Dodaj do ulubionych

propranolol przed egzaminem?

12.03.05, 17:06
Niedlugo mam wazny egzamin, nie chce sie przed nim i w jego trakcie
denerwowac. Czy moge zazyc jedna tabletke propranololu przed egzaminem? Mam
raczej niskie cisnienie. Czy prop. pomoze mi uspokoic uklad wegetatywny i
pozwoli sie mniej denerwowac? W opisie tego leku mozna sie doczytac, ze tak
wlasnie miedzy innymi dziala. Ale czy nie oslabi koncentracji i szybkosci
reakcji myslenia? Prosze o pomoc. Nie chce z tym przesadzac, tylko po prostu
wziac jedna tabletke przed egzaminem.
Z gory dziekuje za odpowiedz.
Sidney
Obserwuj wątek
    • Gość: Drzoni Brawo Re: propranolol przed egzaminem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.05, 17:27
      Gra nie warta swieczki, bo owszem takie ma dzialanie propranolol, ale
      jednorazowe zarzycie leku moze Ci przyniesc rozne niespodzianki, ktorych nie
      jestes w stanie przewidziec Ty..... ani nikt inny.
      Co to Twoj pierwszy egzamin w zyciu? Doswiadczenie pokazuje, ze najlepszym
      antystresorem jest dlugi sen przed dniem egzaminu. Jak nie mozesz zasnac warto
      wypic pare drinkow.
      • sidney_ Re: propranolol przed egzaminem? 12.03.05, 17:40
        Mysl byla taka, zeby wziac wczesniej jedna tabletke i przetestowac dzialanie na
        organizm, tzn czy nie wystapia efekty uboczne, ale troche sie boje, bo w opisie
        jest napisane, zeby nie brac w sytuacji kiedy nie ma podwyzszonego tetna i
        stanow niepokoju. Wiec branie dla testu nie ma wiekszego sensu, bo wtedy sie
        czlowiek nie denerwuje i nie ma stresu i co za tym idzie - podwyzszonego tetna.
        Nie wiem co robic, brac przed samym egzaminem to tez tak jak piszesz,
        niebezpieczne, wiec moze jest jakis srodek bez recepty (prop. akurat dysponuje,
        bo normalnie jest na recepte) ktory pomoze sie mniej denerwowac, a jednoczesnie
        nie oslabi koncentracji? Moze jakies mniej ingerujace, jakies ziolowe czy co?
        Kojarzy mi sie nazwa Labofarm i jakies tabletki uspokajajace.
        Pomocy
        • Gość: dalloway Re: propranolol przed egzaminem? IP: *.chello.pl 12.03.05, 18:00
          propranolol to jest dosyc poważny lek, nie mozna go brać tak sobie
          w skrajnych przypadkach mozna zareagować blokiem! i z egzaminu na oiom
    • Gość: aaa Re: propranolol przed egzaminem? IP: 212.244.67.* 12.03.05, 18:20
      Skontaktuj się w tej sprawie z lekarzem. Mój lekarz na przykład przepisał mi
      propranolol na tremę przed ważnym wystąpieniem przed dużym audytorium. Pomogło,
      naprawdę.
      • Gość: marcin absolutnie nie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.05, 18:38
        nie wiem kim jest twój lekarz ale musiał miec chwilowe zacmienie mózgu.
        propranolol jest powaznym lekiem o wielu niebespiecznych działaniach ubocznych.
        Owszem stosowanym czasmi ( głownie w przeszłosci) pomocniczo w celu opanowania
        nadreaktywnosci wegetatywnej ale towarzyszacej innym schorzeniom np.
        nadczynnosci tarczycy. Nigdy nie był i nie jest lekiem uspokajacymi w tym celu
        nie powinien byc stosowany. jest mnustwo innych bespieczniejszych i skutecznych
        srodków np. melisa.
        • sidney_ Re: absolutnie nie 12.03.05, 19:05
          Ja juz nie wiem teraz. Melisa zdecydowanie wydaje mi sie za slaba. Jesli nie
          propranolol, to co? Czy ten Labofarm to dobry pomysl czy jednak oslabia
          szybkosc myslenia? Ja nie chce przyspiac, tylko sie uspokoic, opanowac
          kolatanie serca i uczucie zdenerwowania. Czy ktos moze doradzic cos skutecznego?
        • Gość: ula Re: absolutnie nie IP: *.chello.pl 12.03.05, 19:13
          Marcin ma rację, ja mam nadczynność tarczycy i na początku leczenia brałam
          przez ok. miesiąc propranolol, potem lekarz kazał odstawić i zazywać tylko
          wtedy jeśli tętno przekroczy 86. Chcesz brać Propranolol "na zapas", nie
          wiedząc jak zareagujesz? Lepiej, jak Marcin radzi - melisę, albo np. Validol,
          czy inny ziołowy preparat który nie uzaleznia.
        • Gość: aaa Re: absolutnie nie IP: 212.244.67.* 12.03.05, 19:25
          A ty jesteś lekarzem? Chyba nie, sądząc po ortografii
          • Gość: marcin czy pytanie było do mnie??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.05, 19:33
            jesli tak to odpowiedz brzmi: tak jestem.
            co do ortografii to przyzwyczaiłem sie juz do zgryzliwych uwag. Nie bardzo tylko
            rozumiem co ma ortografia do medycyny??
            • Gość: aaa Re: czy pytanie było do mnie??? IP: 212.244.67.* 12.03.05, 19:44
              Pewnie nic. Przepraszam. Uważam jednak, że ten lek naprawdę mi wtedy pomógł.
              Bez niego nie byłabym w stanie normalnie wystąpić (bez strasznego kołatania
              serca i trzęsących się rąk). Melisa jest za słaba, a validol? - po tym
              strasznie zasycha w ustach.
              • Gość: marcin Re: czy pytanie było do mnie??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.05, 20:02
                nic nie szkodzi . przywykłem :-)
                ciesze sie ze Ci pomógł ale uwazam ze ryzyko działań nieporzdanych było duze
                pozdrawiam
    • lipa55 Re: propranolol przed egzaminem? 12.03.05, 19:15
      nie wariuj chłopie
      kubełek melisy
      a najwazniejsze jest nastawienie psychiczne - jesli teraz nakrecasz sie, ze na
      pewno sie zdenerwujesz i nie zdasz - to masz to jak w banku
      takie samospełniające się proroctwo
      • Gość: ela Re: propranolol przed egzaminem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.05, 19:46
        ludzie wy chyba zartujecie! melisy i validole nic nie daja, to udowodnione
        naukowo. mnie tylko przymulaja, a denerwuje sie tak samo. ja tez szukam czegos
        naprawde mocnego na uspokojenie, ale nie chce brac psychotropow. to dla mnie
        bardzo wazne, bo przez stres mnostwo rzeczy spieprzylam w swoim zyciu.
        najgorsze sa wlasnie egzaminy.Kto moze przepisac propanolol? prosze o rade
    • Gość: aneta propranolol przed egzaminem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.05, 19:43
      Mozesz wziac spokojnie propranolol przed tym egzaminem, beta blokery sa czasem
      zalecane wlasnie przed egzaminami i waznymi wystapieniami. Wez moze pol
      tabletki, powinno Cie to uspokoic i zmniejszyc tachykardie. Pozdrawiam.
      • Gość: ela Re: propranolol przed egzaminem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.05, 19:48
        hej aneta! a mozna to pomieszac z alkoholem?
        • venus22 Re: propranolol przed egzaminem? 12.03.05, 20:03
          Propranolol moze spowodowac ospalosc, obniza cisnienie wiec jak ktos juz ma
          niskie to moze byc dopiero zamulony a nawet zemdlec.

Venus
        • Gość: marcin Re: propranolol przed egzaminem? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.05, 20:07
          no tak . jak zwykle. Wszyscy znaja sie na medycynie a jak cos sie stanie to
          doktor był winien.
          propranolol, alkohol, psychotropy i co jeszcze???
          a całkiem powaznie to proponuje wizyte u psychologa albo psychiatry bo jesli
          stres nie pozwala normalnie zyc to wymaga specjalistycznego leczenia a nie
          łykania wszystkiego co zaleca domorośli medycy.
          powadzenia na egzaminie
          • Gość: ela Re: propranolol przed egzaminem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.05, 20:18
            ja chodze do psychologa,ale on nie pomoze ci od reki,trzeba naprawde czasu i
            wielu wizyt. a ja potrzebuje czegos na uspokojenie od zaraz
            • venus22 Re: propranolol przed egzaminem? 12.03.05, 22:01
              no ale propranolol i alkohol to chyba nie tedy droga?
              Venus
              • Gość: ela Re: propranolol przed egzaminem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.05, 22:27
                a ktoredy?
                • venus22 Re: propranolol przed egzaminem? 12.03.05, 22:35
                  Zdrowy tryb zycia, lepszy psycholog albo lepszy psychiatra, i ew. od lekarza
                  jakies leki - brac w/g zalecen..

Venus

a tak w ogole jak masz malo pewnosci siebie to cale zycie bedziesz cos lykac na
                  stres- przewaznie u zrodel "nerwicy" lezy brak poczucia wlasnej wartosci ale to
                  takie tam moje prywatne zdanie.
        • Gość: aneta propranolol przed egzaminem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.05, 09:57
          Mozna polaczyc z alkoholem, ale gdy nie bierzesz duzych dawek leku. Nic Ci nie
          bedzie. Nie przesadzajcie, ze propranolol to taki niebezpieczny lek i moze
          uzycie skonczyc sie wizyta na OIOMie. W takich malych dawkach nie zaszkodzi.
          Beta blokery maja dzialanie lekko uspokajajace i sa naprawde zalecane czasem
          przed jakimis wystapieniami i egazminami. Pozdrawiam. Jesli ktos robi to z
          glowa to nie zaszkodzi. Pozdrawiam.
          • Gość: do anety Re: propranolol przed egzaminem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.05, 10:18
            czy jesteś lekarzem?
            • Gość: aneta propranolol przed egzaminem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.05, 20:59
              Lekarzem nie jestem:) jestem studentką Akademii Medycznej
      • sidney_ Re: propranolol przed egzaminem? 12.03.05, 22:39
        Juz teraz nie wiem, kto ma racje. Najbardziej chyba wierze Marcinowi, skoro
        jest lekarzem :) (jakiej specjalnosci? bo jesli kardiologiem, to juz od razu
        zaufam :) )
        Ula. Co do tetna, to przed egzaminem tetno na pewno jest bliskie 85, wiec moze
        jednak propranolol nie jest taki bez sensu? Ma w koncu uspokoic puls. Co Ci
        jeszcze lekarz mowil? Bralas na nadczynnosc tarczycy? Jakie mialas objawy?
        Czulas sie spokojniejsza? Moze tez zdawalas jakis egzamin wtedy i mozesz
        powiedziec czy pomoglo? :)
        Sidney
        • pizza Re: propranolol przed egzaminem? 12.03.05, 22:40
          • venus22 Re: propranolol przed egzaminem? 12.03.05, 22:52
            napisales Sidney ze masz niskie cisnienie a ja kiedys bralam Propranolol wiec
            wiem ze moze obnizyc cisnienie jeszcze bardziej,
            a ze tez mam raczej niskie to wiem jak sie mozna czuc - zamulonym i
            wolnomyslacym, wiec jesli tak sie stanie (nie musi, oczywiscie) przed egzaminem
            to by bylo troche niedobrze?

ale na pewno najlepiej posluchac lekarza, czyli w tym wypadku Marcina..

Venus
            • sidney_ Re: propranolol przed egzaminem? 12.03.05, 23:06
              No mam, dlatego troche sie boje. Ale cisnienie to jedno, a puls to drugie, a
              wiadomo ze przed sytuacjami gdzie wystepuje stres, puls jest wyzszy.
        • Gość: ula Re: propranolol przed egzaminem? IP: *.chello.pl 13.03.05, 11:40
          Na początku leczenia nadczynności zdarzało się że miewałam tętno = 100 przy
          nieznacznie podwyższonym ciśnieniu - 130/80, wtedy lekarz zalecił brać
          Propranolol systematycznie 2 x 1 tabletkę, ale kiedy hormony wróciły do normy -
          odstawiłam Propranolol, teraz biorę go sporadycznie, tylko wtedy gdy czuję
          właśnie - niepokój, jakieś wewnetrzne drżenie, kołatanie serca. Pomaga z reguły
          1/2 tabletki + Validol. Teraz nawet przy cisnieniu 120/70 przewaznie mam tętno
          75-85 i to jest dla mnie "norma", czuję się dobrze. Ze zdawania egzaminów to ja
          już "wyrosłam", ale zdarza mi się "występować" przed większą "widownią" i wtedy
          czasem przykre doznania wracają - niesamowita "susza" w ustach, sztywny język,
          drżące ręce, kołatanie serca itp., żeby temu zapobiec biorę wcześniej 1/2
          Propanololu + Validol (tak poleciła mi endokrynolog) i to działa, może
          wystarcza sama swiadomość że pani dr. powiedziała - będzie dobrze!, mam do niej
          zaufanie, więc wierzę i tak jest! Ale nigdy nie wzięłabym takiego srodka bez
          konsultacji z lekarzem!
          Pozdrawiam i życzę zdawania egzaminów bez stresu i lekarstw!
          • Gość: Misia Re: propranolol przed egzaminem? IP: *.chello.pl 13.03.05, 19:17
            Propranolol jest lekiem który można przyjmować na zlecenie lekarza.
            Może spowodować bradykardię i spadek ciśnienia. Nagłe odstawienie leu może
            spowodować zaburzeniaa rytmu serca.
            Preparat ten jest ordynowany w różnych dawkach- używacie określenia tabletka,
            ile miligramów leku chcecie zażyć?
            Radziłabym na kilka dni przed egzaminem pobrać magnez z witaminą B6 oraz
            ziołowe środki uspokajające np: Neospasminę.
            Gdyby to nie pomagało warto rozważyć wizytę u specjalisty od leczenia nerwic.
            Pozdrawiam.
            Misia
            • sidney_ Re: propranolol przed egzaminem? 13.03.05, 21:06
              To jest chyba 10 mg.
              A ten magnez to cos pomoze?
              Mam ten Labofarm - tabletki uspokajajace, moze tez wezme je na kilka dni przed
              egzaminem?
              Jakos boje sie teraz tego propranololu :)
              • Gość: ela Re: propranolol przed egzaminem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.05, 21:09
                ja tez sie troche boje ale moze nie wykituje?
            • sidney_ Re: propranolol przed egzaminem? 13.03.05, 21:07
              ps. zawsze mi sie wydawalo, ze magnez to taki pic na wode i ze nic nie daje.
              Czy rzeczywiscie ma takie dzialanie, ze uspokaja? Czy ktos probowal?
              • Gość: ela Re: propranolol przed egzaminem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.05, 21:32
                ja probowalam,to sie bierze w trakcie stresu na niedobor magnezu,w celach
                zdrowotnych, ale to nie uspokaja!moze co najwyzej pomoc na skurcze miesni i
                nierowne bicie serca
          • Gość: Johasia Działanie leków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.05, 22:52
            A w jaki sposob Validol, propranolol i pozostale leki wplywaja na zdolnosc do
            prowadzenia samochodu? Ktos wie?
    • Gość: noana Re: propranolol przed egzaminem? IP: *.torun.mm.pl 13.03.05, 21:36
      ja biore propranolol na arytmie serca i dziwi mnie, ze ktos chce to zazyc z
      powodu tremy przed egzaminem. to jest lek na recepte (przynajmniej ja go kupuje
      na recepte) i nie eksperymentowalabym z nim na wlasna reke.

ja biore go juz dluzszy czas, a ze jestem studentka, to nie stronie od
      alkoholu ;-) nic mi sie nie dzieje po wymieszaniu, tylko nie moge zasnac, bo
      serce mocno bije,ale wiekszych problemow nie mam
      • Gość: Venus Re: propranolol przed egzaminem? IP: 5.6.1D* / *.vc.shawcable.net 14.03.05, 01:52
        Oj dzieci dzieci..
        Noana pisze ze NIC sie jej nie dzieje tylko;

>> tylko nie moge zasnac, bo
        serce mocno bije,<<

lololol
        :D :D :D

dzieci puknijcie sie w glowe po jakiego grzyba wam leki, o ktorych dzialaniu
        tak naprawde nie macie pojecia, na treme przed egzaminem, do tego pytacie czy
        mozna mieszac z alkoholem przeciez to jest niepowazne !!!! i swiadczy o braku
        oleju w glowie..

Przygotujcie sie porzadnie to nawet z trema pozdajecie dobrze to raz, a dwa
        leki na uspokojenie takze "zamulaja" wiec co z tego ze was uspokoja jak
        jednoczesnie moga spowolnic myslenie.

Poza tym, propranolol NIE jest lekiem na uspokojenie chociaz ma takie lekkie
        wlasciwosci tylko glownie na serce! uspokaja serce !

Venus
        • Gość: wcyrku77A Lekomani i narkomani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.05, 10:45
          Czytając wypowiedzi niektórych osob - wniosek jak wyżej!
    • primum_non Re: propranolol przed egzaminem? 09.10.19, 08:14
      propranolol jest lekiem na serce, na uspokojenie pracy serca, wiec może być nieodpowiedni. Poza tym w czasie egzaminu potrzebna jest sprawność zdrowotna i umysłowa.. Osobiście nie znam dobrego leku na egzamin, który by uspokajał. W ogóle mogę polecić Nervox sprzedawany w kraju przez DOZ.pl, który ma nie otępiać, tylko uspokajać i usprawniać. Coś w tym jest.. Jest lek zabroniony już w kraju, jednak jednorazowe jego zażycie jest korzystne i nie grozi niczym-Meprobamat. Meprobamat znosi przetrwałe, zafiksowane reakcje obciążenia psychicznego i nie otępia, wbrew obecnemu opisowi. Relaks. W ogóle to stare podejście- polecam leki nie uspokajające, ale przeciwstresowe, usprawniające i energetyzujące. A z dostępnych środków: cytryniec chiński, rożeniec górski, korzeń syberyjski, melisa, jeżeli już występuje pewne pobudzenie, wyważona.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka