Dodaj do ulubionych

Problem (?) stomatologiczny.

14.06.05, 18:27
Pomiędzy górnymi jedynkami,na samej górze,tam gdzie stykają się zęby
zauważyłam dziurkę, na wylot.Zastanawim się co to jest,czy zrobiła mi się
dziura,czy dziąsła mi się do góry podsunęły od za mocnego mycia zębów,czy
rozjechały mi się tam zęby.
Co na to może zaradzić dentysta?Czy jeżeli to kwestia dziąseł,które
się "podkurczyły" czy może tą dziurkę od wewnątrz jakoś wypełnić?
Nieukrywam,że się tym przejęłam ponieważ w życiu nie miałam dziury w zębie.
Obserwuj wątek
    • studentka83 Re: Problem (?) stomatologiczny. 14.06.05, 19:27
      wiem,że mój "problem" to głupota przy innych poruszanych na tym forum,ale może
      mi ktoś coś podpowie?oprócz "idź do dentysty".....:)
      • iselle Re: Problem (?) stomatologiczny. 14.06.05, 21:20
        Może jak dasz zdjęcie to będzie się dało powiedziec, bo chyba sama przyznasz że
        określenie "dziurka" nic nie mówi. Może byc to próchnica, może ukruszone
        szkliwo, a może też to byc nietypowa nadżerka szkliwa wskutek nadmiernego
        szczotkowania/użycia niewłaściwej szczoteczki. W każdym przypadku nie zalepisz
        tego sama plasteliną, a zrobi to dobrze dentysta chociażby kompozytem. Bo tak
        się leczy to o czym napisałam.
    • studentka83 Re: Problem (?) stomatologiczny. 14.06.05, 21:35
      a jak myślisz ile by mogło kosztować to o czym napisałaś?prywatnie w Warszawie?
      • iselle Re: Problem (?) stomatologiczny. 14.06.05, 21:53
        Jak zwykła plomba to na 100% pewnie ze 100 zł (ja mieszkam na Śląsku i tu
        plomba 100% kosztuje 90 zł). Jak na Kasę Chorych to może z 80zł (nie wiem jaką
        marżę macie w stolicy ;)
        • iselle Re: Problem (?) stomatologiczny. 14.06.05, 21:55
          A powiedz, miałaś może usuwanego jakiegoś zęba w szczęce? Bo rozsunąc też się
          mogły w takim wypadku (albo nie masz zawiązka któregoś z dalszych zębów). To
          bardziej szczelina czy okrągła dziura? Reaguje na ciepłe, zimne, kwaśne,
          słodkie?
    • studentka83 Re: Problem (?) stomatologiczny. 14.06.05, 21:59
      wygląda to jak mała dziurka na wylot - okrągła,nie reaguje ani na ciepłe ani na
      kwaśne ani na zimne.Wydaje mi się,że zrobiło mi się to po tym jak używałam
      Colgate Simply White albo po tym jak zraniłam sobie szczoteczką dziąsło nad
      tymi dwoma jedynkami.Nie miałam żadnego zęba usuwanego,boję się,że tego nie da
      się w żaden sposób "załatwać"....jezuuu,to są jedynki:(
      • joasia_23 Re: Problem (?) stomatologiczny. 14.06.05, 22:02
        Wszystko się da zrobić,nie przejmuj się. Ja za zaklejenie podobnej dziurki ale
        w licówce dalam 40 zł.
        • iselle Re: Problem (?) stomatologiczny. 14.06.05, 22:06
          Spokojnie, ludzie mają naprawdę tragiczne jedynki (krzywe, rozsunięte,
          połamane) a po kilku wizytach u dobrego dentysty wychodzą z pięknymi ząbkami ;)
          • joasia_23 Re: Problem (?) stomatologiczny. 14.06.05, 22:14
            tak,to prawda.Dentyści potrafią czynić cuda!!! Jakie ja miałam górne jedynki ,
            dwójki i trójki :(((( po kilku wizytach mam równe , proste i bielutkie. No ale
            to troche droga zabawa.
    • studentka83 Re: Problem (?) stomatologiczny. 14.06.05, 22:34
      jeść nie będę przez miesiąc ale zęby muszę mieć ładne a przede wszystkim
      zdrowe,zresztą zęby to podobno mój atut,choć nie wiem co ludzie w nich widzą -
      chyba tylko to,że są białe bo trochę mam krzywe ale i tak jest pięknie bo jak
      zobaczyłam swój odlew jak miałam 8 lat to się załamałam i dziękuję Rodzicom,że
      mni zmuszali do noszenia aparatu,bo teraz bym wyglądała jak potwór:)
      Pocieszyłyście mnie,idę po sesji do dentysty.
      A myślicie,że mogła mi się zrobić ta dziurka od tego,że za mocno myłam zęby i
      stosowałam żel wybielający (Colgate Simply White)?
      • iselle Re: Problem (?) stomatologiczny. 15.06.05, 10:00
        Tak, zbyt twarda/nieumiejętnie użyta szczoteczka może zniszczyc szkliwo. Pasty
        wybielające mają to do siebie, że zawierają wiecej środków ściernych niż inne.
        Tak więc jeśli szorowałaś mocno naciskając, używasz twardej szczoteczki i
        myjesz zęby ruchami piłującymi zamiast okrężnych to mogło to tak powstac. A
        może masz za mało minerałów (wapnia) i szkliwo samo odpryskuje. Mnie się tak
        kiedyś trochę wyszczerbiło na słoneczniku jak brakowało mi wapnia i jak tylko
        uzupełniłam to już nie musiałam się bac o swoje zęby ;)
        • architekt22 Re: Problem (?) stomatologiczny. 16.06.05, 17:28
          a jak uzupelnic wapn?
          wlasnie mi odskoczylo szkliwo, 3 godz temu, zulam gume, i jakos dolne zeby
          uderzyly o gorne..:((

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka