lena385 07.07.05, 19:36 jak wygląda takie badanie.Jak trzeba się do niego przygotować? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zaba_pelagia Re: USG narządów rodnych 07.07.05, 19:39 dopochwowe? tak samo jak USG piersi, tylko tym razem sondę z prezerwatywą na koncówce wklada się do pochwy i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: USG narządów rodnych 07.07.05, 20:22 zaba_pelagia napisała: > dopochwowe? > tak samo jak USG piersi, tylko tym razem sondę z prezerwatywą na koncówce > wklada się do pochwy > i tyle Czyli trzeba się podmyć ? Czy brzuch też trzeba umyć ? ;)) S. Odpowiedz Link Zgłoś
felinecaline Re: USG narządów rodnych 07.07.05, 20:26 Nie jest to obowiazkowe, jesli ostatnio mylo sie pozniej niz 14 dni temu. W przeciwntm wypadku od poziomu 4,5 cm ponizej pepka do polowy ud mydlem "bialy jelen". Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiga_r Re: USG narządów rodnych 07.07.05, 21:26 Przypuszczam,że pytającej nie chodziło o higienę przed badaniem. Niejednokrotnie lekarze zalecali przyjśc z wypełnionym pęcherzem. Może teraz są nowocześniejsze aparaty USG i tego nie wymaga się. Odpowiedz Link Zgłoś
felinecaline Re: USG narządów rodnych 07.07.05, 21:32 Z powodow praktycznych i "humanitarnych" zaleca sie raczej zabranie czegos do picia (alkohol to PO badaniu!!!!), bo dojazd (dojcsie) + czas w poczekalni z wypelnionym pecherzem moze byc niezla torturka. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: USG narządów rodnych 07.07.05, 23:21 felinecaline napisała: > Z powodow praktycznych i "humanitarnych" zaleca sie raczej zabranie czegos do > picia (alkohol to PO badaniu!!!!), bo dojazd (dojcsie) + czas w poczekalni z > wypelnionym pecherzem moze byc niezla torturka. No i dochodzi do drastycznych scen w poczekalni, gdy kilka pań jednocześnie stwierdzi, iż już w żaden sposób NIE MOŻE dłużej czekać. ;)) S. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: USG narządów rodnych 08.07.05, 00:02 pełen pęcherz jest potrzebny przy badaniu .. zewnętrznym - tzn Usg jamy brzusznej i przydatków przez powłoki brzuszne (czy jak to sie tam nazywa ;) przynajmniej tak było kiedyś.. przy usg dopochwowym nie jest to konieczne :) Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: USG narządów rodnych 08.07.05, 01:19 Znajoma mowila mi, ze do badania trzeba przyniesc WLASNA prezerwatywe!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gocha221 Re: USG narządów rodnych 08.07.05, 10:45 To zalezy od przychodni, lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: USG narządów rodnych 08.07.05, 10:49 Jesli jakis starszy, to pewnie uzywa te ktorych niestety juz nie moze sam uzywac... :) Odpowiedz Link Zgłoś
ela2225 Re: USG narządów rodnych 08.07.05, 12:09 Dziewczyny sobie jaja robią. Ana poważnie to musisz się przygotować jak do zwykłej wizyty u ginekologa. Umyć się założyć czystą bieliznę,i ubrać tak żebyś nie miała problemów przy rozbieraniu się np z nerwów wiesz jakieś zamki małe guziczki itp. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: USG narządów rodnych 08.07.05, 12:49 pia.ed napisała: > Znajoma mowila mi, ze do badania trzeba przyniesc WLASNA prezerwatywe!!! Dobre. Od razu wyobraziłem sobie taką starą babuleńkę, kupującą prezerwatywę. - Babciu, a jakiego koloru ? A może smakową podać ? ;))))) S. Odpowiedz Link Zgłoś
barbarka64 Re: USG narządów rodnych 08.07.05, 15:44 To prawda ze trzeba przyjść z własną prezerwatywą, mam mieć badanie i to własnie usłyszałam czuję się jak bym była umówiona na...z panem doktorem to przerażające wolałabym zapłacić, bez takiego upokorzenia .ale my mieszkamy w Polsce!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
franc_tireur Re: USG narządów rodnych 08.07.05, 16:56 Ło Jezusicku, barbarka, a cóż to za straszne upokorzenie kupić prezerwatywę? A myśli w związku z wizytą coś masz kosmate... :). Z tymi prezerwatywami to zależy od gabinetu. Sądzę, że to gdzie mieszkamy nie ma tu akurat większego znaczenia, chociaż mentalność ludzka trochę jednak pokręcona... Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: USG narządów rodnych 08.07.05, 17:04 Eeee, pojsc do sklepu/apteki i poprosic o JEDNA prezerwatywe? Ale by mi ludzie wspolczuli... ze mam takiego chlopa... Odpowiedz Link Zgłoś