Dodaj do ulubionych

Do dentystów:)

IP: *.net.wlnet.com.pl / 80.72.34.* 25.02.05, 12:29
Szanowni państwo,moje czteroletnie dziecko ma piękne, zdrowe zęby,ale ja i
tak myślę,kiedy pojawią się w nich dziury...Mam takie pytanie.Czy w waszej
praktyce zdarza się ,niektóre dzieci wogóle nie cierpią na próchnicę?A jeśli
tak,to co jest tego przyczyną.Profilaktyka,czy wrodzone predyspozycje?
Obserwuj wątek
    • Gość: stom Re: Do dentystów:) IP: *.012-5-65736b10.cust.bredbandsbolaget.se 25.02.05, 20:53
      Jedno i drugie. I trzecie i czwarte.....Prochnica to choroba bakteryjna
      (higiena!!), podczas ktorej w obecnosci cukrow (nawyki dietetyczne!!!) dochodzi
      do produkcji kwasow, prowadzac do demineralizacji szkliwa i powstawania
      ubytkow. Oczywiscie, ze istnieja ludzie wolni od prochnicy, ale na to trzeba
      sobie zapracowac. Masz male dziecko, wiec i spore szanse, zeby ono znalazlo sie
      w tej grupie szczesliwcow. Co mozesz zrobic?
      1. Dieta- dbac o regularne pory posilkow bez podjadania miedzy nimi (wbrew
      pozorom istotna sprawa), maksymalnie ograniczajac spozycie cukrow (czyli do
      picia raczej herbata, woda, mleko, soki rzadziej, a jak tylko sie da, unikac
      napojow gazowanych jakichkolwiek, a zwlaszcza coli, ktora zawiera kwas
      ortofosforowy - swietny "wytrawiacz"). W kwestii slodyczy- starac sie
      ograniczyc ich podaz do maksymalnie 1-2 dni w tygodniu (trudne do
      przeforsowania u polskich babc i dziadkow). Poniewaz dziecko jest male, wiec
      jest szansa, ze jeszcze nie nabralo "zlych" nawykow zywieniowych i egzekwowanie
      tych zalecen bedzie latwiejsze.
      2. Higiena- regularne szczotkowanie zebow minimum 2 razy na dobe, a w
      przyszlosci, gdy tylko dziecko bedzie dosc sprawne manualnie - nauczyc (rola
      stomatologa lub higienistki) stosowania nitki dentystycznej, ktora jest rownie
      wazna w utrzymaniu higieny jamy ustnej, jak szczoteczka. Stosowanie past z
      fluorem regularnie. Malym dzieciom zeby myja dorosli (zbyt mala sprawnosc
      manualna dziecka). Mozna sie umowic, ze np. rano dziecko myje zabki samo, a
      wieczorem myja rodzice, pamietajac, ze istnieja tez zeby trzonowe, ktore w
      dodatku maja 5 powierzchni,a kazda z nich musi myc wyczyszczona! PO wieczornym
      myciu zebow nie ma podjadania ani picia niczego, poza czysta, nieslodzona woda.
      3. regularne wizyty kontrolne u stomatologa- co 6 miesiecy, chetnie polaczone z
      lakierowaniem zabkow lakierem fluorkowym.

Tyle.Czy to jest skomplikowane i niewykonalne? Ocen sama.
      • Gość: nisia Re: Do dentystów:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.05, 02:06
        dzieki za post, chetnie przeczytalam choc juz nie jestem mala :)
        popowiedz prosze jeszcze dobra paste do zebow (np Twoja) i jakie szczotki
        najlepsze...no, i mozesz jeszcze cos dodac od siebie waznego,

dzieki, pozdrawiam,
        n
      • Gość: Ida Re: Do dentystów:) IP: *.net.wlnet.com.pl / 80.72.34.* 03.03.05, 12:54
        Dziękuję za wyczerpującą odpowiedż i życzę samych pięknych uśmiechów na
        fotelu:))POzdrawiam.Ida
    • Gość: Iustitia Re: Do dentystów:) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.03.05, 16:36
      Moja droga furomowiczko, niestety z autopsji wiem że ząbki poddają się
      próchnicy na tle predyspozycji genetycznych a profilaktyka swoją drogą, trzeba
      o ząbki dbać,,, ale nawet dbając o ząbki nie ustrzeżemy się przed próchnicą ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka