Dodaj do ulubionych

wybielanie zębów

01.08.05, 21:29
Czy jest w jakimś stopniu szkodliwe, podobno nie ale czytałem takie opinie
tylko na stronach oferujących wybielanie:)Dlatego może ktoś na forum wie coś
o tym więcej, ciekaw jestem również jak długo utrzymuje się efekt po takim
zabiegu.
Pzdr
Obserwuj wątek
    • sebciaq Re: wybielanie zębów 02.08.05, 08:59
      Szkodliwe z pewnoscia jest. Bo jak by nie bylo jest to najczesciej wybielanie
      jakimis srodkami chemicznymi.
      Co do efektow to chyba to juz indywidualna sprawa.
      Ja kiedys pytalem sie dentystki do ktorej chodze czy warto wybielic zeby to mi
      odpowiedziala ze mi nie poleca bo naturalna barwa moich kielkow nie jest
      snieznobiala i na dluzsza mete wybielanie i tak nic nie da.
      W kazdym razie efekt wybielania nie jest trwaly. To juz chyba zalezy od tego
      jak sie na codzien dba o zabki. Ale z tego co ja sie orientuje jest to efekt na
      pol roku tak do roku czasu.
      chociaz jak ktos np rzucil palenie i chce zabki wybielic to np efekt bedzie
      lepszy niz u kogos kto pali nadal.
    • intuicja77 Re: wybielanie zębów 02.08.05, 13:00
      NIE POLECAM!!
      nie warto psuc zębów /po 2miesiacach pojawiły sie 2 ubytki chociaż dbałam o
      zęby tak samo jak przed wybielaniem-szczoteczka elektryczna , dobre pasty , nie
      jem słodyczy/
      nie jest to warte takich pieniędzy,ja zapłaciłam około 300 zł a efekt nie jest
      wcale widoczny

aha, nie wiem jak sie nazywała ta metoda , ale najpierw zrobiono mi odlew zębów
      i w takie rynienki z silikonu chyba,bedące kopią mioch zębów wlewałam żel i to
      wszystko na noc mocowałam na zębach.
      Jeszce raz-nie polecam!!!!
    • pamparampa Re: wybielanie zębów 02.08.05, 20:07
      Najlepiej ściągnąć kamień z zębów. Zabieg taki kosztuje ponad 100 zł, ja płaciłem 119 zł i jestem bardzo zadowolony. Kamień też zaburza barwę naszych zębów, więc warto sie go pozbyć. A jeśli już chcemy trochę zęby wybielić (jak już, to najlepiej po ściągnięciu kamienia, bo gdy tego nie zrobimy, mogą być przebarwienia) to żelem z wkładami YOTUEL (około 80zł)
      Ja jestem bardzo zadowolny, ale i tak uważam, że najważniejsze jest ściągnięcie kamienia nazębnego i dbanie o zęby.
    • amb25 Re: wybielanie zębów 03.08.05, 10:11
      Ładne, białe zeby - takie jak mają np. aktorzy z reguly nie są efektem
      wybielania tylko nakładania jakiś specjalnych płytek na odpowiednio
      przygotowany ząb.
      Moja dentystka tez mi odradziła wybielanie bo osłabia szkliwo - podobno staje
      się wtedy "porowate".
    • cereusfoto Re: wybielanie zębów 03.08.05, 12:03
      Kup najlepszą elektryczną szczoteczkę, myj zęby po każdym posiłku,rób przegląd
      min. 1 raz do roku, używaj dobrej pasty np. usuwającej naloty i kamień. Będzie
      dobrze! Nie wybielaj....
    • okrent9 Re: wybielanie zębów 03.08.05, 22:24
      W USA to dentyści proponują wybielanie zębów swoim pacjentom... Od "mojej
      dentystki" tam wiem, że są ponoć dwa rodzaje substancji czynnych w żelach
      wybielających; jedna jest nieszkodliwa, druga szkodliwa, ale niestety nie
      pamiętam która jest która. "Moja dentystka" wybrała dla mnie tę nieszkodliwą; z
      efektu byłam zadowolona. Rzeczywiście trzeba ten zabieg powtarzać co około rok.
      Sama robiłam to kilka razy i jakichś specjalnych zmian w "jakości" moich zębów
      nie widać. Osoba, która tutaj pisze, że nie ma sensu wybielać zębów bez
      uprzedniego oczyszczenia ich u dentysty, ma rację. W USA zaleca się, żeby takie
      czyszczenie było robione co sześć miesięcy. Jest to zabieg prawie przyjemny :)
      chyba, że ma się zniszczone dziąsła. W Polsce chyba nie wszyscy dentyści mają w
      swojej "ofercie" usługę czyszczenia zębów... W USA czyszczenie może robić nawet
      higienista dentystyczny. Nie wiem, czy profesjonalna nazwa czyszczenia zębów w
      Polsce to "ściąganie kamienia", jak ktoś tutaj pisze?.. Wiem, że to nie
      tylko "kamień" się ściąga. Jeśli ktoś czyści zęby regularnie, to w ciągu pół
      roku "kamień" raczej mu się na nich nie wytworzy. Na pewno jednak osadzają się
      na zębach różne świństwa, których szczoteczką przy najlepszych chęciach nie da
      się całkowicie usunąć, i to właśnie warto ściągnąć u dentysty. Najpierw
      stomatolog specjalnymi instrumentami zdrapuje z zębów "kamień" (osady), potem
      używa ultradźwięków, żeby usunąć mniejsze plamki, których "mechanicznie",
      instrumentami, usunąć się nie da, a w końcu poleruje zęby taką masą (zwykle o
      różnych miłych smakach) przypominającą mokry piasek. Uczucie naprawdę czystych
      zębów po takim zabiegu jest cudowne :) no i oczywiście są one o wiele bielsze.
      Potem ewentualnie można je wybielić żelem - w gabinecie albo w domu, na tysiąc
      różnych sposobów. Tempo, z jakim uzębienie na nowo pokrywa się plamkami i traci
      biel zależy w głównej mierze od tego, co i jak się je i pije. Herbata
      (zwłaszcza mocna) i kawa, cola, oraz różne "barwiące" jedzenie (np. jagody)
      oczywiście przyspiesza utratę bieli... Ale ja np. z herbaty z tego powodu nigdy
      nie zrezygonowałam :)

Acha - "moja dentystka" w kontekście wybielania zębów żelem poleca mi też
      nakładanie na zęby żelu fluoryzującego, tak na wszelki wypadek, żeby szkliwo
      wzmocnić.

Poza tym drobne ostrzeżenie dla tych, którzy chcą zęby wybielać różnymi żelami,
      chyba już dostępnymi u nas w drogeriach... Trzeba to robić dokładnie wg.
      zaleceń producenta i np. nie szczotkować zębów/dziąseł bezpośrednio przed i po
      takim seansie wybielania, ponieważ żele wybielające sprawiają, że zęby/dziąsła
      stają się na jakiś czas (parę godzin) wrażliwe. Ja kiedyś zapomniałam o tym
      zaleceniu i niestety odpokutowałam to bólem.

A, i jeszcze jedna uwaga: trzeba pamiętać, że po wybielaniu żelem PLOMBY koloru
      nie zmienią. Tak więc jeśli ktoś miał kolor plomby w jakimś widocznym zębie
      dobrany do koloru zębów PRZED czyszczeniem/wybielaniem, to po wybieleniu ta
      plomba będzie ciemniejsza i będzie się odcinać kolorystycznie od wybielonego
      zęba.
      • xxx69 Re: wybielanie zębów 03.08.05, 22:35
        Dzięki,Wszystkim za odpowiedzi, ale właściwie ja jestem zainteresowany
        wybielaniem nie dla tego, że mam jakiś osad czy przebarwienia na zębach, tylko
        chciałem to zrobić w celach kosmetycznych.Czy dzięki wybielaniu moją zabki
        zrobią się bardziej białe takie, żeby aż żucały się w oczy??
        • okrent9 Re: wybielanie zębów 03.08.05, 23:15
          Uwierz mi, jakiś osad i przebarwienia na zębach masz :) chyba że właśnie
          dzisiaj byłeś na czyszczeniu u dentysty. To, o ile Twoje zęby będą bielsze po
          wybielaniu zależy od tego, jaki jest ich naturalny kolor a także, czy
          nakładałeś żel na zęby wyczyszczone wcześniej przez dentystę (bo osad/kamień
          działa przecież jako bariera). Po "sesji" żelem na w miarę czystych zębach -
          no, czyszczonych profesjonalnie powiedzmy ok. 3 miesięcy temu i szczotkowanych
          przez Ciebie właściwie dwa razy dziennie, różnica będzie oczywiście zauważalna
          dla Ciebie i otoczenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka