Dodaj do ulubionych

SIEMIE LNIANE

20.08.05, 10:53
czy picie wyciągu z lnu naprawdę pomaga na problemy z żołądkiem tzn stany
zapalne, wrzody i wszelkie bóle wynikające z tych schorzeń?

jakie lepsze siemię w ziarnach czy mielone? czy jest jakaś róznica między nimi
czy są tak samo wartościowe?
Obserwuj wątek
    • mmagda12 Re: SIEMIE LNIANE 20.08.05, 14:00
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=12345
      Zapytaj na tym forum
      • rita78 Re: SIEMIE LNIANE 20.08.05, 14:30
        mi pomoglo. zaparzalam siemie i pilam ten kisielek ktory sie zrobil albo jadlam
        prazone ( sklep ze zdrowa zywnoscia) cierpie na niezyt sluzowki zoladka i
        naprawde siemie lagodzi
        • kwiatek223 Re: SIEMIE LNIANE 20.08.05, 14:42
          U mnie w domu picie s.l to codzienny rytuał. Na poczatku nikt nie mogl zniesc
          tego smaku, ale na szczescie wszyscy sie przyzwyczaili i jest dobrze. S.l
          naprawde pomaga. My kupujemy mielone, ktore jest chyba tak samo skuteczne jak
          nie mielone. Czytalam takze o kąpieli w s.l ktora sprawia ze skora jest
          mieciutka i nawilzona. Mam zamiar ktoregos dnia ja wyprobowac, ale na razie
          eksperymentuje z czyms innym. Najlepiej pic s.l na czczo albo wieczorem kiedy
          juz nic nie jesz.
          • skyddad Re: SIEMIE LNIANE 20.08.05, 22:56
            Posiada niesamowite wlasciwosci regulacyjne drog pokarmowych.Sam rowniez pije
            od czasu do czasu,aby uprzyjkemnic te chwoile dolewam sokow i jest nawet fajny
            napoj.
            W TV w Szwecji jak jest wywiad z staruszkiem stulatkiem,to reporter sie pyta- a
            jakie lekarstwa bierzesz? odpowiedz jest jedna -ja tylko pije wieczorem troche
            whiski lub koniaku a przed snem siemie lniane.
            Pzdr.Sky.
          • jajacek36 Re: SIEMIE LNIANE 20.08.05, 23:54
            kwiatek223 napisała:

> U mnie w domu picie s.l to codzienny rytuał. Na poczatku nikt nie mogl zniesc
            > tego smaku, ale na szczescie wszyscy sie przyzwyczaili i jest dobrze. S.l
            > naprawde pomaga. My kupujemy mielone, ktore jest chyba tak samo skuteczne jak
            > nie mielone. Czytalam takze o kąpieli w s.l ktora sprawia ze skora jest
            > mieciutka i nawilzona. Mam zamiar ktoregos dnia ja wyprobowac, ale na razie
            > eksperymentuje z czyms innym. Najlepiej pic s.l na czczo albo wieczorem kiedy
            > juz nic nie jesz.
            witam!
            Przy zapaleniu sluzowki żoladka-polecam oliwe z lnu-do salatek,warzyw,
            spagetti,zamiennie z oliwa z oliwek.Ale nigdy nie mozna oliwy podgrzewać-tylko
            na zimno...
            pozdrawiam
    • drewniana7 Re: SIEMIE LNIANE 21.08.05, 05:53
      wyczytałam, ze siemie lniane ma sporo omega-3... wszedzie czytam, o parzeniu
      siemienia... Czy mozna pic je mielone, ale nie parzyć, tylko takie na zimno?
      czy wtedy wykorzysta sie jego zdrowotne własciwosci? Nadmienie, że nie mam
      klopotu z przewodem trawiennym, zaczelam sie odchudzac i chce dostarczac to
      omega-3...
      • piekna_mery Re: SIEMIE LNIANE 21.08.05, 11:20
        Siemienia nie powinno sie parzyc, bo wowczas niszczymy zawarte w nim kwasy
        Omega-3. Ja siemie miele i zjadam zapijajac woda na czczo. Mielone jest
        najlepiej przyswajane, jednak nie mozna go za dlugo przechowywac.
        • rita78 Re: SIEMIE LNIANE 21.08.05, 12:04
          mozna jeszcze kupic prazone siemie, ktore zajada sie na sucho. bardzo smaczne
          • bayah Re: SIEMIE LNIANE 21.08.05, 15:16
            rita78 napisała:

> mozna jeszcze kupic prazone siemie, ktore zajada sie na sucho. bardzo smaczne

Ale w prazonym nie masz juz chyba kwasow Omega-3...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka