Gość: MACIEJ IP: *.ny325.east.verizon.net 24.02.05, 18:05 Taka pasta juz od dawna jest w uzyciu i nazywa sie Sensodyne w Stanach. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: r39 Re: Japońska pasta zastąpi borowanie? IP: *.ifpan.edu.pl 24.02.05, 18:18 Pojedynczy pacjent w mikroskopie elektronowym? Tzn. w próżni? To mogła być tylko mumia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adomas Jasne IP: *.crowley.pl 24.02.05, 18:32 A ja sie nazywam Thomas Alma Edison. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Japońska pasta zastąpi borowanie? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 24.02.05, 19:10 Stare... tyle ze pare (6-8?) lat temu Szwedzi to wynalezli. Tez bylo w wiadomosciach a jakos wciaz wierca u dentysty. No nic, poczekamy zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Japońska pasta zastąpi borowanie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.05, 23:43 To co Szwedzi wynaleźli to żel do czyszczenia zęba z próchnicy przed założeniem plomby, stosowany tylko przy małych ubytkach i na powierzchni zęba. Jak byś dokładniej przeczytał artykuł, to jest tam mowa o tym, że pasta japońska ma wypełniać mikroskopijne ubytki w zębach bez konieczności borowania i zakładania plomby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jędrek Re: A ja lubię borowanie, to takie przyjemne IP: *.kom / *.kom-net.pl 25.02.05, 07:48 Dzis dentysta to juz nie to co kiedys. Wiadomo, ze nikt o zdrowych zmyslach nie wybierze sie do zarżnietego reformami publicznego gabinetu, w ktorym sprzet pamieta jeszcze Gierka, a materialy sa technologicznie sprzed dwoch dekad. A do tego bezplatnie leczone sa tylko 1,2,3. Lepiej od razu isc prywatnie, a tam raz ze porzadnie, a dwa to wogole nic a nic nie boli, nawet najgorszy kanal mozna spokojnie "przekimac" na fotelu sluchajac sobie w tle radia. Przekonalem sie i wiecej nie pojde do przychodni, bo nie chce zeby jedna plomba wypadla znow 3 razy w ciagu 8 dni:(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: A ja lubię borowanie, to takie przyjemne IP: *.g0.lsk.gda.pl 25.02.05, 08:19 W całej tej reformie zdrowia udało się jedno: niektóre prywatne wcześniej gabinety i przychodnie, także stomatologiczne, leczą w ramach ubezpieczenia, czyli te 1,2,3 za darmo, ale przy pozostałych zębach też może być za darmo, jeżeli ktoś chce mieć np. brzydką plombę z amalgamatu i nie decyduje się na znieczulenie. Od kiedy odkryłam, że prywatna przychodnia w mojej dzielnicy ma podpisaną umowę z NFZ, regularnie leczę zęby, bo sprzęt mają super, pan doktor też super: miły, delikatny, dobry fachowiec, a do tego przystojny ;))) no i jak muszę zapłacić za jednego zęba to tylko za plombę białą i za znieczulenie, więc wychodzi mi 65 zł za 1, a pozostałe zabiegi: zakładanie lekarstwa, zdejmowanie kamienia itd, są za darmo. Gdyby ktoś zajął się na poważnie reformą zdrowia i pociagnął w niej to, co dobre, to byłoby super. Teraz nie muszę też jeździć na koniec miasta i stać o 6.00 rano w kolejce do rejestracji u okulisty, bo bez problemu zbada moje oczy w salonie optycznym na moim osiedlu, tam też mają umowę z NFZ. A przychodnia na moim osiedlu traci klientów, bo nie mają nowego sprzętu u stomatologa, no i kultura nie ta sama, co w przychodni prywatnej, gdzie po prostu szanuje się klienta, bo bardziej widać te pieniądze, które od niego przychodzą za pośrednictwem NFZ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: A ja lubię borowanie, to takie przyjemne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.05, 09:13 a dlaczego płacisz 65 pln za białą plombę, skoro różnica w cenie między amalgamatem a kompozytem na jedno wypełnienie wynosi 2,40pln? Wiem, bo sprzedaję materiały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b To proste. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.05, 11:27 NFZ zapewnia darmowe wypełnienie zęba. A jak chcesz mieć bardziej estetyczną plombę to płacisz więcej. Z tej kasy utrzymuje się te darmowe wypełnienia. I tabuny urzędników którzy to wszystko księgują i zarządzają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bura Re: A ja lubię borowanie, to takie przyjemne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.05, 11:13 Wiesz co Kasiu gadasz straszne rzeczy dotyczace leczenia. Nie masz pojęcia o tym czy sprzęt jest dobry czy nie, pacjent nigdy tego nie wie i na co jets narażony w gabinetach prywatnych. A suma jaką płacisz za zrobienie zęba 65 zł nie jest mała, ponadto znieczulenie do zabiegu jest bezpłatne.Gabinety prywatne które maja podpisana uwowe z funduszem żeruja czesto na naiwnosci takich jak ty.W niektórych gabinetach z pozoru ładnie wygladajacych brak jest np.autoklawów ,lodówek na odpady, fachowego personelu odpowiedzialnego za dezynfekcje,a materiały pozostawiaja wiele do życzenia. To oczywiście nie dotyczy wszystkich ,ale większości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z.K. Re: A ja lubię borowanie, to takie przyjemne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.05, 12:58 Masz kasę to choć do prywatnego stomatologa- inni tyle kasy nie mają co ty i nie masz prawa mówić, że oni maja niezdrowe zmysły. Moje pytanie brzmi- ty może też kradniesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dentystka Re: Ja też lubię borowanie, to naprawdę przyjemne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.05, 08:33 a najlepsze jest bez znieczulenia - kiedy pacjent krzyczy to bardzo często jest konieczność :-) po reakcji pacjęta można dokładnie wyczuć jak głęboko jest już wiertło to pozwala lepiej dobrać sposób dalszego skutecznego leczenia wiec daje wiecej zawodowej satysfakcji a i pacjenci są bardziej zadowoleni po zabiegu Odpowiedz Link Zgłoś
mamadwojga Re: Japońska pasta zastąpi borowanie? 25.02.05, 08:17 Nie wiem do jakiego dentysty chodzi autor że mu pot po plecach spływa ze strachu i bólu. Ja nie mam nic przeciwko chodzeniu do mojego dentysty. Najbardziej boli niestety jednak płacenie za usługę. Może ktoś na to wymyśli pastę, he he. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dent niestety w Polsce - dla niewielu... IP: *.netax.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.05, 08:48 a to tylko dlatego, ze u nas nawet siedmioletnie dzieci maja zjedzone pierwsze zeby stale, czyli szostki do poziomu uniemozliwiajacego odbudowe nawet wypelnieniem, nie mowiac o takim "specyfiku" jak ta pasta, ktora pokrywa, czy raczej remineralizuje prochnice bardzo bardzo niewielka... nie jest wiec ona forma leczenia, ale bardziej profilaktyki... a ta tez u nas lezy... pracuje w szkolnym gabinecie stomatologicznym i co dzien przerazam sie poziomem niektorych rodzicow... a co za tym idzie - stanem zebow ich dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jagna Re: Japońska pasta zastąpi borowanie? IP: *.arcor-ip.net 25.02.05, 09:05 Szanowny Panie Moskal, To jest ciekawy tekst, szkoda tylko, ze nie zawiera podstawowych informacji, a mianowicie: kto, kiedy, co zrobil. "naukowcy z Japonii" "wynaleźli specjalną pastę". Jeszcze brakuje "dawno, dawno temu..." . Pozdrowienia - i zyczenia poprawy warsztatu Jagna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koproza Re: Japońska pasta zastąpi borowanie? IP: *.soc.eu.mars / 217.96.29.* 25.02.05, 10:50 Zgadzam się w całej rozciągłości. Mam wrażenie, że autor jedynie przegląda regularnie wybrane czasopisma i tłumaczy dość oględnie artykuły, zbytnio nie wnikając w historię czy podstawowe fakty wynalazków, odkryć czy udoskonaleń. k Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andy Re: Japońska pasta zastąpi borowanie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.05, 09:09 sensodyne jest i w Polsce, od wielu lat, ale to niestety nie to naiwniaczku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: UM Re: Japońska pasta zastąpi borowanie? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 25.02.05, 10:55 szkoda tylko, że nie ma żadnej infprmacji o tym jak szybko zastosują to w zyciu codzinnym. Zanim ta pasta pojawi się w Polsce to będę już miała sztuczną szczękę, tanie to pewnie też nie będzie, więc może lepiej odłożyć na implanty, przynajmniej do tego zęby będą proste, równe i białe. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert A. Podobno za 15 lat będzie można wychodować nowe... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.05, 11:38 Podobno za 15 lat będzie można wychodować sobie nowe zęby. Z komórek macierzystych. Jestem baaardzo ciekawy czy to się uda ;) W książce Drzwi do lata Robert Heinleina (z 1956 roku)zahibernowany bohater budzi się po 30 latach i jedną z pierwszych rzeczy którą robi, jest wymiana zębów na nowe. Dokładnie technika nie była opisana ale pomysł polegał na usunięciu wszystkich zębów tak żeby odrosły nowe (wtedy jeszcze pojęcie komórek macieżystych nie było tak ropowszechnione) Jest epizod bez znaczenia dla akcji w tej książce :) Utkwił mi bardzo w pamięci, poniważ kiedy czytałem tą książkę miałem trochę przygód z dentystami... No i może się w końcu doczekam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Japońska pasta zastąpi borowanie? IP: *.ds.amg.gda.pl 25.02.05, 14:30 A co z bakteriami tkwiącymi na dnie ubytku?Przeciez samo tzw."zaklejenie dziury" sprawy nie załatwia?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bakteria Re: Japońska pasta zastąpi borowanie? IP: 217.153.90.* 25.02.05, 17:03 Jak to co z bakteriami.... zostaną na zawsze pogrzebane....Jedne umrą ze starości drugie z powodu klaustrofobii....brrrr straszna śmierć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agna Re: Japońska pasta zastąpi borowanie? IP: *.cpfs.mpg.de 25.02.05, 16:17 sensodyne nic nie robi oprocz tego ze znieczula bol bo zawiera srodki przeciwbolowe. Istnieje teraz pasta ktora jest w stanie remineralizowac zeby ale w niemczech, pierwsze badania sa obiecujace, co jednak najwazniejsze pasta zawiera nanokrysztaly apatytu bedace w stanie wypelniac male ubytku na szyjce zeba. Niestety w oslawionej sensodyne trudno sie doszukac chocby sladowych ilosci jakiegokolwiek materialu bedace w stanie zastapic ubytki w zebie. Dlatego tez po zaprzestaniu stosowania sensodyne problem bolu szyjek zebowych wraca jak bumerang. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michal Badania przy użyciu mikroskopu elektonowego IP: *.nomad.chalmers.se 26.02.05, 19:18 "Już pierwsze badania przy użyciu mikroskopu elektronowego pokazały, że pasta znakomicie wpasowała się w ubytek. " Czy znaczy to, że delikwentowi wyrwali ząb do badania - okrutne te badania naukowe... ;) I ile mi wiadomo nie jest możliwym obejrzenie próbki pod mikroskopem elektronowym bez użycia próżni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woman co to za forma "leczy zęba trzonowego" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.05, 16:03 rozumiem takie byki na forach, ale w wydaniu glownym!!! chyba sie komus pomylilo z robieniem loda... Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 przepraszam - jaki ból przy borowaniu? 28.02.05, 09:43 czyżby mój dentysta był wyjątkiem kiedy daje mi znieczulenie przed wierceniem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerzy Re: Japońska pasta zastąpi borowanie? IP: 217.153.160.* 03.03.05, 20:05 a co z szwedzkim żelem który miał pozbawić nas "przyjemności" borowania? kiedy ten "złoty" środek pojawi się na rynku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samosia taką pastę stosuję od kilku lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 16:31 pastę o takich a właściwie lepszych właściwościach stosuję od kilku lat uszczelnia szkilwo pokrywa szyjki, uszczelnia nieszczelności przy wypełnieniach mogłaby też regenerować małe ubytki gdyby współpracować z dentystą można bezpiecznie wytwarzać i używać warunkach domowych koszt jej wytworzenia to około 20 zł za 1000ml żeby ją wymyśleć potrzebna była wiedza z biologii molekulaqrnej a tej stomatoladzy nie posiadają a w ogóle to taka pasta nie jest w ich interesie i oczywiście nie ma sensu patentować - bo i tak wielkie koncerny przechwycą bez zapłaty - po coś zatrudniają prawników... przecież nie chodzi o to aby ludzie byli zdrowi, ale aby ich leczyć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tadi Re: taką pastę stosuję od kilku lat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.05, 12:49 Fajnie by było jakbyś podała recepturę, a taki post może napisać każdy... Odpowiedz Link Zgłoś