Dodaj do ulubionych

REZONANS MAGNETYCZNY

10.06.05, 16:46
Czy może ktoś wie gdzie w Warszawie mozna zrobic rezonans magnetyczny?
Czy jest możliwosc zrobic to badanie bezplatnie,bo słyszałam,że "prywatnie"
to kupe kasy kosztuje
prosze o informacje
Obserwuj wątek
    • blodymarry Re: REZONANS MAGNETYCZNY 10.06.05, 16:49
      Ja miała robione to badanie jakiś tydzień temu, mieszkam w małopolsce więc nie poradzę odnoścnie placówki. Jeżeli dostaniesz skierowanie od lekarza z ośrodka zdrowia to badania masz bezpłatne, prywatnie kosztuje ok. 700 zł
      • beata9936 Re: REZONANS MAGNETYCZNY 10.06.05, 17:06
        Czy długo takie badanie trwa?czy ono wykrywa zmiany w całym organizmie,czy
        tylko bada się okreslone miejsce?jak to wyglada???
      • szykszyk Re: REZONANS MAGNETYCZNY 10.06.05, 17:08
        ja mialam robiony rezonans w szpitalu przy ulicy Szaserów 128 w
        warszawie.Tel.681-85-17.Ja mialam bezplatnie bo mialam skierowanie ale czekalam
        na badanie 3 misiace.
        • beata9936 Re: REZONANS MAGNETYCZNY 10.06.05, 17:14
          czy skierowanie dał Ci internista czy jakiś specjalista?
    • bradz Re: REZONANS MAGNETYCZNY 10.06.05, 17:14
      W Krakowie RM kolana trwa 1 godz, kosztuje 450 zł. W ramach kontraktu -
      czekałam 4 tyg. Chyba się robi poszczególne miejsca "człowieka"
    • blodymarry Re: REZONANS MAGNETYCZNY 10.06.05, 20:06
      Rezonans robi się poszczególnego miejsca, cena w sumie zależy od tego czy masz samo badanie czy muszisz mieć do badania kontrast (to chyba w wypadku spraw żołądkowych ale nie wiem dokladnie), samo badanie rzeczywiscie kosztuje 450 zł. Ja mialam robiony jako pacjentka szpitalna więc na termin nie czekalam długo (jakies dwa tygodnie). Moje badanie trwało 20 minut, zależy to od tego co masz badanie, wiem ze czas waha się od 20 min. do 1,5 godziny. Badanie jest zupełnie bezbolesne, słychać tylko różne dźwięki dosyć głośnie (ale do wytrzymania :)), przed badaniem dostajesz stopery d uszu. To chyba wszystko :)
      • blodymarry Re: REZONANS MAGNETYCZNY 10.06.05, 20:09
        Aha, jeszcze pytałaś jak to wyląda... no więc dostajesz stopery do uszu, kładziesz się na takiem "łóżku" które wjeżdza do kapsuły i leżysz spokojenie, nie ruszając się, dostajesz do ręki "dzwonek" i gdyby coś Ci się działo to dzwonisz i badanie jest przerywane. W czasie badania słychać różne dźwięki, ale nie są one jakoś bardzo głóśnie, no i potem "wyjezdzasz" z kapsuły - to by było tyle...
        • beata9936 Re: REZONANS MAGNETYCZNY 10.06.05, 21:24
          ale czy ta kapsuła jest zamykana?Cholernie sie boję małych pomieszczeń ,mam
          chyba klaustrofobię
          • blodymarry Re: REZONANS MAGNETYCZNY 10.06.05, 21:38
            Przed badaniem wypełniasz ankietę, ponieważ jest wiele przeciwskazań do wykonania tego badania (np. imlanty czy jakieś metalowe wstawki, zastawki serca). Z tego co wiem to klaustrofobia również jest przeciwskazaniem do badania, ale o to juz musisz zapytać lekarza. Kapsuła nie jest zamykana ale wjeżdzasz do niej cała i osoby z klaustrofobią mogą mieć problem
    • itamaga Re: REZONANS MAGNETYCZNY 10.06.05, 21:47
      ja wlasnie mialam robiony calekim niedawno,ale nie w Polsce,moge Ci tylko
      napisac o wrazeniach.Wjezdzasz do tunelu,widno w srodku,swiatelko po
      srodku,najlepiej zamknac uszy,daja Ci zatyczki do uszu(nie wiem jak w Polsce)i
      najgorsze to sa te halasy ktore wydaje podczas badania,ale mozna wytrzymac.Nic
      sie nie boj,tylko zamknij oczy to lepiej to zniesiesz.Robi sie (przeswietla sie)
      poszczegolny odcinek ciala,ja mialam odcinek szyjny.Nie mozesz miec nic
      metalowego.Nie mozesz byc w ciazy.Da sie przezyc,glowa do gory,pomysl w srodku
      o czyms przyjemnym,jesli nie daja zatyczek do uszu to wez ze soba
      swoje.pozdrawiam
      • beata9936 Re: REZONANS MAGNETYCZNY 10.06.05, 22:03
        Serdeczne dzięki za wszystkie informacje,mam nadzieję,ze jakoś to przeżyje
        pozrawiam
        • szykszyk Re: REZONANS MAGNETYCZNY 11.06.05, 13:05
          troche mnie dziwia niektore opinie...ja dostalam skierowanie od endokrynologa
          bo bylo podejrzenie mikrogruczolaka.nie wiem co ty chcesz miec przeswietlone
          ale ja mialam glowe i wcale nie "wjezdzalam" do tego tunelu cala!!!!tylko glowa
          no i kawalek klatki piersiowej.Ten "straszny"dzwiek o ktorym ktos wspominal to
          brednia.ja nie mialam zadnych zayczek w uszach i przezylam..to nic
          strasznego!!!!napisz co bedziesz miala "ogladane"?pozdrawiam.
          • blodymarry Re: REZONANS MAGNETYCZNY 11.06.05, 14:29
            Nie miałaś więc rezonansu magnetycznego tylko tomografię komputerową głowy, dokładnie tak wygląda badanie tomografii, jak opisałaś. W ciagu ostaniego m-ca miałam robione dwa te badania, Pozdrawiam
            • szykszyk Re: REZONANS MAGNETYCZNY 11.06.05, 23:20
              nie masz racji.mialam rezonans magnetyczny.mam napisane :wyniki rezonasu
              magnetycznego...to chyba o czyms swiadczy???
              • issey_miyake Re: REZONANS MAGNETYCZNY 12.06.05, 15:08
                Również miałam robione obydwa badania i żadne z nich nie buczy! To są normalne
                odgłosy pracującej maszyny. Skierowanie musi być od specjalisty, nie może być
                od lekarza pierwszego kontaktu. W Warszawie można zrobić w Centrum Zdrowia
                Dziecka, ale jeśli prywatnie to ok. 600zł, jeśli ze skierowaniem to czekasz ok.
                3 miesięcy. Kilka lat temu podanie kontrastu mógł spowodować śmierć, bo były to
                kontrasty jodowe, był podowany izotop, czyli szkodliwy dla organizmu
                pierwiastek. Teraz przy rezonansie są nowe kontrasty, całkiem bezpieczne, więc
                nie ma się czego bać. Badanie wykonuje się tylko "którejś" części ciała.
                Zatyczki zawsze dają. Pozdrawiam.
                • calineczka79 Re: REZONANS MAGNETYCZNY 12.06.05, 17:49
                  Przeszłaś przez wszystkie przychodnie że piszesz zawsze? Zapewniam Cię że nie
                  zawsze! A nawet więcej robiłam 2 razy dokładnie w tym samym miejscu i raz je
                  dostałam a raz nie i tak samo jeśli chodzi o dzwonek - raz dali a raz nie. A
                  więc różnie to bywa ale nie ma co panikować - nawet bez zatyczek i dzwonka :-)
                  Badanie jest głośne (wiadomo że to odgłosy pracującej maszyny bo przecież nikt
                  specjalnie ich nie włącza :-) ale fakt faktem to urządzenie pracuje głośno i
                  wydaje dość dziwne na pierwszy rzut odgłosy (typu remont :-)). Jeśli chodzi o
                  kontrasty to nigdy nic nie wiadomo - słyszałaś o uczuleniach??? Jednak robią to
                  lekarze i w tych rzadkich wypadkach potrafią zareagować (kontrast nigdy nie
                  jest obojętny dla organizmu :-/).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka