Gość: aguśka IP: *.pl 02.05.05, 23:39 czy miałyście operację ? Ja mam niestety ten problem i boję się - dlatego bardzo proszę piszcie co z tym zrobić !!! jaki koszt operacji i czy warto je usunąć operacyjnie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: feline Re: Halluksy IP: *.dial.proxad.net 03.05.05, 10:04 usunac warto. Mowilismy o tym tu na forum okolo 20.02 tego roku, znajdziesz przez wyszukiwarke - chyba SOS halluxy. Zreszta byly nawet 2 rownolegle watki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Halszka Re: Halluksy IP: *.sup.waw.pl / *.sup.waw.pl 03.05.05, 13:22 Jeśli jesteś z W-wy, to moge podać jescze nne rozwiązanie, podobno skuteczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aisak Re: Halluksy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.05, 01:08 Czy jak jestem z Wrocławia to też mogę się dowiedzieć? Odpowiedz Link Zgłoś
zyrafa46 Re: Halluksy 15.05.05, 20:19 Jestem z Warszawy, Halszko. Mam niestety haluksy. Co mi na to poradzisz? Bardzo mnie interesuje coś zamiast operacji!!! Czekam na odpowiedź. Na wszelki wypadek zyrafa46@gazeta.pl Pozdrawam i z góry dziękuje, Żyrafa :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ziuta1971 Re: Halluksy 21.08.13, 22:13 Nie polecam Poradnia stopy - haluks mniejszy, stopa nie boli jak kiedyś. Stopa jednakjest tak szeroka (szersza niz przed operacją), ze dawnych butów nie da się wcisnąć. Podobno dr Fedorowicz lub Michalik dobrze operują z Otwocka, szpital im. A. Grucy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: Halluksy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 20:29 jakie jest inne wyjscie jestem z łodzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pająk Re: Halluksy IP: *.pl / 80.51.191.* 06.05.05, 01:19 Mój mąż miał operowane Haluksy, operacja jest bezpłatna.Przy miejscowym znieczuleniu, zabieg nie jest bolesny. Natomiast gojenie po zabiegu jest odczuwalne bólem, można jednak sobie z tym poradzić.Po zabiegu miał nogi w gipsowych opatrunkach i przez sześć tygodni nie pracował.Niestety czasem haluksy odrastają i zabieg musi być powtórzony.Skożystał jednak kilka lat bez odrostów kostnych i bez bulu. Zimą bardzo bolały i dokuczały.Nie mógł kupić normalnych butów. Teraz może.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pająk Re: Halluksy IP: *.pl / 80.51.191.* 06.05.05, 01:24 Operacja jest bez płatna, można zaplanować we wszystkich szpitalach ortopedycznych. Przy miejscowym znieczuleniu, zabieg jest niebolesny.Natomiast gojenie po operacji jest odczuwalne. Nie jest to silny ból , można sobie z tym poradzić.Po operacji zakłada się gipsowe opatrunki, chodzenie o kulach.Odwagi mój mąż miał już operowane i czuje się dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Halluksy IP: *.crowley.pl 07.05.05, 00:07 ze mna lezala pani na ortopedii ktora roobila oba haluksy. bol straszny. miala rozne momenty, zalowala i nie zalowala.. dzis pewnie nie zaluje. jesli ktos mowi ze nie boli nie wierzcie w to. boli ale\warto.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aguśka Re: Halluksy IP: *.pl 07.05.05, 22:29 I znów było mi wstyd!!! chciałam kupić buty...poprosiłam o rozmiar i ...jak tu załozyć buta jak te paskudne Halluksy pokazuja swe okropne oblicze. Kochane kobietki bardzo dziękuję za odpowiedzi.Chyba faktycznie trzeba się zdecydować i wreszcie założyc takie buty jakie oko ciesza. Jestem z Częstochowy jeśli znacie jakiś dobrych ortopedów to prosze o radę i namiary. A i jeszcze jedno po jakim czasie one odrastają? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: feeline Re: Halluksy IP: *.dial.proxad.net 07.05.05, 23:43 Przy zastosowaniu niwych metod operacyjnych -Lavigne - zcarf) nie dochodzi do odrastania. Pisalam o tym na watku SOS halluxy w okolicach 20 lutego, znajdzcie w wyszukiwarce. Jesli decydujecie sie na operacje to raczej tam, gdzie nie stosuje sie gipsu po. To przedluza okres rekonwalescencji. Bole pooperacyjne latwo daje sie zlikwidowac dosc banalnymi srodkami przeciwbolowymi, jak najwczesniej nalezy zaczynac rehabilitacje, ja chodzilam w 2 dni po operacji bez buta ortopedycznego; nie bylo to zadne bohaterstwo. Oczywiscie, z opatrunkiem jest niewygodnie, nie ma mowy o wyjsciu na zewnatrz, ale po zabliznieniu wkladalam wygodny, obszerny ze wzgledu na dosc dlugo utrzymujacy sie obrzek i chodzilam normalnie. Zycze odwagi - warto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka_medycyny Re: Halluksy IP: *.oeiizk.waw.pl 08.05.05, 02:42 Cześć Wam! Ostrzegam - post jest długi ;) Moja mama miała taką operację w kwietniu zeszłego roku. W sumie nie jest zadowolona - jej halluksy były już zaawansowane, ale mimo tego bolały ją rzadko, wiele osób radziło jej zabieg, nie wiem, czy mogłaby się bez niego obyć, bo być może w przyszłości miałaby jeszcze większe problemy. U niej po operacji stawy dużych palców były przez długi czas dość mocno obrzęknięte, trzeba było łamać kości i ustawiać je ponownie podczas zabiegu, co odbiło się na stawachi więzadłach stóp, konieczna była rehabilitacja 2 miesięczna. Po tym czasie obrzęk ustąpił, ale często męczy ją ból tych stawów, poza tym okazało się, że stawy dużych palców są teraz prawie nieruchome... Teraz zaznaczają się jej znowu te kostki, zresztą mama zawsze miała tendencję do halluksów, zwiazane było to z "dynamiką spiralną stóp" i z "płaskostopiem poprzecznym" - cytuję ortopedę ;). Mama miała zabieg robiony metodą Chevrona z osteotomią w "Koperniku" w Łodzi. Później badało ją kilku lekarzy i wszyscy stwierdzili, że zabieg wykonany był prawidłowo, zresztą pacjentka, z którą leżała miała podobną operację i u niej efekty były znacznie lepsze. Można było chyba jednak lepiej zdiagnozować "sprawę". Niestety samo usunięcie halluksów nie gwarantuje wyleczenia, wiele zależy od budowy więzadeł, mięśni i generalnie stóp, dlatego może warto zrobić badanie dynamiki spiralnej i obciążenia stóp przez zabiegiem, bo daje to możliwość przewidzenia efektów. Pozdrawiam, Anita Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Halluksy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.05, 09:48 a gdzie moge zrobić tą cynamikę spiralną stóp Odpowiedz Link Zgłoś
zyrafa46 Re: Halluksy 15.05.05, 20:23 Feeline, czy bardzo Ciebie bolalo? A co mogłabys blizej opowiedzieć o tym zabiegu i gdzie go wykonują? Dzieki za odpowiedź, Żyrafa Odpowiedz Link Zgłoś
felinecaline Re: Halluksy 17.05.05, 11:49 W czasie i bezposrednio po operacji nie czulam absolutnie NIC (znieczulenie lokoregionalne + blok nerwu kulszowego), do tego stopnia, ze jeszcze do konca 2 doby po operacji nie moglam stanac na obu nogach i byl niezly "cyrk" z powrotem do domu, bo koniecznie chcialam wyjsc, choc moglam sobie zostac dluzej (operowalam sie w szpitalu, gdzie pracuje, niestety dla was nie w Polsce, bo tam nie mieszkam juz od dosc dawna). Potem po operacji pierwszej stopy w pazdzierniku bralam banalne srodki przeciwbolowe (diantalvic i jakis paracetamol) od soboty do wtorku, dluzej nie byly potrzebne. Po operacji na drugiej stopie (identycznej) bole byly silniejsze i te same srodki p/biolowe bralam chyba ze 2 tygodnie (od powrotu do domu za kazdym razem normalnie chodzilam, opatrunki zmieniane 2 razy w tygodniu, szwy usuniete w 21 dniu po operacji (tzn czesc zewnetrzna, to, co wewnatrz wchlonelo sie samo), blizenki sa niemal niewidoczne. Zostala mi "na dozywocie" "bizuteria" w postaci 3 srubek w kazdej stopie, ktorych absolutnie nie czuje. Polecam metode, informujcie sie, czy w waszym poblizu jest stosowana - powtarzam z innego watku: osteotomia Scarf - Lavigne. linki: www.clinique-mont-louis.fr/docmed/hallux/hallux.htm i: www.chir-percutanee-pied.com/percvid.htm Odpowiedz Link Zgłoś
morka5 Re: Halluksy 17.05.05, 14:33 Metodą Scraf operują w Polsce ale o ile wiem w dwóch prywatnych lecznicach w Warszawie za niemałe pieniądze - dwie stopy z rehabilitacją, pobytem w szpitalu to koszt ok 10.000 zł - niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
felinecaline Re: Halluksy 17.05.05, 15:20 Moze to mozna rozlozyc na raty? Jako lekarz i swieza pacjentka odradzam operowanie 2 stop na raz, u mnie zreszta dwuetapowosc jest standardem. Pobyt w szpitalu moze byc bardzo krotki - 48 godzin w zupelnosci wystarcza. Rehabilitacja ambulatoryjnie, ja zreszta cwiczylam "sobie Odpowiedz Link Zgłoś
felinecaline Re: Halluksy 17.05.05, 15:26 ...przepraszam, jakims cudem wyslalo mi sie w polowie: cwiczylam "sobie a muzom, wiec nie obciazylam nawet budzetu Sécu (tutejszy NFZ), zreszta sam fakt, ze chodzi sie OD RAZU to juz czesc rehabilitacji - nie wyobrazam sobie tych polskich 6 tygodni w gipsie. Jeszcze na koniec jedna rada: nie decydujcie sie na operacje w lecie, najlepsze terminy: poczatek pazdziernika i styczen - luty (moze w polskich warunkach klimatyczno - obuwniczych raczej marzec, poczatek(§) kwietnia, byle nie w upaly. Po tym zabiegu dosyc dlugo utrzymuja sie obrzeki, co sie jeszcze poteguje w upaly i moze byc trudne do zniesienia. Moje stopy po operacjach uwielbiaja chlod ;-))) Zycze odwagi (niewiele potrzeba) i powodzenia. Sprawdzcie, moze scarf jest jednak szerzej praktykowany (polecam ortopedie w Piekarach na przyklad, swego czasu wiodacy polski osrodek w tej dziedzinie, moze jeszcze cos zostalo z dawnej swietnosci). Nawiasem mowiac: mnie obie operacje kosztowaly ...3 butelki Zubrowki - zdeprawowalam kolegow ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
jeuso Re: Halluksy 28.07.05, 22:18 Feeline bardzo Cię proszę o kontakt na maila : jeuso@vp.pl Chciałabym dowiedzieć się czegoś więcej od Ciebie. Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
agneska88 Re: Halluksy 14.05.05, 15:56 mam jeszcze pytanko - czy po tej operacji mozna chodzić w butach na obcasach, czy jest to za duze obciazenie? Odpowiedz Link Zgłoś
felinecaline Re: Halluksy 14.05.05, 16:05 Ja po pierwszej buty na obcasie wlozylam po 5 tygodniach od operacji, (okolo 5 cm), po drugiej, po ktorej rehabilitacja byla bardziej uciazliwa po 7, ogolnie mowiac na plaskiej podeszwie chodzilo mi sie a tymbardziej teraz chodzi mi sie zle. Jestem bardzo zadowolona z rezultatow. przypominam, ze ani dnia nie "spedzilam" w gipsie, co niestety, zdaje sie jest czesto praktykowane w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
homologus Re: Halluksy 15.05.05, 11:31 Moja szwagierka była na zabiegu, likwidującym halluksy, jakąś nieoperacyjną, naturalną metodą, podobno rodem z Chin. Lekarka grzeje ziołami okolice halluksa, zaleca ćwiczenia. Chodzi się potem normalnie, ale trzeba kupić buty, które nie uwierają halluksa, w których się chodzi przez wiele tygodni. Szwagierka miała już 2 zabiegi i muszę powiedzieć, że rzeczywiście jest lepiej. Nie ma bólów stopy i zmniejszyło się skrzywienie palca. Odpowiedz Link Zgłoś
songs1 Re: Halluksy 15.05.05, 11:59 ja jestem z krakowa i tez potrzebuje takiej operacji, lewej stopy - halluks jest moim zdaniem bardzo duzy :/ nie wiem kto tu mi to dobrze zrobi Odpowiedz Link Zgłoś
morka5 Re: Halluksy 17.05.05, 10:20 songst1 jeżeli jesteś z Krakowa daje ci link www.hallux.med.pl Ja niestety mieszkam w Warszawie i tu taką metodą nie operują. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zyrafa46 Re: Halluksy 15.05.05, 20:30 O, o, to mi sia podoba.Gdzie szwagierka to robiła? Mam nadzieję, że w Polsce. Napisz to, proszę, homologusie. Dziekuje z góry, Żyrafa Odpowiedz Link Zgłoś
homologus Re: Halluksy 16.05.05, 00:02 W Polsce, w Warszawie. Dowiem się i przekażę Ci dokładniejsze dane. Odpowiedz Link Zgłoś
zyrafa46 Re: Halluksy 16.05.05, 01:08 BARDZO dziękuję. Ta informacja o Warszawie sprawiła mi dodatkową radość :-), Żyrafa Odpowiedz Link Zgłoś
homologus Re: Halluksy 17.05.05, 01:00 Lekarka od halluksów nazywa się Kraśkiewicz. Ma gabinet na Pradze, telefon 0-603-060-010. Ciekawa jestem, jakie będą Twoje doświadczenia. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
zyrafa46 Re: Halluksy 17.05.05, 12:56 Bardzo, bardzo dziekuje za ten namiar, Żyrafa Odpowiedz Link Zgłoś
songs1 morka 17.05.05, 15:38 morka dzieki ci bardzo, mowisz ze ta metoda jest ok? Odpowiedz Link Zgłoś
morka5 Re: morka 17.05.05, 20:15 Dwa lata temu na urlopie spotkałam kobietę, która była tam zoperowana. Stpoy miała Ok. Sama myślałam żeby poddać się tej operacji w Krakowie, ale niestety mieszkam w W-wie a na samej oeracji się nie kończy trzeba przyjśc na zmianę opatrunku a potem i na kontrolę. Mowiła, że wyszła o własnych sił (po jednej stopie), dwa dni z nogą w górze się odpoczywa, potem luźne obuwie przez ok 6 tygodni i wszystko. Utkwiło mi w pamięci jej opowieść jak po oeracji wyrzucała do kosza wszystkie buty z powypychane przez kostkę. Lecznica jak się zorientowałam jest w centrum a Ty mieszkając w Krakowie możesz się przejść i wszystkiego dokładnie dowiedzieć. Zyczę powodzenia. :)) Acha operacja jest pod miejscowym znieczuleniem. Odpowiedz Link Zgłoś
steel_magnolia1 Re: morka 18.05.05, 09:43 Witajcie! Ja miałam operację na jedną stopę i nie jestem zadowolona - jeśli chodzi o sam przebieg zabiegu i rzeczy z tym związane to nie było źle, byłam unieruchomiona na miesiąc, z tym, że "chodzić" mogłam już po tygodniu, a po miesiącu mogłam wrócić do pracy. Za operację zapłaciłam 5000 zł w sumie. Niestety, po takim zabiegu nie ma gwarancji, że deformacja nie wróci (zwykle przyczyną halluksów jest płaskostopie poprzeczne, jeśli je masz, zwiększa się ryzyko nawrotów deformacji). Ja zdecydowałam się na zabieg, bo sytuacja tego już wymagała - "wystająca kostka" na tej stopie była stale zaczerwieniona, opuchnięta i boląca, ale niestety teraz (a to dopiero rok od operacji) już widać, że halluks znów się formuje. Z tego powodu nie operowałam już drugiej stopy - skłonność do halluksów jest dziedziczona, a zwykle ćwiczenia i kliny między palce mogą zatrzymać rozwój tej choroby, a to, czy operacja jest dobrym rozwiązaniem i który sposób operowania stóp wybrać, zależy od ich budowy, u mnie pomogła, ale na krótko i chyba nie było warto..... Dodam, że miałam operację metodą MORO w centrum Damiana w Warszawie, operował mnie dobry specjalista - dr. Robert Świerczyński Odpowiedz Link Zgłoś
fasolka092009 Re: Halluksy 20.04.15, 14:07 Haluksy miałam robiony palec 3 tyg temu w szpitalu IM A Grucy w Otwocku , Metoda bez śrub,implantów drutów mam opatrunek gipsowy na 6 tyg,Ból do zniesienia tabletki brałam 2 dni rano i na noc później tylko na noc przez 5 dni. Każda metoda jest dobra, a co do skuteczności to powinno się zaufac lekarzowi,bo my jestesmy laikami.Mnie operował lekarz który robi stopy od 20 lat. POLECAM Odpowiedz Link Zgłoś