Dodaj do ulubionych

próba Sułkowicza

29.06.05, 17:35
Zrobiłam badanie próby Sułkowicza i wynik okazał się ujemny.Możecie mi
wyjaśnić po co lekarz zleca zrobienie takiego badanie dziecku (4lat) i co
oznacza taki wynik?
Obserwuj wątek
    • basiek13 Re: próba Sułkowicza 29.06.05, 20:52
      Zależy mi na odpowiedzi i nie bardzo chcę uwierzyć,że nikt nic na ten temat nie
      wie dlatego robię ......up
      • wedrowiec2 Re: próba Sułkowicza 29.06.05, 21:07
        Próba Sułkowicza miała znaczenie przed wielu, wielu laty, gdy nie było bardziej
        dostęnych technik analitycznych. Służy ona do bardzo zgrubnego oznaczenia
        stężenia jonów wapniowych w moczu. Wzrost wydalania wapnia mozna, ale nie
        koniecznie, wiązać z możliwością wystąpienia np. krzywicy, lub innych chorób
        związanych ze złym metabolizmem wapnia u dzieci. Zdecydowanie lepsze jest
        oznaczenie dobowego wydalania wapnia, i to w warunkach szpitalnych, by dieta
        nie miała wpływu na wydalaną ilość.
        • basiek13 Re: próba Sułkowicza 29.06.05, 21:12
          Jeśli próba wyszła ujemna, to co to oznacza?
          • wedrowiec2 Re: próba Sułkowicza 29.06.05, 21:36
            Oznacza to, że dziecko nie wydala z moczem duzych ilości jonów wapniowych.
            Próba ta nie jest wiarygodna, i wyciąganie jakichkolwiek wniosków na jej
            podstawie nie powinno być podstawą do leczenia lub jego zaniechania.
            • basiek13 Re: próba Sułkowicza 29.06.05, 21:45
              Kurcze, to co ten mój nowy lekarz tak sie czepił zeby zrobic to badanie.
              Twierdził,że dziecko ma/miało niedobór wit. D3 i ma lekka krzywicę.Czy jest
              mozliwe jeszcze (jeśli faktycznie to prawda) leczenie? Ja nie widzę krzywicy i
              obawiam się,ze dr. ponieważ prywatnie leczę dziecko, może okazac się zbyt
              nadgorliwy.
              • wedrowiec2 Re: próba Sułkowicza 29.06.05, 21:50
                By upewnić się w swych wiadomościach poszukałam w Googlach. Znalazłam na
                stronie o pediatrii:
                tinyurl.com/73l3z
                Mam nadzieję, że zamieszczone tam informacje pomogą Ci w sprawie dziecka.
                • basiek13 Re: próba Sułkowicza 29.06.05, 21:58
                  dziękuje!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka