beeaataa25 18.01.05, 11:44 Czy ktoś z was miał udrożniane zatoki metodą FEOZ?Bardzo chciałabym znać szczegóły,wybieram się na ten zabieg i chciałabym znać opinie innych. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mechochwat Re: zatoki FEOZ 18.01.05, 13:46 Witam. Ja od dzieciństwa miałem chore zatoki i nawroty miałem mniej więcej od pół roku. Co pół roku musiałem zgłaszać się na punkcję zatok szczękowych i polega to na tym, że lekarz wpycha przez nos wielką igłe, przebija się przez chrząstki i w ten sposób dociera do zatok. POtem pod ciśnieniem pakuje jakiś płyn i wszystko się łądnie przepłukuje. W pewnym momencie życia (w wieku ok 22 lat) zawaliły mi się tak zatoki, ze zwykłą punkcja nie pomogła i miałem robioną punkcję tzw. beck'a (czy jakoś tak). Nie wiem czy to jest akurat FEOZ, ale polega to na tym, że golona jest brew i pod miejscowym znieczuleniem wiercona jest dziura w czaszce (taką wiertareczką jak dentystyczna) i w ten sposób lekarz dostaje się do zatoki czołowej. Potem następuje płukanie tej zatoki przez okres mniej więcej 7 dni od tego zabiegu ( chodzi się wtedy z wpuszczonymi drenami (cienkimi rurkami) wpuszczonymi do zatoki czołowej) i raz na dobę pompowany jest do niej jakiś tam płyn który zatokę czołową przepłukuje. Przeżycie jest dosyć nieprzyjemne, ale od tego czasu do dnia dzisiejszego (ok 8 lat od zabiegu) nie mam już żadnych problemów z zatokami. Metoda skuteczna, ale mocno stresująca zważjąc na fakt, że wszystko dzieje się "na żywca". Jeżeli będziesz miał jeszcze jakieś pytania to wal śmiało. Jeżeli natomiast FEOZ to co innego to jestem ciekawy co to takiego. Zdrowia życzę Odpowiedz Link Zgłoś
mechochwat Re: zatoki FEOZ 18.01.05, 13:51 Sprostowanie. Przepraszm, ze zwróciłem się jak do płci męskiej, nie zauważyłem, że jesteś kobietą. Po drugie - oczywiście brew odrasta i nie ma śladu po wierceniu. Lekarz dał mi wybór czy ma być dziurka nad brwią - ele będzie widoczna blizna lub zgolenie brwi - i blizna zarośnie włochami. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: zatoki FEOZ IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 18.01.05, 17:22 To cos innego. FEOZ: funkcjonalna endoskopowa operacja zatok. Spolszczenie (nie wiadomo po co) angielskiego skrotu FESS (functional endoscopic sinus surgery). Zgoogluj to, znajdziesz sporo materialu. Operuje sie przez nos, za pomoca endoskopu. Trwa ok. pol godziny do trzech kwadransow. Najwygodniej pod narkoza oczywiscie, ale mozliwe do zrobienia w znieczuleniu lokalnym. Odpowiedz Link Zgłoś
beeaataa25 Re: zatoki FEOZ 18.01.05, 20:32 Dzięki za zainteresowanie moim postem,a może wypowie się ktoś kto doświadczył tego na własnej skórze(nosie). Odpowiedz Link Zgłoś