Dodaj do ulubionych

Skąd ten cholesterol i co z nim robić????

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 08:43
Podczas ostatnich badań okresowych zrobiono mi test na poziom cholesterolu i
okazało się, ze osiagnął poziom 395. Trochę się przestraszyłam, zwłaszcza, że
jestem młoda, absolutnie nie mam nadwagi i nie leżę całymi dniami przed
telewizorem. Od lat stosuję dietę niskotłuszczową, bo inna po prostu mi nie
odpowiada, a jedyne czego jem trochę za dużo to słodycze, choć trudno
stwierdzić, ze są to monstrualne ilości.
Najbardziej zadziwiła mnie lekarka, która wręczyła mi jakiś świstek dotyczący
diety i powiedziała: "oj, oj, dużo tego cholesterolu". Mówiełam jej, ze mój
Tata ma miażdżycę, a moja mama tendencje do wysokiego cholesterolu, a ona na
to, że może to jest przyczyną. I koniec. Żadnych porad.
Do jakiego lekarza mam sie zwrócić i czy nie powinnam tej diety (polegającej
de facto tylko na rezygnacji ze słodyczy) wspomóc farmakologicznie? Chociażby
jakimiś specyfikami naturalnymi?
Pomóżcie, bo czuję się zagubiona i trochę przestraszona

Ps. Dodam jeszcze, że jestem osobą bardzo nerwową i wszystkim sie przejmuję,
może to też ma wpływ???
Obserwuj wątek
    • Gość: Nike Re: Skąd ten cholesterol i co z nim robić???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 08:54
      Tu masz wszystko o cholesterolu:

www.aloe.com.pl/sieczka/article_info.php?articles_id=46
      Też mam za wysoki i zażywam naturalny specyfik:

www.nepentes.com.pl/aktiv_kapseln.php
      i już po niecałym miesiącu widać pozytywne efekty :)

• Gość: Sniezka Re: Skąd ten cholesterol i co z nim robić???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 15:04
        Dzięki bardzo za wskazówki.
        A może ktoś jeszcze wie jak z tym skutecznie walczyć???
    • Gość: magda Re: Skąd ten cholesterol i co z nim robić???? IP: *.3vnet.pl 03.02.05, 15:55
      Zglos sie do lekarza pierwszego kontaktu ,powinien przepisac tobie leki na
      obnizenie cholesterolu i dac na badania zeby okreslic stosunek 'zlego'
      i 'dobrego' cholest., trojglicerydy itd. Napewno to jest dziedziczne masz
      zaklocona gospodarke lipidowa i organizm sam produkuje i oprocz tego dieta
      mieso gotowane, [kurczk,indyk]i zmienic tryb zycia na spokojny.Leki powinnas
      brac na stale.Moj maz ma ten sam problem pomimo ze stosuje diete musi brac
      leki.Aha zakaz palenia papierosow.
    • Gość: Artur Re: Skąd ten cholesterol i co z nim robić???? IP: *.ss.shawcable.net 03.02.05, 17:34
      Wysoki cholesterol zdarza sie w niewydolnej tarczycy wiec musisz to sprawdzic.
      Jezeli tarczyca bedzie w porzadku to nalezy cie koniecznie leczyc farmakologicznie na obnizenie cholesterolu.

Masz zbyt wysoki poziom by mozna go bylo obnizyc efektywnie naturalnymi metodami. Zdarzaja sie genetyczne wysokie cholesteroly nawet u dzieci. Dobrze, ze ci to wylapali.
      Kardiolog bedzie najlepiej umial cie ustawic choc niby kazdy lekarz moze to zrobic.
    • Gość: AlicjaCzarodziejka Przy niedoczynności tarczycy IP: *.compower.pl 03.02.05, 18:59
      Gdy wprowadzono mnie z nadczynności w wysoką niedoczynność tarczycy to miałam
      cholesterolrzędu:8,78.
      A.
    • Gość: Nina Re: Skąd ten cholesterol i co z nim robić???? IP: *.toya.net.pl 03.02.05, 23:02
      Sa skuteczne leki obnizajace poziom cholesterolu-ale rzeczywiscie zrob
      badanie "calosci"-w tym trojglicerydow.Sa leki dobrze obnizajace poziom
      cholesterolu-ale juz gorzej z trojglicerydami.U mnie to wlasnie trojglicerydy
      sa wiekszym problemem-ale po 3 m-cach stosowania lekow ich poziom spadl o
      polowe i wreszcie jest w tzw.normie,choc ciagle niebezpiecznie blisko linii
      granicznej:)
      PS.Idz do kardiologa,wysoki cholesterol nie jest tym, co naczynia lubia
      najbardziej:)
      • pia.ed Do Artura lub innych ktorzy sie znaja... 04.02.05, 00:24
        U mojego syna stwierdzono kilka lat temu niedoczynnosc tarczycy.
        Teraz regularnie bierze lekarstwo i w zwiazku z tym ma tarczyce w normie.
        Czy dalej mozna mowic, ze ma "niedoczynnosc tarczycy"???

W zeszlym roku na wiosne stwierdzono u niego zly choresterol, chyba 4.
        Niestety, nie chce brac przepisanego mu lekarstwa, nie chce sie wiecej
        ruszac, ani zrezygnowac z tlustego jedzenia.
        Czy jesli nie pali, nie pije i jest mlody, to choresterol mu w jakis sposob
        zmaleje , czy jest to mozliwe?
        Kiedy przeczytal jakie dzialania uboczne ma przepisany mu lek, to powiedzial
        ze woli choresterol od tych dzialan ubocznych!!!
        • ali57 Re: Do Artura lub innych ktorzy sie znaja... 04.02.05, 01:13
          > Kiedy przeczytal jakie dzialania uboczne ma przepisany mu lek, to powiedzial
          > ze woli choresterol od tych dzialan ubocznych!!!

no i chłopak ma racje - tylko jak chcesz miec zdrowego syna każ mu przy tym
          tłustym żarciu ograniczyć weglowodany
          wbrew obiegowym opiniom na zawał padają ludzie przy niskim cholesterolu
          • arecibo1 Re: Do Artura lub innych ktorzy sie znaja... 04.02.05, 11:27
            Panie Ali, od wczoraj postarzal sie Pan AŻ O 2 LATA? Widac dieta Panu nie
            słuzy <LOL>
          • Gość: Magda Re: Do Ali 57 IP: *.3vnet.pl 05.02.05, 11:42
            Zawal serca spowodowane sa nie tylko przez choroby serca ,ale tez wlasnie przez
            wysoki cholesterol ,wiem cos o tym bo moj maz mial juz trzy zawaly i jwden stan
            przed zawalowy[miazdzyca tetnic].Pomimo diety caly czas bierze tabletki na
            obnizenie cholest. i Polocard i ma juz wstawione 3 stenty.Poczytaj sobie o
            miazdzycy.Aha najwazniejsze moj maz tez tak mysal myslal ze dieta wszystko
            zalatwi nie bral tabletek ,ale szybko zmienil myslenie.
        • Gość: Artur Re: Do Artura lub innych ktorzy sie znaja... IP: *.ss.shawcable.net 04.02.05, 02:06
          Cholesterol z latami sie nie poprawia ale pogarsza.
          Nieznacznie podwyzszony cholesterol moze nie jest az takim problemem i jezeli ktos dokona wyboru by go nie leczyc to jeszcze taka decyzje mozna zaakceptowac.
          Bardzo wysoki cholesterol nie powienien byc pozostawiony bez leczenia bo moze doprowadzic do najprzerozniejszych komplikacji zdrowotnych w bardzo mlodym wieku np 35-40 lat. Moga to byc zawaly serca, udary mozgu, tetniaki aorty, nadcisnienie i wiele innych rzeczy.
          Dzialania uboczne moga sie pojawic, ale ich ryzyko jest mniejsze niz ryzyko nieleczonego bardzo wysokiego cholesterolu.
          • Gość: neja Re: Do Artura lub innych ktorzy sie znaja... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.05, 09:26
            Ja też mam b. wysoki cholesterol pomimo regularnego treningu na siłowni,
            zdrowej diety bez smażonych potraw bez mącznych takich jak makarony chleb,
            ziemniaki, nie jem wędlin kiełbas i słodyczy. Nie palę. U mnie jest to
            ewidentnie wina gospodarki hormonalnej i genów. cholesterol mam na poziomie 7,01
            Na razie staram się o dzidziusia wiec leki na obniżenie odpadają muszę chyba
            zacząć stosować naturalne metody.... czy macie jakies szczególnie skuteczne
            sposoby ??
            • Gość: gosciowa Neja, powiedz mi co jesz w takim razie?. IP: *.ip-pluggen.com 04.02.05, 11:05
              Moze napiszesz co jesz, jednego dnia dla przykladu?
              Bo ja nie wyobrazam sobie zrezygnowania z tego, z czego Ty rezygnujesz.
              Tak sie sklada, ze to czego Ty nie jesz, jest podstawa MOJEGO wyzywienia!
    • jacek1956 Re: Skąd ten cholesterol i co z nim robić???? 04.02.05, 09:55
      Cholesterol dobry czy zły, oto jest pytanie. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu
      nikt nie wiedział o jego wpływie na chorobę miażdżycową, zawały serca i udary
      mózgu. Jest niezbędny dla naszego życia, albowiem jest podstawowym składnikiem
      naszych komórek. Większość cholesterolu jest produkowana przez organizm z
      pożywienia. Co więcej, wszystkie nasze komórki, hormony,soki trawienne także są
      produkowane przez nasz organizm z pożywienia. Prawidłowe odżywianie się jest
      więc podstawowym elementem do korekcji, jeżeli nie chcesz mieć niedobrego,
      podwyższonego cholesterolu. Specyfiki naturalne, oprócz właściwej diety, to
      bardzo dobry pomysł.
      • Gość: neja Re: Skąd ten cholesterol i co z nim robić???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.05, 11:45
        Moje menu według życzeń
        śniadanie jogurt 0,3 % tłuszczu 165 gramów + 3 kopiate łyżki płatków z
        orzechami własnej roboty (otręby, płatki owsiane, żytnie, jęczmienne, siemię
        lniane, orzechy, słonecznik )innych śniadań nie jadam bo rano nic nie przełknę
        w weeekendy jajeczko na miękko lub chlebek razowy z warzywkiem jakimś kromeczka
        lub dwie
        II śniadanie kawa z mlekiem 0,5% + jabłko
        Obiad porcja sałatki ale bez majonezu czy śmietany za to skropiona oliwą z
        oliwek + w zależności od dnia pierś z kurczaka z pieca konwekcyjnego czyli bez
        tłuszczu pieczona lub plasterek chudego schabiku lub rybka jakaś. Rybki wprost
        uwielbiam
        Kolacja : szkalnka kefiru, 2 -3 plastry chudego białego sera lub jakiś inny
        nabialik ale nie jogurt
        To na prawdę nie jest takie trudne obejść się bez bułek ziemniaków itp
        • Gość: neja Re: Skąd ten cholesterol i co z nim robić???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.05, 11:50
          A i jeszcze jedno ja nie jem tak dlatego że zrzucam jakieś kg, ja po prostu
          zawsz tak jadlam i może dlatego moja waga od lat wacha się jedynie w obrębie 3
          kg jedyne z czego zrezygnowałam chociaż uwielbiałam to słodycze w postaci
          czekolay i czekoladek i lody. Nie odmawiam sobie natomiast czerwonego winka do
          obiadów a jedyne co mogłabym jeszcze zmienić i co powoli realizuję to
          odstawienie serów pleśniowych (zdaża mi się 2- 3 razy w tygodniu coś dziabnąć )
          oraz żółtego sera. Żółtego prawie nie jem, z pleśniowymi też już jest ok, mniej
          więcej raz w tygodniu gdzieś mi się nawinie. To tez nie jest kwestia zrzucania
          kg tylko niestety sery to boooogate źródło cholesterolu...
          • jacek1956 Re: Skąd ten cholesterol i co z nim robić???? 04.02.05, 12:19
            Gość portalu: neja napisał(a):
            > Żółtego prawie nie jem, z pleśniowymi też już jest ok, mniej
            > więcej raz w tygodniu gdzieś mi się nawinie. To tez nie jest kwestia
            >zrzucania kg tylko niestety sery to boooogate źródło cholesterolu...

A także powód zakwaszania organizmu i wytrącania z organizmu WAPNIA. To samo
            dotyczy mleka krowiego i wszystkich pozostałych jego przetworów. A w reklamie
            nas przekonują: "pij mleko, będziesz wielki".

• Gość: madzia Re: Skąd ten cholesterol i co z nim robić???? IP: 82.160.22.* 05.02.05, 12:31
              a co sie robi jak się ma za niski cholesterol (57)?
              • Gość: zruc Re: Skąd ten cholesterol i co z nim robić???? IP: *.cable.wsm.wielun.pl 05.02.05, 12:38
                Ale bm sobie zjadł kawał kiełbasy i wypił żywca
                • Gość: Marteczka Re: Skąd ten cholesterol i co z nim robić???? IP: *.icpnet.pl 05.02.05, 13:31
                  Poszukaj na www.Kardiologia.prv.pl - dział diety, cholesterol itd. Pozdrawiam
    • jacek1956 Re: Skąd ten cholesterol i co z nim robić???? 16.02.05, 11:10
      Cholesterol - miażdżyca. To zestawienie narzuca się samo.
      Miażdżyca jest podobno chorobą tętnic spowodowaną zbyt wysokim poziomem tego
      tłustego cholesterolu. Przynajmniej na to kładzie nacisk medycyna oficjalna.
      Czytając w encyklopedii zdrowia o mechanizmach powstawania miażdżycy dowiesz
      się, że te mechanizmy są ZŁOŻONE. Czytając dalej dowiesz się, że pierwotnym
      czynnikiem zapoczątkowującym miażdżycę jest uszkodzenie śródbłonka tętnic,
      czyli komórek wewnętrznej warstwy tętnicy przez następujące czynniki:
      *mechaniczne (np nadciśnienie)i z tętnic "robią się balony". Na marginesie
      prawdziwą przyczyną jest brak elementów z pożywienia uniemożliwiających
      regenerację ścianek tętnic.
      *chemiczne: zwiększona ilość cholesterolu i NIEDOTLENIENIE
      *bakterie, wirusy i osłabienie systemu immunologicznego ułatwiające wtargnięcie
      mikrobów do organizmu.
      UWAGA! Medycyna znalazła cholesterol, bo farmacja opatentowała syntetyczne
      leki, które nieznacznie i sztucznie obnizają cholesterol oczywiście nie
      usuwając PRZYCZYNY. Te "leki" mają dodatkowo wiele ubocznych działań i zmuszają
      do stosowania kolejnych "leków"
      Podstawowymi przyczynami miażdżycy są: NIEDOTLENIENIE i NIEDOŻYWIENIE komórek
      oraz TOKSYNY w nich odkładane!!!
      Czyli: dokonanie zmian w sposobie życia i odżywiania oraz zastosowanie
      naturalnych terapii, które usuną przyczyny choroby ustrzegą cię od zawału.
      Twój organizm potrzebuje tłuszczów (podstawowy składnik w komórkach mózgu), ale
      nie takich jakie obecnie spożywasz i nie w takich ilościach.
      Wskazane jest niepalenie, codzienne spacery lub trucht,głębokie oddychanie,
      wyeliminowanie mleka i przetworów mlecznych, cukru i słodyczy, margaryny
      (b.szkodliwa). Należy spożywać dużo warzyw, oliwę z oliwek stosować do potraw i
      niewielkiej ilości tranu.
      J.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka