Dodaj do ulubionych

Urobilinogen-silnie wzmożony

17.12.04, 11:59
Prosze o informację na powyższy temat. Otrzymałam wynik z takim zapisem,
krwinki białe 2-3, czerwone świeze 3-5. Pobolewały nerki, już nie bolą.
Za co odpowiada Urobilinogen? co może oznaczać ten wynik? Umówiłam się z
lekarzem na popołudnie, ale do tego czasu chciałabym mieć jakieś informacje!!
Dziękuję
Obserwuj wątek
    • Gość: xxx Re: Urobilinogen-silnie wzmożony IP: *.aster.pl 17.12.04, 12:29
      mi też prawie zawsze wychodzi urobligen podwyższony i nie wiem co to oznacza
      jak bedziesz u lekarza to napisz co to oznacza pozdrawiam
    • Gość: ninka Re: Urobilinogen-silnie wzmożony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.04, 14:19
      to mogą być kłopoty z wątrobą lub drogami żółciowymi
      dużo zdrowia na święta
      • Gość: Znachor Re: Urobilinogen-silnie wzmożony IP: *.jgora.dialog.net.pl 17.12.04, 20:56
        Urobilinogen w moczu - w prawidłowym moczu występuje w niewielkiej ilości. Związek ten powstaje z bilirubiny w jelicie i po wchłonięciu do krwiobiegu jest wydalany przez nerki. Zwiększone wydalanie urobilinogenu z moczem stwierdza się np. w żółtaczce hemolitycznej, wirusowym zapaleniu wątroby.

krwinki białe, czyli leukocyty

Człowiek zdrowy wydala w moczu w ciągu doby od 1,5 do 4 milionów leukocytów, co przy rutynowym badaniu osadu moczu odpowiada obecności 1-5 leukocytów w polu widzenia pod mikroskopem. Stwierdzenie w polu widzenia 10 i więcej leukocytów przemawia za istnieniem leukocyturii, tj. zwiększonego wydalania krwinek białych. Jest ono wynikiem przenikania krwinek białych do moczu w jakimkolwiek odcinku układu moczowego. Najczęstszą przyczyną są ostre i przewlekłe bakteryjne zakażenia układu moczowego. Po stwierdzeniu znacznej ilości leukocytów dla potwierdzenia istnienia zakażenia konieczne jest wykonanie posiewu moczu i wyhodowanie w pracowni bakteriologicznej bakterii odpowiedzialnej za zapalenie.

krwinki czerwone, czyli erytrocyty

Krwiomocz, podobnie jak białkomocz, jest bardzo częstym objawem chorób układu moczowego. W moczu ludzi zdrowych mogą być wydalane erytrocyty w liczbie nie przekraczającej 3 milionów na dobę, co odpowiada obecności 1-2 krwinek czerwonych w polu widzenia w badaniu ogólnym moczu. Źródłem krwinkomoczu (niewielka, niewidoczna dla oka utrata krwinek czerwonych) lub krwiomoczu może być uszkodzenie zarówno nerki, jak też każdego odcinka dróg moczowych. Najczęstszą, najbardziej popularną przyczyną jest kamica nerkowa, a szczególnie atak kolki nerkowej. Niekiedy jednak przyczyny krwiomoczu są bardziej skomplikowane. Nierzadko, aby dojść do rozpoznania, należy przeprowadzić szereg badań laboratoryjnych, radiologicznych, urologicznych, a nawet w szczególnych przypadkach wykonać biopsję nerki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka