Dodaj do ulubionych

WYNIK CYTOLOGII

12.01.05, 09:46
Pierwszy raz w życiu zrobiono mi cytologię, i od razu grupa III. Lekarz
skierowal mnie do szpitala na pobranie wycinków. Malo mi to mówi i mówię
szczerze strasznie się boję! Proszę mi powiedzieć na czym polega pobieranie
wycinków, czy to boli?? Nie potrafię niczym innym zająć moich myśli, chociaż
lekarz mnie uspokaja i mówi, że będzie wszystko dobrze.
Jeżeli jeszcze pomyślę, że to może być nowotwór, już calkiem umieram ze
strachu. Piszcie proszę, czy któraś z was miala podobne problemy!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: m Re: WYNIK CYTOLOGII IP: *.centrum.punkt.pl / *.centrum.punkt.pl 12.01.05, 09:56
      Myślalam,że ktoś mi powie co nie co na ten temat :((
      • Gość: kalinosia Re: WYNIK CYTOLOGII IP: *.neostrada.pl / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 10:05
        hej, to bardzo dobrze, że lekarz Cię skierował na wycinki! III grupa nie musi
        oznaczac nic bardzo złego, np. mocny stan zapalny, ale również może oznaczać
        dysplazję szyjki(od małej do dużej) jak i nowotwór. Dlatego tak wazny jest ten
        zabieg! Nie bój się go. Na ogół przy pobraniu wycinków z tarczy szyjki (ok 4
        wycinków) pobiera się też dla pewności wyskrobiny z macicy, dlatego najczęściej
        zabieg ten wykonuje się w płytkim znieczuleniu ogólnym. Zabieg trwa 10-15
        min.Po kilku godzinach od zabiegu idziesz do domku, nie mozna współżyć ok 4
        tyg, aby ranki się pogoiły. Znam dziewczyny co miały tylko znieczulenie
        miejscowe, wtedy po zabiegu odrazu idzie się do domu. Na wynik bad. h-p czeka
        się na ogół 2 tyg. Nie martw się na zapas i pamiętaj, że lepiej chuchać na
        zimne! 3m się
        • Gość: m Re: WYNIK CYTOLOGII IP: *.centrum.punkt.pl / *.centrum.punkt.pl 12.01.05, 10:12
          Dzięki! Będę dzielna!! I mam nadzieję, że wszystko będzie O.K.
    • chwojka Re: WYNIK CYTOLOGII 12.01.05, 10:20
      nie bój się!czasem wystarczy intensywne leczenie p/zapalne.Wycinki dla pewności
      trzeba zrobić.Jeszcze jedno:pamiętajcie dziewczyny,żeby cytologię robić w
      środku cyklu a nie np. bezpośrednio po okresie.Zdrówka życzę.
      • wiki24 Re: WYNIK CYTOLOGII 12.01.05, 11:06
        ja miałam robioną cytologie 22 lub 23 dnia cyklu 30 dniowego.Czy to dobry czas?
        A znowu gdzie indziej słyszałam zeby ją robic własnie po miesiączce.Ni cnie
        rozumiem.

mpawleta: ile masz lat?
        • Gość: m Re: WYNIK CYTOLOGII IP: *.centrum.punkt.pl / *.centrum.punkt.pl 12.01.05, 11:59
          Mam 23 lata. Też slyszalam, że cytologię najlepiej wykonać po okresie. Ja
          mialam robioną 2 dni przed.
    • chwojka Re: WYNIK CYTOLOGII 12.01.05, 12:44
      witam ponownie.Cytologię najlepiej robić między 11 a 23 dniem cyklu kiedy
      komórki nabłonka są dojrzałe tzn.nie złuszczają się ani nie namnażają.Mnie
      powiedziała o tym moja p.ginekolog ale w necie znalazłam też potwierdzenie jej
      słów-kto chce niech wstuka np.www.samozdrowie.pl
    • Gość: Aga JA MAM PODOBNY PROBLEM, ALE... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 15:46
      Mi w sumie też wyszedł wynik - 3 z cytologi...Prawdopodobnie mam też zwiększona
      prolaktynę - tak powiedział lekarz. Po
      odstawieniu tabletek (które brałam 3 lata) dwie
      pierwsze miesiączki były bardzo regularne i tak obfite, jak przed braniem
      tabletek - 5 dni. Ostatnia miałam w listopadzie (na poczatku) a kolejną
      zamiasta na poczatku grudnia - w styczniu i trwała niecałe 2 dni (tylko cos
      tam pokapało), ogólnie boli mnie brzuch (dół), dostałam jakichś strasznie
      bolących pryszczy i źle się czuję (jakaś taka napuchnięta). Lekarz stwierdził,
      że to prolaktyna. Zastanowiła go jednak zła cytologia - powiedział, że nie wie,
      czy to od hormonów... i trzeba koniecznie wziąźć próbkę w celu przebadania!! Co
      o tym sądzicie?
    • Gość: up Re: WYNIK CYTOLOGII IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 08:28
      up
    • Gość: kalinosia może się przyda IP: *.neostrada.pl / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 11:01
      www.pierwszawizyta.pl/braun_pap.asp
      dodam, że własnie ja byłam "przypadkiem" z gr III PAP i rakiem szyjki, gdzie 1-
      sze wycinki nic nie wykazały!, bo właśnie komórki raka były zasłonięte, ukryte.
      Dobrze, że lekarze wysłali mnie na kolejne wycinki, bardziej szczegółowe i pod
      kontrolą kolposkopu, bo one dopiero wykazały komórki raka. Dlatego tak ważne są
      dalsze badania przy III gr PAP! Zdrówka życzę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka