basiek13 29.06.05, 17:35 Zrobiłam badanie próby Sułkowicza i wynik okazał się ujemny.Możecie mi wyjaśnić po co lekarz zleca zrobienie takiego badanie dziecku (4lat) i co oznacza taki wynik? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
basiek13 Re: próba Sułkowicza 29.06.05, 20:52 Zależy mi na odpowiedzi i nie bardzo chcę uwierzyć,że nikt nic na ten temat nie wie dlatego robię ......up Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: próba Sułkowicza 29.06.05, 21:07 Próba Sułkowicza miała znaczenie przed wielu, wielu laty, gdy nie było bardziej dostęnych technik analitycznych. Służy ona do bardzo zgrubnego oznaczenia stężenia jonów wapniowych w moczu. Wzrost wydalania wapnia mozna, ale nie koniecznie, wiązać z możliwością wystąpienia np. krzywicy, lub innych chorób związanych ze złym metabolizmem wapnia u dzieci. Zdecydowanie lepsze jest oznaczenie dobowego wydalania wapnia, i to w warunkach szpitalnych, by dieta nie miała wpływu na wydalaną ilość. Odpowiedz Link Zgłoś
basiek13 Re: próba Sułkowicza 29.06.05, 21:12 Jeśli próba wyszła ujemna, to co to oznacza? Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: próba Sułkowicza 29.06.05, 21:36 Oznacza to, że dziecko nie wydala z moczem duzych ilości jonów wapniowych. Próba ta nie jest wiarygodna, i wyciąganie jakichkolwiek wniosków na jej podstawie nie powinno być podstawą do leczenia lub jego zaniechania. Odpowiedz Link Zgłoś
basiek13 Re: próba Sułkowicza 29.06.05, 21:45 Kurcze, to co ten mój nowy lekarz tak sie czepił zeby zrobic to badanie. Twierdził,że dziecko ma/miało niedobór wit. D3 i ma lekka krzywicę.Czy jest mozliwe jeszcze (jeśli faktycznie to prawda) leczenie? Ja nie widzę krzywicy i obawiam się,ze dr. ponieważ prywatnie leczę dziecko, może okazac się zbyt nadgorliwy. Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: próba Sułkowicza 29.06.05, 21:50 By upewnić się w swych wiadomościach poszukałam w Googlach. Znalazłam na stronie o pediatrii: tinyurl.com/73l3z Mam nadzieję, że zamieszczone tam informacje pomogą Ci w sprawie dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś