Gość: Gość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 17:47 czy badanie rektoskopia jest bolesne i nieprzyjmne? Napiszcie proszę o swoich doświadczeniach. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: doświadczona Re: Rektoskopia - bolesna? IP: 217.98.101.* 09.04.05, 19:26 Ja miałam rektoskopie i muszę powiedzieć, żebyś przygotował(a) się na bardzo nieprzyjemne i krępujące badanie. Najpierw lewatywa. Potem wchodzisz na stół jakby operacyjny w pozycji na klęczka, głowa nisko pupa wysoko. Potem pan doktor lub doktorka podchodzi do ciebie od tyłu i w odbyt wsadza rurę długości około 30-40 cm, sztywną oczywiście nie jakiś tam giętki przewód. Uczucie jest takie, jakby ta rura miała wyjść ci gardłem. No ale na szczęście trwa to kilka minut. Niestety jest dość bolesne. Potem też boli zanim jelita wrócą do właściwej pozycji i wepchnięte powietrze zostanie usunięte. Bolało mi parę godzin. Ale ja wychodzę z założenia że jak potrzebne badanie to trzeba to przeżyć i już. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Rektoskopia - bolesna? IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.05, 19:40 Nie!!!! Nie słuchaj poprzedniczki!!!! Opisane przez nią badanie to chyba kolonoskopia! Faktycznie przed badaniem musisz zrobić lewatywę, ale robi się to gotową już zakupioną w aptece (np Enema) Proste jak drut - ja pierwszy raz cos takiego robiłam i też byłam nastraszona. Samo badanie wykonuje się różnie, ale najczęściej leży się na boku z nogami podkulonymi, lekarz smaruje odbyt maścią znieczulającą i wprowadza rurkę - która jest jak najbardziej giętka i cienka. Całe badanie trwa może ze 2 minuty, bo rektoskopię wykonuje się TYLKO do 20 cm jelita (tj bada się po prostu kiszkę stolcową - wszelkie inne badania - sięgające dalej niż te "ustawowe" 20 cm to już nie rektoskopia) Odczucia - byłam baaaardzo wystraszona, bo nastraszyli mnie na forum - dlatego o nic już nie pytam:) W ogóle nie boli, tylko jest takie strasznie dziwne uczucie - wszystko dlatego, że urządzonko przesuwając się tłoczy powietrze do środka i to jest takie śmieszne wrażenie, badanie nie jest może bardzo przyjemne - bo jakie badanie jest - ale broń Boże nie boli!!! Wierz mi naprawdę i nic się nie bój - pobieranie krwi jest duuuuzo gorsze. Nie wiem do jakiego lekarza trafiła osoba z poprzedniego postu, ale jak jest lekarz ok to gwarantuję, że badanie jest tylko formalnością. Uszy do góry! W razie co pisz, chętnie pomogę:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edward Re: Rektoskopia - bolesna? IP: *.wroclaw.mm.pl 09.04.05, 21:02 Ja miałem robioną rektoskopię. Na kartce mam napisane jak wół: badanie rektoskopowe. I dalej, że rektoskop wprowadzono na głebokość 13 cm. Badanie przebiegało tak jak mówi doświadczona. Twarda, metalowa rura, ja w pozycji na klęczkach z pupą uniesioną do góry. Bolało trochę, zwłaszcza na jakimś "zakręcie". Oczywiście jest to badanie jak najbardziej do przejścia. Krótkie. Ale niezbyt przyjemne. Ja piłem w domu preparat kupiony w aptece forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22&w=14332678&a=14360419 Badanie kolonokopowe obejmuje badanie całego jelita grubego miękkim, giętkim endoskopem. Najczęściej przeprowadza się je w znieczuleniu miejscowym a pacjent jest uśpiony. Jest jeszcze sigmoidoskopia. To chyba jest coś pośredniego pomiędzy rektoskopią a kolonoskopią. I nic sie nie bój! Głowa do góry! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Rektoskopia - bolesna? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 22:11 Dzięki za odpowiedzi. A czy nie wiecie czy sigmoidoskopia jest to badanie grubą rurką czy tą giętką? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Rektoskopia - bolesna? IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.05, 22:59 No to chyba zgodzisz się, że badanie 30-40 cm to już nie jest rektoskopia skoro sam zaliczyleś tylko 13 cm. Odpowiedz Link Zgłoś