Dodaj do ulubionych

bole glowy od daaaaaaaaaawna

25.08.05, 16:20
hej, juz drugi raz pisze ten watek, bo problem nie zniknal. Mam silne bole
glowy od wielu tygodni, codziennie, nic na nie nie pomaga. Bylam u lekarza
rodzinnego, mialam zrobione badania na cukier, hormony itd. Nic. Dostalam
skierowanie do neurologa, ktory (mial to "szczescie" byc swiadkiem jednego z
moich napadow) powiedzial, ze jest to stres, dal jakies srodki na uspokojenie
i przeciwbolowe na migrene. Biore je i nic nie pomagaja. Przeciwbolowe (te od
lekarza, co to niby mialy na wszystko pomoc) w dawce max nie dzialaja w
ogole. Po tym na stres nie czuje sie ani lepiej, ani gorzej. Nie wiem,
dlaczego neurolog nie skierowal mnie na zadne badania. Glowa mi peka od
czterech miesiecy!!!!!!!! Nastepna wizyte mam na wrzesien...

odzywiam sie dobrze
spie dobrze
w ciazy nie jestem
niedawno mialam miesiac urlopu

to co mi jest?????????????????????

Obserwuj wątek
    • misiania Re: bole glowy od daaaaaaaaaawna 25.08.05, 16:31
      w filmach i serialach o lekarzach w takich przypadkach ordynowane jest
      wykonanie rezonansu magnetycznego głowy (może inaczej to się nazywa). chyba nie
      jest to niemądry pomysł, skoro nie znaleziono innej przyczyny bólu? spróbuj
      namówić na to lekarza, może on nie chce dać skierowania sam z siebie, bo takie
      badanie jest za drogie i nfz nie refunduje?
      • czarna.mucha Re: bole glowy od daaaaaaaaaawna 25.08.05, 17:52
        ide do niego niedlugo, bo ma dyzur. Poloze sie przed drzwiami i nie wyjde,
        zanim mnie nie przyjmie. He He.

Podpowiem mu te badania. Ale tak naprawde to on to powinien zlecic - jak nfz
        nie refunduje, to sie mogl SPYTAC czy mam na to pieniadze. Bo akurat mam...

W kazdym razie dzieki za podpowiedz.

A moze ktos tez tak mial???
        • kakq Re: bole glowy od daaaaaaaaaawna 25.08.05, 17:57
          idz do innego neurologa niech jeszcze raz ciebie przebada - rezonans jest drogi
          ale najbardziej skuteczny namów doktora by dał ci skierowanie ale uprzedzam
          poczekasz troche na to :)) może poprostu masz migrene idz do specjalisty
          neurologa od bóli głowy napewno takiego znajdziesz w klinice pzdr
          • czarna.mucha Re: bole glowy od daaaaaaaaaawna 25.08.05, 18:03
            wlasnie to jest problem - mam malo czasu, niedlugo wyjezdzam do pracy daleeeeko
            za granice.

A migrena - owszem, byc moze, ale dlaczego w takim razie srodki na migrene nie
            pomagaja? Juz probowalam kilku i nic.
            • zyrafa46 Re: bole glowy od daaaaaaaaaawna 25.08.05, 18:20
              GAZEM!!!!!!!! badania
              Ż.
          • zyrafa46 Re: bole glowy od daaaaaaaaaawna 25.08.05, 18:20
            NATYCHMIAST odstaw te durne "leki", które to nie przwda, że nic Ci nie dają.
            One Cie potężnie, zupełnie niepotrzebnie zatruwają. Reszta - inni juz sie
            wypowiedzieli - potwierdzam.
            Ewentualnie zmieniłabymm lekarza. Ten pewnie "bierze" za polecanie tej chemii.
            Ohydnie pomawiam, mozesz tego nie zauważyć. Jednak leki odstaw.
            Pozdro, Żyrafa
            • czarna.mucha Re: bole glowy od daaaaaaaaaawna 26.08.05, 07:39
              lekarz akurat jest panstwowy, wiec chociaz nic za niego nie place. Ide do niego
              za cztery dni. I juz sie nie dam naszprycowac czyms, co mi nie pomaga...

Tylko co to moze byc? Nerwowe chyba nie, bo przeciez biore te uspokajajace, to
              by mi pomogly. Pracuje mniej niz zwykle. Sama nie wiem...
              • mmagda12 Re: bole glowy od daaaaaaaaaawna 26.08.05, 08:49
                Przyczyn boli glowy jest bardzo wiele.I tu musisz dokladnie okreslic ,jakie to
                sa bole [pulsujace ,rwiace itp].Kiedy Ciebie boli ,czy to jest bol ciagly? Jak
                to czesto bywa ,lekarze stawiaja na nerwice.Oczywiscie mozna postawic taka
                diagnoze ,ale po wykluczeniu chorob organicznych.Ale jak to bywa ida na
                skroty.Poczytaj sobie jeszcze tenartykul ,wtedy moze Tobie pomoze okreslic
                jaki to jest bol
                informed.com.pl/articles/index1c9cuu.html
                • bobbob2 Re: bole glowy od daaaaaaaaaawna 26.08.05, 09:34
                  Moja kolezanka tez tak miala glowa ja bolala tak ze prawie mdlala. Lekarze nie
                  wiedzieli co jest az znalazl sie taki jeden madry i stwierdzil diagnoze. Jakis
                  kreg szyjny uciskal na cos niewytlumacze ci tego bo ja sie na tym nie znam. Ale
                  naprowadz lekarza na to ze to moze byc cos z kregami szyjnymi. Pozdro trzymaj sie
                  • zyrafa46 Re: bole glowy od daaaaaaaaaawna 26.08.05, 09:44
                    Też bym sprawdziła te kręgi. Na drugim, znacznie mniejszym stopniu przewód
                    pokarmowy
                    Żyrafa
                    • venus22 Re: bole glowy od daaaaaaaaaawna 26.08.05, 19:57
                      Nie opisalas dokladnie gdzie boli, jak boli, jakie masz objawy towarzyszace.
                      Ale zwykle takie uporczywe bole niereagujace na leki to migrena.
                      To ze "leki na migrene" ci nie pomogly to moze oznaczac ze masz tak silne ataki
                      ze po prostu nie ma nic co ci pomaga.
                      Migreny sa rozne, od lagodnych do silnych calkowicie demobilizujacych..
                      Rezonans mozna zrobic, dla uspokojenia.

Zapraszam na forum prywatne MIGRENA.

Venus
    • kamaoka Re: bole glowy od daaaaaaaaaawna 27.08.05, 16:19
      hmm..to moze w takim razie ktos z was ma pomysly co u mnie sie dzieje, bo
      tlumaczenia lekarza ze taka moja uroda, meic bole przy akzdej zmiane pogody mi
      nie odpowiada zdecydowanie
      jest tak: mam dwa rodzaje bolow, przy czym jeden jest juz zdiagnozowany -
      migrena, to ten co mnie boli za okiem, i gdy wezme na poczatki Migee to przestaje
      drugi, najgorszy i nie-do-uleczenia jest taki ze obejmuje mi pol glowy, albo tyl
      i boli, boli, boli, przy kazdej zmianie pogody, KAZDEJ. moi rodzice oboje maja
      nadcisnienie, ale problemy z bolem glowy pojawily sie jak juz zaceli sie satrzec
      (czterdziestka), mama miala kiedys bole glowy, ale mowi ze pomogla jej kuracja
      dyhydroergotamina (za kazdym razem zapominam o tym powiedziec neurolog),
      niemniej jednak dostalam Lucetam i jakis ejsczez ejden lek, ale to na mnei
      kompletnie nie dziala:( bole jak byly tak sa, ostatnim razem, gdy wlasnie
      wypisywala mi ten drugi lek powiedzialam ze moze zamiast szprycowania mnie
      chemia zrobie wreszcie jakeis badania to wyslala mnie na usg naczyn
      krwionosnych, zeby sparwdzic czy nie sa za waskie i czy doprowadzaja wlasciwa
      ilosc tlenu - okazalo sie neistety (niestety, bo lepiej jednak zeby sie znalazla
      jakas konkretna pzryczyna tych bolow) ze naczynia mam w porzadku.
      Powiedzcie mi co mam zrobic? nie mam duzo pieniedzy, jestem studentka, te bole
      niepozwalaja mi sie uczyc, bo gdy nawet zasne wieczorem z bolem to i tak z rana
      obudze sie z jeszcze wiekszym (teraz nawet na noc musze brac tabeltki zey z rana
      nie obudzic sie z wiekszym bolem).
      teraz jestem chora - nie wiem co to, bo lekarze nie maja zwycaju mowic nic poza
      dawkowaniem lekow, a ja z rana gdy bylam na pogotowiu bylam zbyt nieprzytomna
      zeby sie zapytac, to chyab jakies przeziebienie mam suchy kaszel, straszny
      katar, boli mnie cala szczeka (ostatnio chodizlam do dentysty duzo i musialam
      leczyc m.in. 7, po ktorej caly dzien jedzenie moglam jedynie zasysac, bo po
      prostu szczeki otowrzyc nie mopglam:P), no iboli mnie glowa, cala, szczeglnie z
      tylu, nic nie pomaga, dostalam bioparox i nimesil, ktory ejst jakism srodkeim
      przecuiwbolowym, przy ktorym nie moge juz brac innych srodkow przeciwbolowych, a
      glowa mi peka, nie moge lezec, siedziec, najelpiej sie powiesic:>
      ok, wyzalilam sie:)
      niemnije jednak prosze, powiedzcie gdzie mozna szukac jakiesj rady panstwowo w
      warszawie, jakie badania najlepiej zrobic i co z ta kuracja dyhydroergotamina,
      ktos moze cos oniej slyszal?
      pzdr
      kama
      • venus22 Re: bole glowy od daaaaaaaaaawna 27.08.05, 21:20
        DHE- dihydroergotamina to jest preparat szporyszu (alkaloid) stosowany w
        leczeniu doraznym atakow migrenowych. Jego dzialanie polega na zwezaniu naczyn
        krwionosnych co wlasnie przynosi ulge.
        DHE wiec nie "wyleczy" migreny ale moze przerywac ataki bolowe. Nie
        kazdemu "pasuja" preparaty szporyszu, niektorym to nie pomaga, lepiej na nich
        dzialaja tryptany (Imigran, Zomig, Maxalt, Relpax)

Z twojego opisu wynika ze cierpisz na migrene. Przyczyny migreny nie sa znane
        chociaz wiadomo ze pewne typy migreny sa powodowane (czesciowo) przez wadliwe
        geny.

Bole moga w sie w migrenie roznie umiejscawiac, niekoniecznie po jednej stronie
        glowy. Moga wystapic tak jak piszesz z tylu glowy.
        jest wiele czynnikow ktore moga spowodowac wystapienie ataku, m. inn, wlasnie
        pogoda lub raczej jej zmiany, widocznie jestes na to bardzo wrazliwa.czynniki
        te zwane bodzcami sa rozne -od pokarmowych do hormonalnych.
        Zbyt dlugi sen zwlaszcza wyspanie sie jest takim czynnikiem mogacym wywolac
        atak.
        Choroba tez np. przeziebienie moze bole pogorszyc.

Miewam (niestety) takie bole z tylu glowy istotnie klasyczny lek aborcyjny z
        grupy tryptanow (Zomig, Imitrex) na atak migreny nie pomaga wtedy za bardzo,
        znacznie lepiej dziala silny, najlepiej narkotyczny srodek p/bolowy.

Migrenom najlepiej starac sie zapobiegac unikajac bodzcow,
        Bardzo duzo informacji na temat migreny jest na forum MIGRENA.

Venus
        • kamaoka Re: bole glowy od daaaaaaaaaawna 28.08.05, 11:28
          hmmm...ja wlasnie myslalam ze migrena to a to bole za okiem, ktore biora sie z
          "niczego" i na ktore naparwde dobrze dziala migea, bo na te "pogodowe" niestetyw
          zaden sposob ona nie pomaga, wiec sadzilam ze owe "pogodowe" sa spowodowane
          zupelnie czyms innym
          i wiesz, faktycznie auwazylam ze jak za dlugo spie to wtedy te bole tez sie
          pojawiaja...
          ale mi neurolog nic na nie nie moze poradzic, ona mi nawet nie powiedziala ze te
          "pogodowe" tyo tez moze byc migrena, a one mi najbardzije dokuczaja, powoduja ze
          jestem zupelnie wylaczona z zycia, nie moge sie uczyc, nie moge spac, nie moge
          sobei zadnego meijsca znalezc
          poczytam te forum migrena, do tej pory mi sie wydawalo ze nie mam co przsadzac i
          ze te pogodowe bole to nie moze byc migrena, w moim wieku...
          tak bardzo bym chciala cos na to poardzic, bo widze jak sie z tym meczy moj
          chlopak, ludzie ktorzy maja ze mna stycznosc gdy mnie boli glowa, jestem wtedy
          nieprzyjemna, opryskliwa, z jednej strony chce sie pzrytulic do chlopaka a z
          drugiej mam ochote go zamordowac:)
          dziekuje za wyjasnienie tej terapii DHE
          pozdrawiam
          kama
          ps. nie znacie jakiegos specjalisty w wawie ktory zajmuje sie bolami glowy, ale
          od strony psycholigicznej, mysle ze u mnie to wszystko beirze sie ze skrzywionej
          psychiki:P i ze gdybym tylko sie nia zajela wreszcie porzadnie, polowa bolow by
          mi ustapila:)
          • piorrus Re: bole glowy od daaaaaaaaaawna 28.08.05, 14:13
            Witam serdecznie!
            ja też miałm ookropne bóle głowy, ponad rok temu.Myślałam, że się wykończe.
            Zrobiłam EGG, EKG. badanie dna oka. tomografię komputerową badania krwi,
            badania na tarczycę, Rtg zatok i nic. Wszystk ok.
            Lekarze postawili na psychikę. Zaczełam brać Lexotan. Bóle głowy ustąpiły po
            dwóch tygodnach. Brałm ten lek około 3 miesięcy w niedużych dawkach.

Pomógł koszmar się skończył..
            Lek ten jest z rodzaju leków psychotropowych, nie mozna go brać na dłuzej, bo
            podobno powoduje uzaleznienie. ja jednak odstawiłam go bez problemu.
            Teraz czasem też mnie boli głowa, ale jest to zwykły delikatny ból.
    • piorrus Re: bole glowy od daaaaaaaaaawna 28.08.05, 14:19
      Jesz jedno....sprawdałaś poziom magnezu w organizmie?
      Spróbuj zażywać spore dawki magnezu z wit B6, oczywiście w granicach rozsądku.
      Bóle głowy również mogą być spowodowane brakiem tego pierwiastka.
      Ja również zarzywałam magnez z wit B. Wierz mi to pomaga, może nie od razu.
      • kakq Re: bole glowy od daaaaaaaaaawna 28.08.05, 20:22
        wiem ze bole gowy pojawiaja sie z roznych powodów tj: stres migrena zmiana
        ogody cisnienie i u kobiet ma zwiazek z miesiaczka trzeba to chwi9le
        poobserwoswc i niestety isc do lekarza rodzinnego by dla skierowanie do
        neurologa . pewne jest jesdno niem mozna tego lekcewazyc i leczyc sie samemu to
        nie przelewka to glowa a mozg jest caly czas nie zbadany do konca wiec .....
        szukac i lekarZa dobrego
        • venus22 Re: bole glowy od daaaaaaaaaawna 28.08.05, 22:54
          >>od strony psycholigicznej, mysle ze u mnie to wszystko beirze sie ze
          skrzywionej psychiki:P<<

migrena jest choroba neurologiczna nie ma zrodel w psychice jedynie co laczy
          ja z "psychika" to zaburzenia w wydzielaniu serotoniny,
          dlatego niektorym moze sie wydawac ze to z "psychiki".
          Istotnie irytacja, opryskliwosc, depresja to czesc objawow w tej chorobie
          powiedz po prostu chlopakowi ze to objawy migreny i zeby wtedy twojego
          zachowania nie bral do serca.
          Migrene moga miec juz niemowleta.

