Gość: Jackie IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.05, 10:30 Bardzo bardzo proszę o pomoc - dzisiaj mam mieć robioną rektoskopię i mam zrobić lewatywę(jakaś Anema czy coś?!) Jak to się robi? Wie ktoś? Będę bardzo wdzięczna za pomoc! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monikare Re: Jak się robi gotową lewatywę? POMOCY!!! 29.03.05, 11:00 kupujesz w sklepie, kładziesz sie na lewym boku i wciskasz ten płyn do odbytu , chyba ze masz kogos kto by ci to zrobił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jackie Re: Jak się robi gotową lewatywę? POMOCY!!! IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.05, 11:55 nie no wolalabym sama:) Ale to wiem,ale jak to dalej wygląda?To znaczy mam tak leżeć parę minut, czy chodzić aż zechce mi się iśc do lazienki?A zechce mi się?? Odpowiedz Link Zgłoś
to_jaaa Re: Jak się robi gotową lewatywę? POMOCY!!! 29.03.05, 12:01 Jak ci sie zachce, to wstań i idź. Własnie na tym polega lewatywa ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jackie Re: Jak się robi gotową lewatywę? POMOCY!!! IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.05, 12:13 hehe:) Dzięki - kurde nie jestem jeszcze wtajemniczona - ale dziś już będę ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piel. Re: instrukcja IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 29.03.05, 13:53 lewatywę wpuszcza się do odbytu powoli bo szybko podana może wyciec albo będzie bolesna, pozycja dogodna dla pacjenta ,wazne aby cały płyn został podany ,następnie należy utrzymać płyn w kiszce stolcowej jak najdłużej (min 15 min ) jeżeli wytąpi parcie na odbyt przed upływem czasu należy próbować powstrzymać się od wypróznienia ,zaciskanie m .krocza ,powoli oddychać ,głęboko ,przeponą. .powinien być skutek ,jeżeli się niepowiedzie powtórz bo badanie się nieodbędzie. Odpowiedz Link Zgłoś