beata9936 10.06.05, 16:46 Czy może ktoś wie gdzie w Warszawie mozna zrobic rezonans magnetyczny? Czy jest możliwosc zrobic to badanie bezplatnie,bo słyszałam,że "prywatnie" to kupe kasy kosztuje prosze o informacje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
blodymarry Re: REZONANS MAGNETYCZNY 10.06.05, 16:49 Ja miała robione to badanie jakiś tydzień temu, mieszkam w małopolsce więc nie poradzę odnoścnie placówki. Jeżeli dostaniesz skierowanie od lekarza z ośrodka zdrowia to badania masz bezpłatne, prywatnie kosztuje ok. 700 zł Odpowiedz Link Zgłoś
beata9936 Re: REZONANS MAGNETYCZNY 10.06.05, 17:06 Czy długo takie badanie trwa?czy ono wykrywa zmiany w całym organizmie,czy tylko bada się okreslone miejsce?jak to wyglada??? Odpowiedz Link Zgłoś
szykszyk Re: REZONANS MAGNETYCZNY 10.06.05, 17:08 ja mialam robiony rezonans w szpitalu przy ulicy Szaserów 128 w warszawie.Tel.681-85-17.Ja mialam bezplatnie bo mialam skierowanie ale czekalam na badanie 3 misiace. Odpowiedz Link Zgłoś
beata9936 Re: REZONANS MAGNETYCZNY 10.06.05, 17:14 czy skierowanie dał Ci internista czy jakiś specjalista? Odpowiedz Link Zgłoś
bradz Re: REZONANS MAGNETYCZNY 10.06.05, 17:14 W Krakowie RM kolana trwa 1 godz, kosztuje 450 zł. W ramach kontraktu - czekałam 4 tyg. Chyba się robi poszczególne miejsca "człowieka" Odpowiedz Link Zgłoś
blodymarry Re: REZONANS MAGNETYCZNY 10.06.05, 20:06 Rezonans robi się poszczególnego miejsca, cena w sumie zależy od tego czy masz samo badanie czy muszisz mieć do badania kontrast (to chyba w wypadku spraw żołądkowych ale nie wiem dokladnie), samo badanie rzeczywiscie kosztuje 450 zł. Ja mialam robiony jako pacjentka szpitalna więc na termin nie czekalam długo (jakies dwa tygodnie). Moje badanie trwało 20 minut, zależy to od tego co masz badanie, wiem ze czas waha się od 20 min. do 1,5 godziny. Badanie jest zupełnie bezbolesne, słychać tylko różne dźwięki dosyć głośnie (ale do wytrzymania :)), przed badaniem dostajesz stopery d uszu. To chyba wszystko :) Odpowiedz Link Zgłoś
blodymarry Re: REZONANS MAGNETYCZNY 10.06.05, 20:09 Aha, jeszcze pytałaś jak to wyląda... no więc dostajesz stopery do uszu, kładziesz się na takiem "łóżku" które wjeżdza do kapsuły i leżysz spokojenie, nie ruszając się, dostajesz do ręki "dzwonek" i gdyby coś Ci się działo to dzwonisz i badanie jest przerywane. W czasie badania słychać różne dźwięki, ale nie są one jakoś bardzo głóśnie, no i potem "wyjezdzasz" z kapsuły - to by było tyle... Odpowiedz Link Zgłoś
beata9936 Re: REZONANS MAGNETYCZNY 10.06.05, 21:24 ale czy ta kapsuła jest zamykana?Cholernie sie boję małych pomieszczeń ,mam chyba klaustrofobię Odpowiedz Link Zgłoś
blodymarry Re: REZONANS MAGNETYCZNY 10.06.05, 21:38 Przed badaniem wypełniasz ankietę, ponieważ jest wiele przeciwskazań do wykonania tego badania (np. imlanty czy jakieś metalowe wstawki, zastawki serca). Z tego co wiem to klaustrofobia również jest przeciwskazaniem do badania, ale o to juz musisz zapytać lekarza. Kapsuła nie jest zamykana ale wjeżdzasz do niej cała i osoby z klaustrofobią mogą mieć problem Odpowiedz Link Zgłoś
itamaga Re: REZONANS MAGNETYCZNY 10.06.05, 21:47 ja wlasnie mialam robiony calekim niedawno,ale nie w Polsce,moge Ci tylko napisac o wrazeniach.Wjezdzasz do tunelu,widno w srodku,swiatelko po srodku,najlepiej zamknac uszy,daja Ci zatyczki do uszu(nie wiem jak w Polsce)i najgorsze to sa te halasy ktore wydaje podczas badania,ale mozna wytrzymac.Nic sie nie boj,tylko zamknij oczy to lepiej to zniesiesz.Robi sie (przeswietla sie) poszczegolny odcinek ciala,ja mialam odcinek szyjny.Nie mozesz miec nic metalowego.Nie mozesz byc w ciazy.Da sie przezyc,glowa do gory,pomysl w srodku o czyms przyjemnym,jesli nie daja zatyczek do uszu to wez ze soba swoje.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
beata9936 Re: REZONANS MAGNETYCZNY 10.06.05, 22:03 Serdeczne dzięki za wszystkie informacje,mam nadzieję,ze jakoś to przeżyje pozrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
szykszyk Re: REZONANS MAGNETYCZNY 11.06.05, 13:05 troche mnie dziwia niektore opinie...ja dostalam skierowanie od endokrynologa bo bylo podejrzenie mikrogruczolaka.nie wiem co ty chcesz miec przeswietlone ale ja mialam glowe i wcale nie "wjezdzalam" do tego tunelu cala!!!!tylko glowa no i kawalek klatki piersiowej.Ten "straszny"dzwiek o ktorym ktos wspominal to brednia.ja nie mialam zadnych zayczek w uszach i przezylam..to nic strasznego!!!!napisz co bedziesz miala "ogladane"?pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
blodymarry Re: REZONANS MAGNETYCZNY 11.06.05, 14:29 Nie miałaś więc rezonansu magnetycznego tylko tomografię komputerową głowy, dokładnie tak wygląda badanie tomografii, jak opisałaś. W ciagu ostaniego m-ca miałam robione dwa te badania, Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
szykszyk Re: REZONANS MAGNETYCZNY 11.06.05, 23:20 nie masz racji.mialam rezonans magnetyczny.mam napisane :wyniki rezonasu magnetycznego...to chyba o czyms swiadczy??? Odpowiedz Link Zgłoś
issey_miyake Re: REZONANS MAGNETYCZNY 12.06.05, 15:08 Również miałam robione obydwa badania i żadne z nich nie buczy! To są normalne odgłosy pracującej maszyny. Skierowanie musi być od specjalisty, nie może być od lekarza pierwszego kontaktu. W Warszawie można zrobić w Centrum Zdrowia Dziecka, ale jeśli prywatnie to ok. 600zł, jeśli ze skierowaniem to czekasz ok. 3 miesięcy. Kilka lat temu podanie kontrastu mógł spowodować śmierć, bo były to kontrasty jodowe, był podowany izotop, czyli szkodliwy dla organizmu pierwiastek. Teraz przy rezonansie są nowe kontrasty, całkiem bezpieczne, więc nie ma się czego bać. Badanie wykonuje się tylko "którejś" części ciała. Zatyczki zawsze dają. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
calineczka79 Re: REZONANS MAGNETYCZNY 12.06.05, 17:49 Przeszłaś przez wszystkie przychodnie że piszesz zawsze? Zapewniam Cię że nie zawsze! A nawet więcej robiłam 2 razy dokładnie w tym samym miejscu i raz je dostałam a raz nie i tak samo jeśli chodzi o dzwonek - raz dali a raz nie. A więc różnie to bywa ale nie ma co panikować - nawet bez zatyczek i dzwonka :-) Badanie jest głośne (wiadomo że to odgłosy pracującej maszyny bo przecież nikt specjalnie ich nie włącza :-) ale fakt faktem to urządzenie pracuje głośno i wydaje dość dziwne na pierwszy rzut odgłosy (typu remont :-)). Jeśli chodzi o kontrasty to nigdy nic nie wiadomo - słyszałaś o uczuleniach??? Jednak robią to lekarze i w tych rzadkich wypadkach potrafią zareagować (kontrast nigdy nie jest obojętny dla organizmu :-/). Odpowiedz Link Zgłoś