Gość: Maverick IP: 82.139.9.* 26.02.05, 16:59 Czy glutaminian sodu lest zdrowy,bo pisze że można dzięki niemu ograniczyć ilość spożywanej soli ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Artur Re: glutaminian sodu IP: *.ss.shawcable.net 26.02.05, 17:51 to jest dowcip? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ninon Re: glutaminian sodu IP: *.chello.pl 26.02.05, 18:23 obawiam, że to nie dowcip;) jest dokładnie odwrotnie - glutaminian sodu jest "pochłaniaczem" soli. dlatego wszędzie tam, gdzie jest ten "doprawiacz", jest też mnóóóóóóóstwo soli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maverick Re: glutaminian sodu IP: 82.139.9.* 26.02.05, 20:56 ...bo pisze na opakowaniu,że można ograniczyć stosowanie soli o 30-40% . Rzeczywiście dałem troszeczkę i jest słone. Odpowiedz Link Zgłoś
artur737 Re: glutaminian sodu 26.02.05, 21:03 Wg mnie to trzeba miec mocno porabane w glowie by kupowac glutaminian i dosypywac sobie do jedzenia ...z drugiej strony sa preciez ludzie, ktorzy wierza, ze palenie szkodzi a oni dalej pala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teresa Re: glutaminian sodu IP: *.net-serwis.pl 26.02.05, 21:04 a po kiego grzyba chcesz sie tym truc???!! Odpowiedz Link Zgłoś
artur737 Re: glutaminian sodu 26.02.05, 21:06 Facet przeciez pisze wyraznie, ze sie boi soli wiec chce ja zastapic glutaminianem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teresa Re: glutaminian sodu IP: *.net-serwis.pl 26.02.05, 21:25 czyli z deszczu pod rynne? Maverick, a jaki masz problem? mozesz chyba sol naturalna (kamienną, morską, bo tylko taka jest zdrowa) zastapic "sola ziolowa"(mieszanka przypraw roslinnych), mozesz odciac sie od kielbas (strasznie duzo soli), ograniczyc wieprzowine i inne miesa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ann Re: glutaminian sodu IP: *.chello.pl 26.02.05, 21:51 kotku, nie zaczynaj z glutaminianem, bo poza wszystkim innym ma on i taką cechę, że uzależnia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miu Re: glutaminian sodu IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.02.05, 22:43 jest go juz teraz tak duzo w przetworzonym jedzeniu, ze z powodu "przedawkowania" moze powodowac m.in. utrate wzroku, a ty go sobie sam dosypujesz??????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyrafa46 Re: glutaminian sodu IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.02.05, 09:34 ...czytałam, że wraz z aspartanem(słodzik) i innymi dodatkami glutaminian sodu może doprowadzić, w kazdym razie niebagatelnie wspomóc powstanie raka piersi. Ajej, zapomniałam. Jesteś mężczyzną. W takim razie - smacznego;))) Żyrafa Odpowiedz Link Zgłoś