jandecorator 05.06.05, 01:48 czy ktos moze chorowal/choruje na to schorzenie? Prosze o wszelkie mozliwe informacje na temat. Dotyczy to czterdziestolatka,czy mozliwe jest leczenie metoda zachowawcza,czy tez konieczna jest operacja? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
franc_tireur Re: Cardiospasmus achalazja 05.06.05, 08:26 Nie choruję, ale wiem jak się leczy. To jest choroba polegająca na zaburzeniu unerwienia przełyku. Ponieważ na razie nie ma sposobu, żeby to unerwienie odtworzyć, można ją leczyć tylko lecząc objawy - tzn. próbując rozszerzyć zwężony odcinek. Można to robić nieoperacyjnie za pomocą specjalnego balonu. Można operacyjnie naciąć mięśniówkę wzdłuż przełyku ( o ile wiem coraz częściej robi się to laparoskopowo). Są też metody polegające na wstrzykiwaniu w zwężony odcinek toksyny botulinowej, która poraża skurczone mięśnie i powoduje ich rozluźnienie, ale tu efekt jest bardziej krótkotrwały. Istnieje leczenie farmakologiczne, ale jest mało skuteczne. Wybór metody leczenia zależy od stopnia zwężenia, stanu pacjenta, doświadczenia lekarzy (np. mogą się specjalizować w metodach laparoskopowych lub świetnie operować "klasycznie"). Odpowiedz Link Zgłoś
jandecorator Re: Cardiospasmus achalazja 06.06.05, 16:14 Czy moglbys mi dac na miary na jakas przychodnie ktora zajmuje sie tym? Na prive oczywiscie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
franc_tireur Re: Cardiospasmus achalazja 07.06.05, 08:44 No i tu właśnie byłby problem, bo: -nie podałeś jakim miastem lub chociaż regionem jesteś zainteresowany -zagadnienie jest mi znane od strony teoretycznej, informacji praktycznych (gdzie się leczyć, jak się pacjent czuje po danym zabiegu itp) najlepiej jednak żeby udzielił ktoś chory lub jakiś lekarz, który się tym zajmuje. Przykro mi, że nie mogę pomóc. Myślę jednak, że prędzej czy później znajdzie się tu ktoś, kto będzie mocniej "siedział" w temacie. Też pozdrawiam. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
jandecorator Re: Cardiospasmus achalazja 12.06.05, 15:12 Teraz to ja jestem w Irlandi,ale ogolnie to jakiekolwiek miasto w polsce. Moze byc Wawa. Odpowiedz Link Zgłoś
bozenar1 Re: Cardiospasmus achalazja 07.06.05, 19:05 Ja choruje juz od 5 lat,mialam robiona gastroskopie w szpitalu i lekarz wykluczyl balonikowanie,operacje tez mi odradzil,chociaz teraz to zaluje,bo jednak mam te problemy w polykaniu pokarmow,czasami jest to bardzo krepujace np na przyjeciu/dlatego tez ograniczylam do minimum/.Woda towarzyszy mi zawsze podczas posilkow zeby popic jedzenie,nie wiem ale gdybym juz nie mogla jesc normalnie to byc moze zdeyduje sie na operacje chociaz nie wiem czy ona tez pomoze i zlikwiduje calkowicie problemy,poki co juz sie przyzwyczailam,biore leki-controloc i gasprid,dawniej bralam coordinax ale od pewnego czasu juz go nie ma ,zostal zastapiony gaspridem.Oprocz tego czasami tez daje mi sie we znaki przepuklina przelykowa i wtedy to juz cierpie bo bol w klatce piersiowej jest niesamowity, pomaga no-spa ,ale tez nie zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
jandecorator Re: Cardiospasmus achalazja 11.06.05, 20:34 JA NIE ZAZYWAM ZADNYCH LEKOW:-( aLE SPROBUJE . dZIEKI.:-) Odpowiedz Link Zgłoś