Venus

• mistrzimalgorzatka Re: bole glowy od daaaaaaaaaawna 29.08.05, 01:42
            A my niesmialo polecimy masaz kregow szyjnych, dr Niesluchowski, Warszawa, ul.
            Bialobrzeska, Vigor, poradnia schorzen kregoslupa, jeden seans i po krzyku,
            przysiagamy. MiM.
            • mistrzimalgorzatka Re: bole glowy od daaaaaaaaaawna 29.08.05, 01:49
              www.vigor.wizytowka.pl, vigorporadnia@wp.pl
              • krolik-ok Re: bole glowy od dawna - po co sie tak meczyc!! 29.08.05, 09:37
                Albo dr. Buczek , Sulejowek, ul, 3 Maja 72, tel. 7834 157, terapia manualna
                kregoslupa, w Twoim przypadku odcinka szyjnego, moze rozwiac watpliwosci,
                mozesz pojechac i przynajmniej spytac, jak widzi Twoj kregoslup, a bedziesz
                wiedziala, gdzie jest potencjalna przyczyna Twoich dolegliwosci, co potwierdza
                sie w 90% takich sytuacji, jak Twoja, posluchasz, co Ci powiedza i zdecydujesz
                sie na seans albo nie. Wez ze soba rtg., do Vigoru rowniez , bez rtg. nie
                przyjmuja ani Buczek ani Niesluchowski.
                • kamaoka Re: bole glowy od dawna - po co sie tak meczyc!! 29.08.05, 12:41
                  hmm...czy w takim razie to ze moja szyja jest "sztywna", no moze nie w sensie z
                  enie moge nia ruszac, ale zauwazylam cos takiego ze gdy boli mnie glowa i ja
                  pokrece szyja, tak naokolo, robiac duze kolka, jak na zajeciach z wf, to wqtedy
                  mnei od arzu mocniej boli, albo ze nie pozwalam by ktos dfotykal mojej szyji z
                  tylu, tzn masowal jej w jakikolwiek sposob, bo mnei to strasznie boli, czytalam
                  ze w szyji zbieraja sie wszystkie "problemy", nerwowe sytuacje, moj wujek, ktory
                  jest aktiorem, mowil ze powinnam zdecydowac sie na amsaz szyji, ze rozmasowac ja
                  w koncu, ale takie masaze troche kosztuja, a ja nie amm pieniedzy. Niemniej
                  jednak sadziecie ze taka "Sztywna" szyja tez moze miec cos do tych bolow?
                  • venus22 Re: bole glowy od dawna - po co sie tak meczyc!! 29.08.05, 21:33
                    Sztywna szyja jest przewaznie wynikiem migreny, ale masaz moze pomoc jak
                    najbardziej. Nie uleczy ale przyniesie ulge.

Venus
    • kristof_35 Re: bole glowy od daaaaaaaaaawna 29.08.05, 21:39
      Sprubój u specjalisty od bulów.
    • mieczoslaw Re: bole glowy od daaaaaaaaaawna 04.09.05, 20:24
      Witam. Przyczyn bóli głowy może być wiele.Trzeba je jak najszybciej ustalić.Postaram się pomóc.Myślę że odpowiedż znajdziemy po obejżeniu stóp w których znajduje się większość receptorów.Proszę o kontakt e-mail longinw@o2.pl
      lub tel. kom.0880796181.
      z poważaniem. Longin Wojda

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka