Dodaj do ulubionych

odpowiednia dieta przy PCO

13.03.05, 17:35
Pomocy

mam 164cm wzrostu i ważę 67kg

stwierdzono u mnie PCO, w przeciągu ostatnich 6 miesięcy przytyłam 11kg
uprzednio przez 2 miesiące chudnąć 7kg, waga ciągle skaczę
jem same owoce i warzywa, staram się nie jeść po 18 itp., problemem jest też
fakt że mam pracę siedzącą (praca w biurze), a na siłownię mnie po prostu nie
stać bo również myślałam i o tym,
trochę ćwiczę w domu tyle, że mam wadę kręgosłupa i boję się że mogę sobie
bardziej zaszkodzić niż pomóc,
czego przy PCO powinnam unikać by nie tyć??
pomóżcie
Obserwuj wątek
    • artur.kalinski Re: odpowiednia dieta przy PCO 15.03.05, 14:19
      Dość powszechne schorzenie, zespół PCO - czyli policystycznych jajników,
      objawiający się m.in. rzadkimi, bardzo nieregularnymi miesiączkami – można
      skutecznie leczyć lekami na cukrzycę. To potwierdza związek pomiędzy nadmiarem
      cukru, czyli nieprawidłową dietą, a zaburzeniem hormonalnym, które leżą u
      podłoża tej choroby.
      A na czym polega ten związek? Otóż spożywanie produktów zawierających
      węglowodany proste powoduje wzrost poziomu glukozy. Zjesz batona i czujesz
      przypływ energii, poprawia Ci się nastrój. W tym czasie jednak trzustka musi
      bardzo intensywnie pracować, by z tym nagłym wzrostem poziomu cukru sobie
      poradzić. Produkuje więc insulinę w zwiększonej ilości, proporcjonalnie do
      zwiększonego poziomu cukru. Glukoza nie utrzymuje się jednak długo na tym samym
      poziomie, jej ilość zmniejsza się w szybkim tempie. Organizm reaguje spadkiem
      energii, obniżeniem nastroju. A zatem znów sięgasz po cukierka, kawę, batonika.
      Po nagłym spadku znów następuje nagły wzrost glukozy, znów trzustka musi
      intensywnie działać. To dla niej duże obciążenie. Masz zatem przepracowaną
      trzustkę i niemal ciągle zwiększony poziom insuliny. Ów zwiększony poziom
      insuliny we krwi, jak się okazuje, przeszkadza w pracy jajnika. Efektem są
      zaburzenia w regularności miesiączek i powstawanie pęcherzyków wokół jajnika,
      czyli rozwój zespołu PCO.
      Rezygnując z węglowodanów prostych i zastępując je węglowodanami złożonymi można
      uniknąć tych problemów. Węglowodany złożone znaleźć można w warzywach, kaszach,
      pieczywie pełnoziarnistym. Te produkty zawierają naturalny cukier, który ma
      złożoną postać, przez co jest przyswajany dużo wolniej i spokojniej przez
      organizm. Poziom cukru we krwi jest zrównoważony, nie zmienia się skokowo.
      Zrównoważona jest praca trzustki. Także samopoczucie jest inne. Przy tego
      rodzaju diecie nastrój jest bardziej stabilny. Z czasem do takiej diety można
      się przyzwyczaić i w ogóle przestać mieć ochotę na słodycze.
      Cukier w herbacie czy kawie można zamienić na miód, pamiętając przy tym, że
      miodu nie powinno dodawać się do gorącego napoju, bo wtedy traci on swoje dobre
      wartości. Najlepiej dodawać go do płynów o temperaturze poniżej 40 stopni. Nie
      należy miodu nadużywać, podobnie jak słodyczy i cukru, bo także podnosi poziom
      glukozy we krwi.
      Cukier, prócz zakłócania układu hormonalnego, jest dobrą pożywką dla bakterii.
      Szczególnie unikać go powinny zatem te osoby, które mają skłonność do infekcji.

Dużą uwagę zwracać należy na mięso – nie spożywać go w nadmiarze, w miarę
      możliwości wybierając tylko mięso o znanym pochodzeniu. W ten sposób
      minimalizuje się spożycie sztucznych, niezniszczalnych hormonów, które podaje
      się zwierzętom hodowlanym i które kumulują się w organizmie człowieka i
      zaburzają jego równowagę hormonalną. Osoby, które mają skłonności genetyczne do
      chorób nowotworowych piersi, powinny zatem spożywać mięso w umiarkowanych
      ilościach. Szczególnie ostrożni powinniśmy też być w spożywaniu nabiału,
      zwłaszcza krowiego mleka, które także może zawierać zwiększone ilości hormonów.
      Zamiast mleka, z produktów nabiałowych polecane jest masło, śmietana i produkty
      fermentacji mleka: kefir, maślanka czy niesłodzony jogurt naturalny - wszystkie
      te produkty są łatwiej przyswajalne niż czyste mleko. Zaleca się je, w
      umiarkowanych ilościach, osobom, które lubią nabiał i nie mają skłonności do
      alergii. Bardzo ważny dla równowagi hormonalnej jest błonnik, który związuje
      zbędne produkty przemiany materii, toksyny i nadmiar hormonów oraz pomaga
      wydalić je z organizmu. Źródłem błonnika są warzywa, owoce, kasze,
      gruboziarniste pieczywo, razowe mąki.
      • kasgrab apropo węglowodanów 16.03.05, 20:22
        dziękuje za odpowiedź
        od jakiegoś czasu staram się jeść same warzywa i owoce,za mięsem nigdy nie
        przepadałam więc nie jest to dla mnie problem, jeżeli chodzi o słodycze to też
        już nie czuję takiej potrzeby by je jeść choć zawsze byłam raczej łasa na
        słodyczze
        aczkolwiek trochę przegrzebałam internet by czegoś więcej się dowiedzieć o
        węglowodanach złożonych by móc choć trochę urozmaicić swoje menu, w jakich
        jeszcze produktach je można znaleźć
        także mam takią nieśmiałą prośbę o ewentualny adres stronki gdzie dokładniej
        mogłabym się przyjrzeć owym węglowodanom złożonym
        z pozdrowieniami
        Kaśka
        • renata_beger1 Re: apropo węglowodanów 17.03.05, 13:49
          Nie jestem fachowcem, ale wydaje mi się, że z owocami powinnaś uważać - może
          właśnie tu leży problem. Owoce zawierają dużo cukrów prostych, natomiast
          warzywa - cukrów czyli węglowodanów złożonych, i to warzyw oraz kasz, chleba
          ziarnistego powinnaś jeść więcej. Jak jesz dużo owoców, zwłaszcza słodkich jak
          winogrona czy banany to prawie tak jakbyś jadła słodycze.
          • kasgrab Re: apropo węglowodanów 20.03.05, 12:38
            dzięki za odpowiedź,
            właśnie w tym leży problem, że w różnych wypowiedziach,książkach spotkałam się
            z różną opinią apropo węglowodanów złożonych jeżeli chodzi o owoce, a chcę choć
            odpowiednim menu uniknąć tycia, które niestety przy PCO nie jest łatwym
            zadaniem, ostatnio waga ciągle mi skacze jak głupia,
            od jakiegoś miesiąca jem właściwie tylko warzywa lub owoce i muszę przyznać że
            nawet zaczynam chudnąć, na słodycze wogóle nie mam ochoty-całe szczęście, bo
            raczej należę do osób które jak mają chęć na coś do zjedzenia to raczej nie
            potrafią sobie tego odmówić
            ale najważniejsze że nie tyje, narazie
            pozdrowiam Kaśka
      • a_kosmulska Re: odpowiednia dieta przy PCO 14.04.05, 13:44
        witam, mam stwierdzone pco i kilka pytan dotyczacych tego leczenia i ogolnie
        pco. prosze o kontakt na adres a_kosmulska@gazeta.pl.
        dziekuje
        • cetka Re: odpowiednia dieta przy PCO 08.06.05, 22:34
          w gazecie jest cale forum poswiecone PCO.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka