Dodaj do ulubionych

wynik ASO - co oznacza?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 18:55
Witam.
Właśnie odebrałam wynik ASO - niestety 291 przy normie do 200 u/ml.
Co to oznacza? Wizytę u lekarza mam dopiero w sobotę.
Dodam, że badania krwi robiłam przy okazji bólów rąk.
Obserwuj wątek
    • Gość: S. Re: wynik ASO - co oznacza? IP: 217.149.244.* 18.01.05, 19:19
      Wysokie ASO może świadczyć np. o chorobie reumatycznej,przebytej infekcji
      paciorkowcowej.Ja jako powikłanie po anginach miałam zapalenie stawów i ASO 1000
      (na szczęście po wycięciu migdałów wszystko było ok.)Pozdrawiam
      • Gość: zuza Re: wynik ASO - co oznacza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 19:23
        Dzieki. Przy 1000 te moje 291 nie wygląda tak bardzo żle... nie mniej wolałabym
        aby mieściło się w normie. Na szczęscie pozostałe wyniki są ok.
        • Gość: gosia Re: wynik ASO - co oznacza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 18:20
          mam ten problem z córką ona ma ASO 500,inne wymiki ma dobre,tylko powracajace
          problemy z zatokami i migdały nie kazdemu lekarzowi podobające się,ma wizyte u
          reumatologa w marcu ale oprócz tych wynikow aso nie boli nic,napisz co lekarz
          powiedział ,sa rózne opinie.Czekam.Gosia
          • Gość: ola Re: wynik ASO - co oznacza? IP: *.chello.pl 19.01.05, 18:51
            zrób przed wizytą odczyn lateksowy - dla pewności, żeby wykluczyć rzs. Na
            wizytę u reumatologa długo się czeka, a to proste badanie krwi.
      • alina66 Re: wynik ASO - co oznacza? 19.01.05, 18:59
        S. ja mam teraz zapalenie stawów ( wprawdzie po innej infekcji), ale czy możesz
        napisać coś więcej???
        Jakie stawy były zajęte, jak przebiegało leczenie???? Proszę!!!!
        • Gość: zuza Re: wynik ASO - co oznacza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 20:35
          Myślę, że u mnie wyższe ASO jest spowodowane stawami a nie np. paciorkowcem.
          Nie mniej wyzytę mam dopiero w sobotę - na razie u internisty. Wspomnę o
          reumatologu.
          To co mnie zaniepokoiło to ból ręki - taki jakby stawowo-mięśniowy, trudny do
          precyzyjnego opisania. Trwało to tak ok. 3 tygodni po czym doszedł do tego ból
          drugiej ręki. Skojarzyłam to z boreliozą, którą złapałam. Nie mniej - to nie
          borelioza (leczona wcześniej długo antybiootykami) -wyniki na przeciwciała są
          OK.
          Po sobotniej wizycie dam znać co dalej.
          Pozdrawiam.
    • Gość: Hanna Re: wynik ASO - co oznacza? IP: *.marton.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.05, 21:57
      Moja dwunastoletnia córka po przebytej szkarlatynie miała ASO ponad 1600 (OB-
      30), po trzytygodniowym leczeniu antybiotykiem ASO zmniejszylo się do 1200 (OB-
      13), czy powinnam poprosić o skierowanie na dodatkowe badania, a może
      skierowanie do specjalisty?, czy zaufać interniście, który zapowiedział
      leczenie antybiotykiem przez następny miesiąc, a potem kolejne badanie ASO,a
      potem to się zobaczy.
      • nnike Re: wynik ASO - co oznacza? 20.01.05, 22:04
        Jakiś czas temu, normą było nieprzekroczenie 100 jednostek. Miałam więcej, ale
        mniej niż 200 i przez rok leczyłam się zastrzykami z penicyliny. Czasem
        pobolewa mnie kolano, albo ramię, ale wyniki mieszczą się w tej obecnej
        normie...
    • Gość: Gosia Re: wynik ASO - co oznacza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 12:47
      cieszę sie ze sytuację mojej córki mogę skonfrontować z innymi osobami.Naprawdę
      trudno znależć dobrą radę nawet od lekarza.W moim przypadku przy tym ASo
      500j,jedni lekarze każą dalej leczyc to penicylina ( po nieudanym juz
      półrocznym przyjmowaniu penicyliny ,bez efektu obnizenia ASO), inni każą
      zostawić ten temat ,inni zaś (w jednym przypadku)usunąć migdałki , choć dziecko
      w ogóle nie choruje na anginy ! W marcu wybieram się z dzieckiem do
      reumatologa ,ale wcześniej zrobię odczyn lateksowy (jak ktoś mi tu
      doradził).zachęcam do wypowiedzi na ten temat ,to dla mnie skarbnica !
      Pozdrawiam ,Gosia .
    • Gość: Ewa Re: wynik ASO - co oznacza? IP: 195.205.163.* 21.01.05, 14:05
      Wiem, ze lekarze z Instytutu Reumatologii leczą pacjentów i przejmują sie
      wynikami jezeli ASO jest okolo 1500-2000 i powyzej.
      Moj syn mial ponad ASO = 500 i prof. ze szpitala specjalnie sie tym nie przejął
      i kazał isc do domu i nic nie brac, prowadzic normalny tryb zycia. Przy ASO=290
      nie masz sie czym przejmowac !

• Gość: zuza Re: wynik ASO - co oznacza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 21:10
        Niestety, nie do końca nie mam się czym przejmować, ponieważ ręce jak bolały
        tak bolą. Wolę tego nie bagatelizować.
        Dam znać co przyniesie jutrzejasza wizyta u lekarza.
    • Gość: Duszkan Re: wynik ASO - co oznacza? IP: 194.63.132.* 21.01.05, 23:06
      ASO do 300 jm. to nadal norma. Podwyższone ASO oznacza przewlekłe nosicielstwo
      paciorkowca beta hemolizującego typu A a nie od razu chorobę reumatyczną.
      • Gość: zuza Re: wynik ASO - co oznacza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.05, 14:23
        I już po wizycie. Lekarz powiedział, że wynik ASO=291 to, tak jak Duszkan
        zauważył, podwyższona wartość i może być wynikiem zakażenia paciorkowcem,
        przebytymi anginami (także dawno temu w dzieciństwie - teraz mam 27 lat).
        Podobono czasem paciorkowiec atakuje nerki (odpada - badanie moczu ok), serce
        (tez ok), ew. stawy. Dostałam skierowanie do reumatologa i doraźnie Ketonal.
        Wcześniej polecana Aspiryna nie pomogła.
        I znowy pozostaje mi czekać tydzien na kolejną wizytę. Mam jednak nadzieję, że
        Ketolan będzie skuteczniejszy niż Aspiryna.
        Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka