ada80 22.08.05, 22:29 Chcialabym zbadac serce,gdyz czesto mnie pobolewa.Jakie badanie powinnam wykonac? Wiem, ze EKG wykrywa stany ciezkie, echo serca tez nie jest zbyt dokladne, czy istnieje moze cos takiego jak usg serca? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pakawsm Re: Jakie badania na serce? 22.08.05, 22:58 Hejk, Pewnie, że jest USG serca to bardzo powszechne badanie. Jeśli chcesz dokładnie zbadać prace serca to proponuje holtera 24 lub 48 bardzo dobre i precyzyjne badanie Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
duszkan Re: Jakie badania na serce? 22.08.05, 23:04 Echo to właśnie usg serca. I jest bardzo dokładne. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Takie, jakie zaleci kardiolog. ___nt 22.08.05, 23:10 ada80 napisała: > Chcialabym zbadac serce,gdyz czesto mnie pobolewa.Jakie badanie powinnam > wykonac? Wiem, ze EKG wykrywa stany ciezkie, echo serca tez nie jest zbyt > dokladne, czy istnieje moze cos takiego jak usg serca? Odpowiedz Link Zgłoś
ada80 Re: Badania 23.08.05, 09:03 Bardzo dziekuje Wam wszystkim za pomoc. Do kardiologoa nie chcę iść bez żadnych badań bo i po co. zrobie sobie usg serca i wtedy się wybiorę do lekarza. mmagda12 wielkie dzięki za linka. Pozdrawiam wszystkich:) Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Badania 23.08.05, 14:47 ada80 napisała: > Bardzo dziekuje Wam wszystkim za pomoc. > Do kardiologoa nie chcę iść bez żadnych badań bo i po co. zrobie sobie usg > serca i wtedy się wybiorę do lekarza. A po co masz sobie robić echo serca, skoro takie badanie może okazać się całkowicie niepotrzebne ? S. Odpowiedz Link Zgłoś
martek1970 Re: Badania 23.08.05, 15:21 Od ok 2 lat bardzo czesto boli mnie klatka piersiowa .Czuje i kłucia i pieczenia. Mam bardzo stresującą prace i na dodatek nerwicę. Ostatnio ten ból nasilił się do tego stopnia, że budzi mnie w nocy. Lecze sie homeopatycznie, lekarka potwierdziła że z sercem coś nie tak. Chcę na własną rękę sprawdzić czy to cos poważnego.Tymbardziej, że staram sie o dziecko:) Odpowiedz Link Zgłoś
duszkan Re: Badania 23.08.05, 17:10 To bardzo rzeczowe określenie od lekarza - "z sercem coś nie tak", trudno uwierzyć że lekarz tak powiedział. Rzecz w tym, że jakie badania dla zdiagnozowania Ciebie powinny być wykonane powinien dobrać lekarz po zebraniu wywiadu, zbadaniu przedmiotowym i przeanalizowaniu tak pogardliwie przez Ciebie traktowanym EKG. Właśnie to badanie powie czy Twoje dolegliwości zwiazane są nerwicą, czy trzeba wykonać dodatkowe badania, czy powinnaś skonsultować się z kardiologiem. Wykonywanie np. Holtera jeśli nie masz zaburzeń rytmu serca jest niepotrzebne, do echo też są konkretne wskazania i nie należą do nich wspomniane przez Ciebie "pobolewania" serca czy "ból klatki piersiowej"(?) Odpowiedz Link Zgłoś
connie1 Re: Jakie badania na serce? 23.08.05, 17:32 Naprawdę warto zacząc od wizyty u kardiologa , on ewentualnie pokieruje dalej. Mozliwych badań jest cale mnostwo , warto zaoszczędzic nerwy robiąc je z rekomendacji fachowca. Ekg spoczynkowe wykrywa caly szereg patologii i od niego bezwzglednie trzeba zacząć Odpowiedz Link Zgłoś
lidia.lila1 Re: Jakie badania na serce? 23.08.05, 18:29 Connie ,zeby zaczac u kardiologa ,trzeba miec cierpliwosc [b. dlugie terminy].Idac prywatnie ,wizyta sporo kosztuje .Jezeli chodzi o ekg jest to badanie trwajace kilka minut w spoczynku i nie zawsze "pokaze" choroby serca, tzn chodzi mi w przypadku miazdzycy tetnic wiencowych.Wiem to,poniewaz maz ,dzien przed zawalem mial robione ekg i nic nie wykazalo.Nie mozna opierac sie na samym ekg.Nieraz warto tak jak autorka watku pisze zrobic sobie usg ,zeby wykluczyc choroby serca i to tez wplywa na lepsze samopoczucie. Odpowiedz Link Zgłoś
connie1 Re: Jakie badania na serce? 23.08.05, 18:37 Oczywiście ,że nie namawiam do opierania się tylko! na ekg ,ale od czegos trzeba zacząć.'Poza tym niewiele wiemy o pacjentce , tylko ,że ma niecharakterystyczne dolegliwosci w klatce piersiowej.Moga byc spowodowanane ewentualna choroba wiencowa- a więc -proba wysilkowa , nie zawsze diagnostyczna u kobiet , a więc moze scyntygrafia perfuzyjna , albo stres -echo? może jest to spowodowane zaburzeniami rytmu- a więc -holter ekg. może ewentualna wada serca-a więc echo serca . Nie wiemy jakie pacjentka ma czynniki ryyzka miazdzycy ,a więc lipidogram , glukoza, morfologia, CRP, moze poziom homocysteiny? Nie wiemy czy nie ma schorzen endokrynologicznych -więc poziom choćby hormonow tarczycy? O zwyklym rtg klatki nie wspomnę... Badań kardiologicznych jest cale multum ,warto poprosic o pomoc w ich doborze. A akurat robienia echa serca dla uspokojenia( albo jak kiedys jedna z moich pacjentek -dla towarzystwa) nie polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
mmagda12 Re: Jakie badania na serce? 23.08.05, 19:01 Wiem connie ,ze dobrze radzisz ,ale widzisz sama jak u Nas dzieje sie w sluzbie zdrowia.Takie badania to full kasy.Ada zrobi co uwaza ,nie ingeruje w to i wtedy bedzie wiedziala "na czym stoi"Bole w klatce piersiowej maja wiele przyczyn chorobowych.A nieraz tak bywa ,ze pacjent nie umi opisac i zaczyna sie problem.Np u mnie takie bole mam od kregoslupa ,ale zaczym zdiagnozowano to lepiej nie pisac.Najwazniejsze jest wiedziec ,wtedy czlowiek jest spokojniejszy ,chociaz sa pacjenci ,ktorzy nie chca wiedziec. Odpowiedz Link Zgłoś
connie1 Re: Jakie badania na serce? 23.08.05, 19:04 Widzisz , tylko to wiedziec bez odpowiedniego "przewodnika" może ja kosztowac mnostwo czasu , nerwów i pieniędzy.., takie niespecyficzne objawy to moze byc choćcy przepuklina rozworu przelykowego Rozsadniej będzie poszukac kardiologa Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Jakie badania na serce? 23.08.05, 23:01 mmagda12 napisała: > Wiem connie,ze dobrze radzisz ,ale widzisz sama jak u Nas dzieje sie w sluzbie > zdrowia.Takie badania to full kasy.Ada zrobi co uwaza ,nie ingeruje w to i > wtedy bedzie wiedziala "na czym stoi" Jakim cudem będzie widziała ??? Dostanie wyniki losowych badać, jakie sobie zleci a potem będzie się na forum pytać, co znaczą te wyniki. A jak się dowie (w kilku wersjach) to sie pewnie będzie pytać, jak się wyleczyć. S. Odpowiedz Link Zgłoś
mmagda12 Re: Jakie badania na serce? 23.08.05, 19:17 Jeszcze dorzuce ,wypadanie platka ,"woreczek tez potrafi nasladowac choroby serca" Odpowiedz Link Zgłoś
connie1 Re: Jakie badania na serce? 23.08.05, 19:22 Wypadanie platka -to akurat choroba serca.Pęcherzyk tez ,ale bardziej choroba wrzodowa Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Jakie badania na serce? 23.08.05, 23:02 connie1 napisała: > Wypadanie platka -to akurat choroba serca.Pęcherzyk tez ,ale bardziej choroba > wrzodowa Choć w chorobie wrzodowej ból zalezy jest zwykle od pozycji ciała, co nie występuje przy chorobach serca. Ale też może "w klatce" boleć. S. Odpowiedz Link Zgłoś
ada80 Re: Jakie badania na serce? 24.08.05, 11:55 Może i macie rację, ze warto najpierw wybrac sie do kardiologa. A apropos mojego zdrowia to naprawdę jest nie najlepiej. Jestem po operacji tarczycy w wieku 16 lat. Obecnie tarczyca w normie. Rozchwiane hormony, przez kilka lat niemiożność zajścia w ciaze. Ciąża po inseminacjach. Cukrzyca ciażowa, obecnie cukier w normie.Nerwica, stany lękowe od dziecka. Pół roku po porodzie-laparoskopia kamicy nerkowej.Obecnie 29lat i starania o 2 dziecko w kliniece niepłodności. Dlaczego chciałam robuić badania na własną rękę? Od kiedy pamiętam bolała mnie brzuch, czasami do tego stopnia, że jak wstawałam z łózka to robiło mi się słabo. Leczenie pańtwowe, prywatne, mnóstwo badań. Przez te wszystkie lata wykryto trochę żółci w żołądku na tle nerwowym i podsumowano- nie denerwowac się, pić malox czy coś takiego po którym było mi niedobrze, więć łykać ranigast i tyle. Pewnego dnia z niespełna półrocznym dzieckiem dostałam takiego ataku bolesci, że omal nie upuscił dziecka na podłogę, sama w domu, mąż 40km od domu w pracy, a pani z pogotowia, że nie ma karetek bo jest dużo wypadków. Po awanturze karetka zanalazła się i dr powiedziała, że to kolka jelitowa, dała zastrzyk i koniec. Jak sie zgłosiłam do lekarza zeby coś z tym zrobic to dowiedziałam sie ze to sie zdarza, ze takie same kolki maja niemowlaki i kazała pić malox lub łykać ranigast. Nie wytrzymałam, i na własną ręke dzien póxniej zrobiłam badania-usg brzycha po czym wyszły ogromne kamienie w ilościach ogromnych:). Przez tyle lat nikt nic nie widział, mowieli ze wszystko na tle nerwowym. Kilka dni później byłam już po laparokopii i bóle minęły, mimo że terz to ja naprawdę mam dużo stresów. Tak więc jak sami widzicie, jakbym nie wziela tego w ,,swoje rece" nie poczytała forum to bym nadal sobie żyła z kamieniami. Aha, jeszcez jak z wydrukiem z usg poszłam do lekarki i pokazałam jej wydruk i na zapytanie dlaczego mnie nie skierowała na takie badanie i skąd była tak pewna, ze to kolka jelitowa to Pani na to, że w tak młodym wieku tak żadko wystepują kamienie w pęcherzyku, że ona w życiu by nie poymslała, no chyba ze miałabym nadwagę a u szczupłej osoby to naprawdę bardzo zadkie.Ot i tyle. Znaleźć lekarza to jie problem znaleźć dobrego lkarza to sztuka! Macie dobrego kardiologa w Warszawie? Ojciec 12 lat temu zmarł na zawał w szpitalu podłączony do EKG!!! Przywieziony z objawami dwa dni wcześniej, leżąc na intensywnej terapi!! Dlatego do EKG straciałam ,,zaufanie", chociaż większe do lekarzy, bo to że ojciec zmarł w teakich okolicznościach to najprawdopodobniej wina lekarzy (chociaż oni twierdzą że nie), a eKg miałam robione kilka razy po dosłownie 10 minut w przychodniach i wychodziłao o.k z przyspieszonym biciem serca-ale to podobno nic groźnego-taki mój urok.Przeswietlenie klatki-też ok. Nie iwem czy to co mnie boli to serce aleod czegoś musze zacząc, a jak widzicie nie koniecznie od lekarza:( Na razie jedynymi lekarzami którym ufam to lekarze z kliniki niepłodności w ktorej sie lecze no ale to nie ta specjalizacja:) Odpowiedz Link Zgłoś
connie1 Re: Jakie badania na serce? 24.08.05, 17:34 Mimo wszystko warto zacząc od lekarza, będzie łatwiej... Rozumiem ,ze hormony tarczycy masz w normie? Czy te szysbkie bicia serca wystepują w trakcie wysilku ,stressu czy np. w nocy? Czy cos im towarzyszy?(dusznośc , lęk)? Może warto zbadac poziom potasu i magnezu? Odpowiedz Link Zgłoś
ada80 Re: Jakie badania na serce? 24.08.05, 18:15 Wszystkie minerały, witaminy,mikroelementy mam w normie. Hormony tarczycy o.k. A ten ból to mjuz nie wiem kiedy wystepuje. Czassami jak się przestrasze, czasami jak zdenerwuj a cxzasami ot tak:( Jest to silny ucisk w klatce piersiowej, tak jakby mnie ktoś w środku ściskał. Czasami towarzyszy temu kłucie jakby od strony płuc w serce i jest bardzo bolesne. Ból utrzymuje się kilka minut, aczasami kilka godzin, np teraz mam takie jakby tłumienie. Ale czasami nie moge zasnąć z tego powodu a czaami budze się w środku nocy z okropnym bólem i jest to właśnie taki rodzaj bólu jak opisałam wyżej tylko raz lżejszy a raz mocniejszy ale z tendencją do trwania jakiś czas niż taki chwilowy. Dodam jeszce,ze jestem osobą nerwową,robiącą z igły widły i drobne roblemy w moich oczach są olbrzymie:( A szybkie bicie serca zawsze kiedy jestem zdenerwowana, mam wrażenie że mi wyskoczy serce z klatki, ale też czasami siedzę sobie wyluzowana z mezem przy winku czy telewizorze i ni stąd ni z owąd tak pzrez kilka chwil takie bardzo mocne,przyspieszone bicie serca, ale tak moce, ze mam wrażenie, ze mi będzie widac przez skóre jak bije. Towarzyszy temu brak możliwości złapania powietrza, tzn oddycham ale mam wrażenie że nie mogę złapać oddechu. A w trakcie wysiłku raczej nie zaobserwowałam zanych wymienionych objawów. Dodam tylko, że mam tak ok. 5-6 lat, tylko na początku jak poszłam do lekarzaogólnego to zlecił ekg, które nic nie wykazało, no a później skupiłam się na płodzeniu dzidziusia i to było priorytetem. A teraz kiedy te objawy nasiliły się zaczęłam się bać na poważnie. Odpowiedz Link Zgłoś
connie1 Re: Jakie badania na serce? 24.08.05, 18:20 Ja bym jednak zaczęła od wizyty u kardiologa(trudno cos wirtualnie wyrokować). Jeśli bardzo chcesz robic badania wczesniej to holter ekg (czyli 24-godzinne monitorowanie) i ewentualnie echo serna. Z opisu wiele wskazuje ,ze sa to zaburzenia nerwicowe, stąd moze warto jakies delikatne ziółka chocby melise dodac do diety ,ale nerwice rozpoznaje sie po wyklucznieu przyczyny organicznej. Rozumiem ,ze nie masz nadcisnienia? Odpowiedz Link Zgłoś
pakawsm Re: Jakie badania na serce? 24.08.05, 19:56 Ja również polecam holtera 24, sama miałam to badanie robione, po incydentach sercowych które skończyły się omdleniem. Wynik taki-nerwus ze mnie i tyle. Badanie jest naprawde dokładne. Zrób nawet dla świętego spokoju. Koszt 60-100zł zależy od miejsca. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ada80 Re: Jakie badania na serce? 24.08.05, 21:09 connie1 nie mam nadwagi ani nadcisnienia:) Chyba sie w takim razie skusze na holtera,bo w tej chwili naprawde nie mam czasu na stanie w kolejkach do kardiologa, a prywatnie lecz si na nieplodnosc co mnie kosztuje mase pieniedzy:). connie czy moglabys polecic mi w wa-wie jakas klinike lub lekarza kardiologa. Pozdrawiam i przedewszystkim dziekuje za rady. Odpowiedz Link Zgłoś
connie1 Re: Jakie badania na serce? 24.08.05, 21:10 Przykro mi jestem z Krakowa.Chyba szukalabym lekarzy z Anina... Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Jakie badania na serce? 30.08.05, 18:30 ada80 napisała: > Chyba sie w takim razie skusze na holtera,bo w tej chwili naprawde nie mam > czasu na stanie w kolejkach do kardiologa, A kto Ci wyniki badania wyjaśni jak nie kardiolog ? Pewnie jak zrobisz Holtera, to założysz wątek: Co znaczą te wyniki ? A potem wątek: Jak to leczyć ? S. Odpowiedz Link Zgłoś
aaparzoch1 Re: Jakie badania na serce? 30.08.05, 14:09 USG serca o ile się nie mylę nosi nazwę UKG. W naszym przypadku wadę serca u dziecka wykryto dopiero po takim badaniu, a potwierdziło je badanie dopplerowskie ( na kolorowym monitorze lepszy widok).Wszyskie inne badania nie wykryły nic. Odpowiedz Link Zgłoś
connie1 Re: Jakie badania na serce? 30.08.05, 14:59 Usg serca czyli echo serca-częścią takiego badania powinno być badanie doplerowskie , czyli badanie przepływow ( w dużym skrocie). Nie tyle na kolorowym monitorze , tylko przy użyciu color doppler. Odpowiedz Link Zgłoś
kariakenik Re: Jakie badania na serce? 30.08.05, 15:48 Hmm...mam pytanko...piszesz, ze jestes z Krakowa...moze jestes w stanie polecic mi dobrego urologa?? Dziekuje i pozdrawiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś