Dodaj do ulubionych

Refluks przełykowy,jakie objawy?

IP: *.euro-net.pl 14.02.05, 20:22
od dość dawna mam dyskomfort w jamie ustnej, okropne odbijania ,niezależnie
od jedzenia czy pory dnia,chociaż najbardziej wieczorem.Poza tym niesmak w
buzi ,uczucie ciągłego podrażnienia,tak jakby bolało gardło, kiedy
powiedziałam o tych objawach lekarzowi ,padła diagnoza jw.Czy to możliwe i
jakie są badania w tym kierunku? Może wypowie się Doki ,lub ktoś znający
temat.Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: Maria Re: Refluks przełykowy,jakie objawy? IP: 85.128.75.* 15.02.05, 01:21
      Poproś o skierowanie do gastrologa, który napewno zleci badanie endoskopowe.
      Mam taki sam problem. Miałam wykonaną gastroskopię. Na podstawie tego badania
      stwierdzono przepuklinę rozworowo-przełykową żoładka oraz stan zapalny błony
      śluzowej.
      Chorobę refluksową powoduje zarzucanie kwaśnej treści żołądka do przełyku.
      W przypadku refluksu należy bezwzględnie rzucić palenie i przejść na dietę.
      Lista potraw zakazanych w przyp. refluksu jest bardzo długa.
      Pozdrawiam i życzę zdrowia - Maria
      • Gość: marek Re: Refluks przełykowy,jakie objawy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 11:24
        mam tak samo,wycięty też woreczek żółciowy lekarz powiedział że może zarzucać
        zółć do żołądka.Piję siemię lniane ale cały czas jest zamulony.Gastroskopi nie
        robiłem.pozdrawiam
        • Gość: ITA Re: Refluks przełykowy,jakie objawy? IP: *.euro-net.pl 15.02.05, 12:08
          Dzięki za podjęcie tematu.Dostałam lek GASEC-20,czy ktoś z was przyjmował już
          to i z jakim skutkiem?Chciałabym też zapytać o dietę,gdzie można zapoznać się z
          tym co można a co niestety wykluczyć na zawsze?Pozdrawiam.
          • Gość: Maria Re: Refluks przełykowy,jakie objawy? IP: 85.128.75.* 15.02.05, 14:58
            U każdego gastrologa dostaniesz broszurke "choroba refluksowa przełyku". Tam
            jest wszystko napisane jak należy postępować w przypadku refluksu przełyku.
            Gastrolog przepisał mi CONTROLOC, ESSENTIALE (ze względu na lekko powiększoną
            wątrobę}. Te leki są na receptę. Bez recepty GEALCID - jest to lek o działaniu
            zobojętniającym kwas solny i osłaniający błonę śluzową przełyku, żołądka,
            dwunastnicy i łagodzi dolegliwości bólowe występujące w nadkwaśności.
            W skrócie Ci napiszę jakich produktów należy unikać;
            -kakao, mocnej kawy i herbaty, zarówno gorzkiej, jak i mocno osłodzonej, napojów
            gazowanych
            -alkoholu -zwłaszcza niskoprocentowego [piwo,wino,drinki z sokami owocowymi
            takimi jak pomarańczowy,grepfrutowy,tropikalny]
            -czekolady i wyrobów czekoladowych,pralinek,ciastek w czekoladzie,tortów,
            kremów,bitej śmietany,lodów na śmietanie,
            -konfitur i dżemów wysokosłodzonych'
            -tłustych serów żółtych i topionych,
            -smalcu,topionrgo masła,tłustych wędlin i mięs[wieprzowina,baranina],tłustego
            drobiu[kaczki,gęsi], podrobów,pasztetów,
            -wędzonych edlin,salami
            -zup na wywarach z kości, mięsa i drobiu zaprawianych śmietaną,bulionów
            -chleba pszennego i mąki z wysokiego przemiału,
            -placów ziemniacznych,frytek,smażonych ziemniaków
            -ogórków,kapusty,kalafiorów,brukselki,fasolki szparagowej,
            -owoców i soków z owoców cytrusowych,
            -chili,curry,pieprzu,ostrej papryki.

Sporo tego.
            Pozdrawiam i życzę zdrowia - Maria
            • Gość: marek Re: Refluks przełykowy,jakie objawy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 15:03
              no to ładnie a co jesz?.
              • Gość: ola Re: Refluks przełykowy,jakie objawy? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.03.05, 14:42
                Gdzie mozna zrobic nieodpłatnie badanie endoskopowe. Mam skierowanie od lekarza
                gastrologa. Niestety np. na Kaczej zapisy są za jakiś miesiąc. Czy Losec nadaje
                się na refluks? Mam ten lek w domu,a pieczenie w przełyku mam niemalbez przerwy.
          • jadwiga_r Re: Refluks przełykowy,jakie objawy? 04.03.05, 16:01
            Przyjmowałam GASEC 20 z dobrym skutkiem, na pół godziny śniadaniem.
            • Gość: kostek Re: Refluks przełykowy,jakie objawy? IP: *.msk.pl / *.devs.futuro.pl 04.03.05, 16:18
              To są objawy refliksu.Współczuje, ja już 3 lata się z nim zmagam. Mam pytanie
              do osób zorientowanych w operacji antyrefluksowej. Czy po takiej operacji tylko
              pokarm się nie wraca do przełyku czy kwasy żołądkowe również? Pytanie może
              śmieszne ale nie znam się na tym a mnie to zastanawia... Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka