Dodaj do ulubionych

Homunkulus techniczny

IP: 217.153.156.* 11.04.05, 21:03
Czy to ktoś ocenzurował?
Mimo dużych uproszczeń w opisie, zapewne koniecznych i uzasadnionych,
konkretność załączonego rysunku wyraźnie wskazuje na fałasz. Otóż penis
homunculusa czuciowego jest w rzeczywistości niewiele mniejszy od dominującej
dłoni, a samo prącie większe niż opuszki palca wskazującego i kciuka razem
wziętych. Sprostowanie zamieszczam gwoli prawdy, choć z pewnym zażenowaniem.
Obserwuj wątek
    • Gość: esti Re: Homunkulus techniczny IP: *.bbtec.net 12.04.05, 07:41
      myślę, że Wyborcza nigdy nie zniżyłaby się do cenzury. Po prostu zapewne
      redaktor prowadzący ten artykuł nie ma czucia w tej części ciała i dał
      odpowiedni rysunek. Można by powiedzieć: nie każdy czuje tak samo. No bo czy
      jest jakieś inne wytłumaczenie dla niezależnej, wolnomyślącej gazety, żeby
      fałszować naukę?
    • Gość: MaDeR Re: Homunkulus techniczny IP: *.ima.pl / *.ima.pl 12.04.05, 13:11
      Ja bym się czepiał. Siła odczuć nie musi mieć bezpośredniego związku z ilością
      nerwów i wielkością obszaru w mózgu obsługującego daną partię ciała.

Jak ktoś ci utnie rękę koło łokcia, to to poczujesz, oj poczujesz, mimo że ręka
      na całej długości powyżej dłoni jest nader rachityczna u homunkulusa czuciowego.
      • Gość: ktokolwiek Re: Homunkulus techniczny IP: *.px.pl 12.04.05, 14:33
        hmm, tylko, ze z tego co pamietam ze studiow, bol jest osobnym zmyslem (moze nie jest ujmowane tak wprost, ale nie jest tak, ze odczucie bolu wynika ze zbyt duzego natezenia bodzow docierajacych do receptorow np. dotykowych, ale mamy osobne receptory bolowe - a to chyba wystarczy, zeby powiedziec o osobnym zmysle?). jesli tak, to przypuszczam, ze przy tworzeniu homunkulusa czuciowego akurat ten zmysl mogl nie zostac wziety pod uwage, a jedynie klasyczna piatka - wzrok, sluch, dotyk, smak i wech.
        z drugiej strony musze przyznac, ze nie mam pojecia, jak te informacje przetwarzane sa w mozgu - czy neurony przetwarzajace bodzce z receptorow bolowych w dloni sa zgrupowane razem z tymi, ktore przetwarzaja bodzce dotykowe z dloni, czy raczej z tymi, ktore przetwarzaja bodzce bolowe z innych czesci ciala? ktos wie?
        no i jeszcze taka banalna kwestia, moze ktos bedzie wiedzial - jak odbieramy temperature?
    • Gość: ktokolwiek Re: Homunkulus techniczny IP: *.px.pl 12.04.05, 14:46
      skoro sie juz, ze tak powiem, czepiamy penisa - bez skojarzen prosze ;) - to tak sie zastanawiam, dlaczego ten homunkulus ma penisa, a nie wagine, albo nie ma ich dwoch - meskiego i zenskiego, a jesli juz jest tylko jeden, to czemu przedstawiony jest jako homunkulus czlowieka, a nie mezczyzny?
      • Gość: Ździchu Re: Homunkulus techniczny IP: *.chello.pl 12.04.05, 16:31
        a ja się zastanawiałem, kto podniósł krzyk, bo w instrukcjach składania mebli w
        IKEI na zdjęciach byli sami mężczyźni....
        • Gość: ktokolwiek Re: Homunkulus techniczny IP: *.px.pl 12.04.05, 16:46
          hehehe to nie ja :)
          przyznasz chyba jednak, ze to jest zupelnie inny przypadek? nie wspominajac, ze juz samo porownanie "wielkosci" organow plciowych u obu plci na homunkulusie czuciowym byloby ciekawe
          • Gość: POlak MAly Re: Homunkulus techniczny IP: *.mgh.harvard.edu 12.04.05, 16:58
            A co by sie stalo gdyby mezczyzni w takim porownaniu wypadli mnie korzystnie niz im sie to zazwyczaj wydaje. Czy przyszlo wam do glowy ze na takim Homunkulusie czuciowym lechtaczka bylaby wieksza od penisa:D MOze wiec lepiej ze w GW pracuje ostatnio coraz wicej nieukow i nierzetelnych zurnalistow? To chyba efekt coraz mniejszych wplywow Michnika. Ech gina nam ostatnio herosi jak muchy a nowych nie widac ...
    • Gość: esti Re: Homunkulus techniczny IP: *.bbtec.net 12.04.05, 17:35
      Krótki rzut okiem w google wykazał niestety, że wszystkie inne "sensory
      homunculus"y też niestety nie mają się czym popisać - penisa albo brak w ogóle,
      albo w najlepszym razie nieco większy niż na gazetowym rysynku.
      Wobec tego zwracam honor GW i reszcie towarzystwa.
    • Gość: ciapa7@vp.pl Re: Homunkulus techniczny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.05, 11:17
      aczkolwiek artykuł ciekawy, jednak autor przeczytał chyba za duzo książek s-f
      min. Pamięć Ziemi(tam życiem całej planety rzeczywiście kieruje z orbity wielki
      elektronowy mózg zasilany na dodatek energią słoneczną...) chyba wizja nowych
      hominidów jest lekko przerysowana...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka