna napić sie rano troche
          wody to nie rzutuje na badania mi nawet pielegniarki powiedziały że
          mozna]/Także niestety nie gadam bzdur ,w wielu problemach z tarczycą gdzieś tak
          do 15 %mimo braku przeciwciał mamy do czynienie z zapaleniem tarczycy.To że
          chce spr sobie ten narząd uwazam za db pomysł jesli ma jakieś podstawy [objawy
          nied./nad/czynności]czasami tarczyca nie daje objawów a się"psuje"i wskazane
          byłyby badania profilaktyczne może co poniektóre osoby uniknęły by nieszczęścia-
          -takie me zdanie ,możesz się nie zgodzić ale ja nie musze kłamać staram się
          tylko pomóc ludziom,niestety nie kazdy lekarz to fachowiec a ja i tak nawet
          przy chęciach dobrych nie zrobię jej tych badań.Na mnie tez lekarka machnęła
          ręką nie dala skierowania ,posżłam do innej dała i TSH było ok a potem sie
          okzało że .........sie psuło mimo dobrego TSH.Nie chcialabym być niegrzeczna
          ale wierz mi nie chciałabyś trafić na lekarza niedouka a niestety nie informują
          nalezycie o chorobach ,zaleceniach itd.Recepte kazdy potrafi przepisac nawet Ci
          co dawali Pavulon
          • zoskaanka Re: badania TARCZYCOWE - pytanie 06.12.04, 22:32
            niestety miałam też niemiłe doświadczenia z lekarką, która "zapomniała" zlecić
            ważnye badania, a także uznała, że jak mi się polepszyło, to nie należy się mną
            już tak sumiennie zajmować, a że ja się nie najlepiej czułam, to uznała za
            sprawę kosmetyczną i co najmniej fanaberię i stwierdziła, że ma poważniejsze
            przypadki, a ja marudzę.
            od tamtej pory dużo próbuję się dowiedzieć na własną rękę ( a to już 10 lat),
            znalazłam lepszą lekarkę
            pewnie masz dużo racji w tym co piszesz, tylko na dobrą sprawę można pójść i od
            razu zrobić całą gamę badań ze scyntygrafią, usg i biopsją włącznie
            moim zdaniem robienie tych wszystkich badań jest bez sensu i kosztuje mnóstwo
            pieniędzy, a potem może się okazać, że większość była zbędna
            dlatego lepiej jest najpierw znaleźć dobrego lekarza, który będzie zlecał te
            badania stopniowo, aż się okaże, w czym jest problem
            zresztą, jak ktoś porobi tyle badań, to i tak musi pójść z nimi do specjalisty,
            bo chyba nie doradzisz takiej osobie, żeby podała na forum wyniki i wspólnymi
            siłami je zanalizujemy!
            z całym szacunkiem do Twoich dobrych chęci, ale jestem zwolennikiem pomocy w
            znalezieniu dobrego lekarza lub dla przykładu opisania swoich doświadczeń w
            chorobie tarczycy (a przecież jest ich wiele), przecież to nie forum kuchnia,
            że podamy przepis, który może wyjdzie a może nie wyjdzie, ale i tak się nic nie
            stanie
            • Gość: Jaga Re: badania TARCZYCOWE - pytanie IP: 84.10.103.* 09.12.04, 22:32
              Masz rację ,gwoli ścisłości scyntografię i inne to musiała by robic gdyby z
              tymi wcześniejszymi hormonami było cos nie tak.Pozatym musiała by też miec
              guzki.Mi chodzi tylko o jedna sprawę że jeśli może[ma pieniązki to nie
              zaszkodziłoby spr może ma podstawy aby sadzić że to przez tarczycę,a fakt dobry
              lekarz to podstawa]Naprawde chcialam jej pomóc tyle decyzja i tak do niej
              należy,pozdrawiam serdecznie
            • janka111 Re: badania TARCZYCOWE - pytanie 22.12.04, 16:25
              Z tym dobrym lekarzem to chyba nie jest tak łatwo. Zawsze da sie to ominąc, bo
              kazdy pacjent jest inny i już jest wytłumaczenie dla pomyłki. Gdzie znajdzesz
              dobrego lekarza ? Przeciez nie ma napisane na czole "jestem dobry?" A drogi nie
              zawsze znaczy dobry . Pozdrawiam
          • Gość: body Re: Jaga - pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.04, 14:55
            Ja nie wiem jak ciężko trzeba być chorym, żeby lekarz się zainteresował
            problemem?
            A czy przy nad/niedoczynnośi wykonuje się te same badania (i czy dolegliwości
            mogą wskazywać na jedno lub drugi, czy raczej nie ma to znaczenia) widzę że
            trochę wiesz na ten temat, a ja nie chciałabym niepotrzebnie robić 100 badań.
    • Gość: ppppppppppppp Re: badania TARCZYCOWE - pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.04, 20:38
      polemizowal bym co do tego , czy trzeba byc naczczo ...
      • zoskaanka Re: badania TARCZYCOWE - pytanie 06.12.04, 21:01
        tak naprawdę wystarczy TSH i nie ma znaczenia czy na czczo, by nie i o jakiej
        porze dnia
        • Gość: ppppppppppppppppp Re: badania TARCZYCOWE - pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.04, 21:08
          samo badanie tsn nie wystarczy - bo w niektórych przypadkach dochodzi do
          zaburzenia dzialania ujemnego sprzezenia wzrotnego- to znaczy , ze choc wzrasta
          ilosc hormonow tarczycy ,tsh jest w normie - zatem radze zrobic tsh ,ft3 ,ft4 ,
          • zoskaanka Re: badania TARCZYCOWE - pytanie 06.12.04, 21:15
            fakt, zgadzam się z Tobą :))
            • Gość: body Re: badania TARCZYCOWE - pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.04, 21:44
              Czyli TSH i T3,T4 powinny wystarczyć w zdiagnozowaniu choroby tarczycy?
              A w takim razie te dwa badania Anti co one wykazują (poziom czego?), i gdyby te
              wcześniejsze trzy badania wyszły dobre - to wyklucza chorobę tarczycy, czy
              powinno się jeszcze sprawdzić Anti?
              • patyczako Re: badania TARCZYCOWE - pytanie 06.12.04, 22:22
                jezeli sie juz bedziesz badac to nie T3 i T4 tylko FT3 i FT4
              • zoskaanka Re: badania TARCZYCOWE - pytanie 06.12.04, 22:39
                nie, te trzy badania nie wystarczą, żeby stwierdzić problemy z tarczycą
                ale badań jest wiele, tak jak chorób tarczycy, badania są kosztowne
                jeśli wynik jest w normie a pacjent jednak się źle czuje, wtedy lekarz powinien
                zlecić kolejne badanie, aż znajdzie to właściwe
                po co robić badania za kilkaset pln, a potem się okaże, że wystrczyłyby te za
                kilkadziesiąt złotych, a reszt była całkowicie zbędna?
                od tego są lekarze, żeby decydować i diagnozować
                jak się ma zastrzeżenia do lekarza, to należy go zmienić
                • Gość: tess Re: badania TARCZYCOWE - pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.04, 09:42
                  i ta wypowiedz powinna zakończyć dyskusję.
    • to-ja-007 do Jagi (off topic) 07.12.04, 10:35
      Jaga
      zaprszam na forum o HAshimoto:

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=24776
    • Gość: toja Re: badania TARCZYCOWE - pytanie IP: *.netg.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.04, 19:33
      jaki jest koszt tych niezbędnych badań,na jakiego rzędu wydatek należy sie
      nastawic?
    • Gość: pppppppppppppppppp Re: badania TARCZYCOWE - pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.04, 20:03
      ja płaciłem za ft4 i ft3 w sumie 38 złotych plus p/c tpo chyba 36 zł
      • Gość: body Re: badania TARCZYCOWE - pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 22:55
        TSH, T4 i T3 - po 20zł, w przychodni.
        • senta Re: badania TARCZYCOWE - pytanie 29.12.04, 00:06
          Jago,czy bylabys tak mila i ciutke dokladniej wytlumaczyla na czym polegaja
          badania tarczycy-oprocz TSH,FT3,FT4.
          Ja przyznaje racje wlasnie Tobie i z checia skorzystam z Twojej wiedzy w tym
          zakresie.
          Dlaczego?
          To proste.
          Kilka lat temu o maly wlos nie zeszlabym z tego swiata przez tarczyce wlasnie.
          Zaczelo sie niewinnie..mrowienie w palcach rak,oblewajace poty i wielka
          nerwowosc.jeden,drugi,trzeci lekarz..badania TSH,FT3,FT4-w normie.
          No wiec,jesli nie tarczyca,to moze padaczka,nerwica..i cholera wie co jeszcze.
          Bylo coraz gorzej..mdlalam,nie wstawalam z lozka,nie mialam sily..umieralam.
          Moj kochany maz wynajdowal najlepszych specjalistow za naprawde duze pieniadze.
          Bylo coraz gorzej..
          Az kiedys,wychodzac z kolejnego badania,radiolog powiedzial.."niech sobie pani
          zbada tarczyce,ma pani takie blyszczace oczy"
          Zlekcewazylam bo przeciez mialam dobre wyniki.
          Mijaly miesiace..zrezygnowalam z pracy,nie wychodzilam z domu,stracilam
          nadzieje,tylko maz uparcie wozil mnie na psychoterapie wierzac,ze to nerwy.

I pewnego dnia,nieznajoma osoba popatzrywszy na moje ludzkie
          zwloki:))),powiedziala"Pani jest chora na tarczyce,ma pani dziwne oczy"
          Powtorzylam na wlasna reke badania ...i juz wtedy nie mozna bylo oznaczyc
          poziomu TSH !!!!!

Od tej pory slucham z wielka uwaga uwag,spostrzezen,rad ludzi ktorzy otarli sie
          o chorobe,bo to oni czestokroc wiedza wiecej od lekarzy.

od kilku tygodni czuje sie gorzej...TSH mam ok a moj lekarz,zamiast dociekac i
          drazyc temat , powtarza"Pani jest przewrazliwiona"

Kurde !!Nie jestem.Ja wiem lepiej !! A Ty -lekarzu z dyplomem powinienes mi w
          tym pomoc...

Ale sie rozpisalam...moze ku przestrodze,tym co medycynie wierza slepo..
          • Gość: Jaga Re: badania TARCZYCOWE - pytanie IP: *.chello.pl 29.12.04, 00:36
            Napiszę do Ciebie jutro tu masz mój e-mail nefretete8@gazeta.pl
            • getonat75 Re: badania TARCZYCOWE - pytanie 14.01.05, 12:39
              a może by tak zrobić listę dobrych endokrynologów. Jeżdżę do endokrynologa
              dziecięcego w ICZMP w łodzi. Lekarka wszystkie moje sugestie kwituje - wyrosną.
              W badaniach córce wyszło fT3 powyżej normy, a fT4 i TSH w normie. Naprawdę nic
              z tym się nie robi?
              • Gość: tess Re: badania TARCZYCOWE - pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 16:37
                Hormon T3 jest hormonem niezbędnym do pracy mózgu. Może właśnie z racji wieku
                jest podwyższony.
                • getonat75 Re: badania TARCZYCOWE - pytanie 21.01.05, 10:35
                  moze dlatego corka jest nadpobudliwa i ma deficyt uwagi? czy to sie leczy?
                  co na to expert - Jaga?
                  • Gość: Jaga Re: badania TARCZYCOWE - pytanie IP: *.chello.pl 21.01.05, 11:00
                    a sprawdzili jej Anti Tpo i Anti TG,czy ma jakies inne objawy?A co z usg
                    tarczcy?Pisz prosze na mój-email ze względów zdrowotnych nie będzie mnie przez
                    jakiś czas na forum.Jestem pod e mailem uchwytna.Napisz coś więcej ,wiek
                    córki ,choroby w rodzinie od kiedy xle sie czuje/coś poderzewała że jest nie
                    tak postaram się pomóc.pozdrawiam
          • Gość: Jaga Re: badania TARCZYCOWE - pytanie IP: *.chello.pl 16.01.05, 15:28
            Do SENTY --przepraszam że nie odpisałam --wysłałam do kogoś innego i okazało
            się że ta osoba tez miała problemy z tarczycą --sądziłam że To Ty a to była
            Nadinette---może Ty masz po prostu Gravesa --Basedowa?Sprawdzili Ci
            przeciwciała???Te błyszczące oczy itd na to by wskazywały
    • jacek1956 Re: badania TARCZYCOWE - pytanie 14.01.05, 13:34
      Objawy nadczynności: powiększanie się tarczycy i powstawanie
      woli,gorączka,spadek masy ciała mimo zwiększonego apetytu,kołatanie
      serca,zadyszka,kłopoty ze spaniem, stałe odczuwanie gorąca,obfite pocenie,bóle
      i wytrzeszcz oczu.

Niedoczynność
      Empirycznie stwierdzono że prawie 100% wyników dostępnych, oficjalnych
      medycznych badań krwi, nie wykazuje niedoczynności tarczycy, mimo że ta
      niedoczynność ma miejsce
      Objawy niedoczynności: marznięcie,silne odczuwanie marznięcia
      kończyn,osłabienie senność,słabsza wydolność umysłowa i fizyczna,bóle
      mięśni,wieczne zmęczenie,depresje,tycie,bóle reumatyczne,nadmierne
      upławy,częste infekcjei/lub przeziębienia,choroby skórne
      (trądzik,łuszczyca,sucha skóra)i wiele innych.
      Oficjalne dane podają, że większość ziemi uprawnej w Polsce ma zbyt małą ilość
      jodu zeby pokryć zapotrzebowanie naszych organizmów. Katastrofa elektrowni w
      Czarnobylu też swoje zrobiła. Niedoczynność ma powiązanie z zawałami serca.
      Podobno codzienne smarowanie polską jodyną na alkoholu etylowym (ważne)
      fragmentu skóry wielkości dłoni oraz przyjmowanie dużej ilości proteinowego
      wapnia z magnezem przez kilka miesięcy nasyci tarczycę zdziała cuda.
      Osoby z wolami nie powinny tego robić.
      Może te dane pozwolą Ci dokonać właściwego wyboru.
      Zdrowia życzę.
      • luxfera1 Re: badania TARCZYCOWE - pytanie 16.01.05, 11:38
        a ja 15 lat temu robiłam badania hormonów tarczycy i wyszły ok.1,5 roku temu
        robiłam znowu i wyniki też ok. Na szczęście przytomny lekarz wysłał mnie
        jeszcze na usg.Okazało sie że wyhodowałam sobie gruczolaka na
        3cm...prawdopodobnie rósł co najmniej 15 lat....Lecze to w Zakopanem..po pół
        roku guz zmniejszył sie o 1/3. Ustąpił mnóstwo innych dolegliwości...które były
        mimo dobrych wyników....tak więc same badania nie wystarczą
      • Gość: body Re: badania TARCZYCOWE - pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 15:54
        Mi lekarz rodzinny (kilka lat temu) powiedział, że: "na tarczycę nie wyglądam",
        oczywiście bez wykonywania jakichkolwiek badań!
        Ja mam pół na pół, z tych obiawów nad- i niedoczynności. Jeśli badanie krwi nie
        daje 100% pewności to jakie USG?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka