Dodaj do ulubionych

Padaczka???

15.05.02, 22:56
Czy ktos moze powiedziec i cos wiecej o padaczce?? Jakie sa jej objawy oprocz
upadania i trzesienia sie ??? JAk reagowac jak pomoc takiej osobie co zrobic
gdy ktos ma atak ?? Bardzo prosze o odpowiedz jest to dla mnie bardzo wazne
dotyczy ta choroba kogos bardzo mi bliskiego!!!
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: Padaczka??? 15.05.02, 23:38
      z tego co wiem, najlepiej rozpoznac na podstawie badania EEG
      dobrze by bylo, aby ta osoba nosila specjalna bransoletke medyczna. Czesto
      ataki sa nie do przewidzenia.
      W przypdku ataku nalezy zadbac, aby ta osoba nei zrobila sobie krzywdy - usunac
      wszelkie niebezpieczne rzeczy z okolicy, wyjac jezyk - co by sie sam nie
      udusil, poluzowac kolniezyk, krawat itd. Podlozyc cos miekkiego pod glowe -
      zwiniety sweter, marynarka.
      zaczekac ,az atak minie - mozna zadzwonic po katerke,ale nie wiem na ile to
      ostatnie
    • Gość: Len Re: Padaczka??? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 16.05.02, 00:01
      Polecam stronę www.neuronet.pl
      • ad12 Re: Padaczka??? 16.05.02, 06:46
        Gość portalu: Len napisał(a):

> Polecam stronę www.neuronet.pl

Len roseannne dziekuje wam bardzo za odpowiedzi !!!
    • Gość: agulha Re: Padaczka??? IP: *.acn.pl / 10.131.128.* 17.05.02, 02:10
      Padaczka to nie jest jedna choroba, tylko grupa chorób o różnych przyczynach,
      różnym przebiegu i różnych objawach. To co opisujesz, to jest typowy napad
      uogólniony toniczno-kloniczny, zwany grand mal, jest jeszcze caaaała wielka
      gama innych rodzajów napadów. Czasami u jednej osoby może występować kilka
      rodzajów objawów. Czasami padaczka jest chorobą "samą w sobie", a czasami
      objawem innej choroby, przebytej (uraz, zapalenie) albo
      istniejącej/rozwijającej się (nowotwór mózgu, na przykład). Do niedawna
      uważano, że u osoby po 35 roku zycia, u której rozpoznaje się (po raz pierwszy)
      padaczkę, należy wykonać badanie tomografii komputerowej. Teraz uważa się, że u
      każdej osoby należy takie badanie wykonać. Nadal EEG pozostaje najbardziej
      swoistą dla tej choroby metodą diagnostyczną, ale należy pamiętać, że
      prawidłowy wynik EEG nie przesądza o wykluczeniu tego rozpoznania (wyjątek:
      badanie wideo-EEG, które w czasie rzekomego napadu padaczkowego ukazuje
      prawidłowy obraz EEG - ale to już "wyższa szkoła jazdy na wrotkach").
      Padaczka może towarzyszyć upośledzeniu umysłowemu, wadom rozwojowym, ale też
      może występować u osoby całkowicie sprawnej intelektualnie. Wśród chorych z
      padaczką są jak najbardziej studenci, biznesmeni, naukowcy itd.
      Leczenie bywa różne. Najpierw musi być rozpoznanie. Padaczka objawowa (tzn.
      będąca objawem innych chorób) wymaga oczywiście przede wszystkim uporania się z
      przyczyną. Poza tym najczęściej stosuje się leki przeciwpadaczkowe. Ostatnie
      kilkanaście lat przyniosło wielki postęp w farmakologii padaczki. Leki są
      znacznie mniej szkodliwe, niż dawniejsze. Leki bierze się na stałe, tzn.
      codziennie. Zaczyna się zwykle od jednego leku i często to wystarcza. Jeżeli
      nie, zmienia się lek na inny albo dodaje się drugi, itd. Jeżeli podawaniem leku
      uda się uzyskać całkowite ustąpienie napadów, to po dłuższej obserwacji (kilka
      lat) można zwykle próbować odstawić lek. Czasami się uda, czasami nie (tzn.
      czasem napady wrócą i trzeba znowu brać leki). Są postacie padaczki, z których
      się "wyrasta" i które są łagodne (np. tzw. padaczka rolandyczna, u dzieci,
      raczej rzadka). Są takie, z którymi można sobie spokojnie żyć, ale trzeba leki
      brać, bo jak nie, to nieuchronnie napady wrócą i będą się nasilały (np.
      młodzieńcza padaczka miokloniczna - też dość rzadka).
      Należy pamiętać o możliwości błędu w rozpoznaniu, i to "w obie strony". Można
      błędnie u człowieka z padaczką rozpoznać co innego (do psychozy włącznie),
      można rozpoznać padaczkę w przypadku omdlenia albo napadowych zaburzeń wytmu
      serca (i to nie z głupoty lekarza, bo np. zaburzenia krążenia mogą spodować
      przejściowe niedokrwienie mózgu i wyładowania elektryczne w nim, czyli napad
      padaczkowy). Takie fałszywe rozpoznanie może wpływać nie tylko na zdrowie, ale
      i funkcjonowanie społeczne (niesłuszny zakaz pracy w danym zawodzie albo
      przeciwnie, dopuszczenie osoby z napadami nieświadomości do pracy kierowcy
      autobusu). Ogólnie jest to szeroka i ciekawa dziedzina, która nawet tworzy
      podspecjalizację w neurologii, zwaną epileptologią.
      Nie wiem, czemu zadałeś/aś to pytanie. Mogę Ci polecić książkę (którą ja
      tłumaczyłam - po prostu dostałam takie zlecenie) wydawnictwa Prószyński i
      spółka, autorzy" Anthony Hopkins i Richard Appleton, tytuł "Padaczka", z serii
      Medycyna - Fakty, wyszła w roku 1999, kosztowała wtedy aż 15 zł i na pewno da
      się ją znaleźć w bibliotece albo w czytelni. Jest to książka popularnonaukowa,
      a nawet popularna, to znaczy dla niefachowców, ale niegłupia.
      Oczywiście wycieczka do dowolnej czytelni zaowocuje niewątpliwie odszukaniem
      wielu innych pozytecznych lektur.
      Pozdrawiam
      A.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka