marudka1980 01.09.05, 21:07 CZY ktos cos blizej na temat tego wirusa wie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
do.ki Re: PERLAK 01.09.05, 21:36 Hm. Gdy ostatnio sprawdzalem, to wcale nie byl wirus... Odpowiedz Link Zgłoś
marudka1980 Re: PERLAK 01.09.05, 21:55 slowa mojej pani doktor-wirus perlak zaatakowal moje kostki w uszach itd,,,,, Odpowiedz Link Zgłoś
do.ki Re: PERLAK 01.09.05, 22:52 Perlak to nie wirus, tylko taki stan, gdy wskutek nawracajacych i przewleklych zapalen w uchu srodkowym zaczyna rosnac skora- taka sama, jak masz np w przewodzie sluchowym zewnetrznym. Poniewaz skora ma to do siebie, ze sie zluszcza, to z czasem te zluszczone masy wypelniaja cala jame ucha srodkowego- nazwa choroby pochodzi od wygladu tej "masy perlowej". Naciekanie perlakiem istotnie prowadzi do zniszczenia kosteczek sluchowych. Leczenie jest operacyjne, polega na usunieciu perlaka, czasem na wszczepieniu nowych kosteczek sluchowych i blony bebenkowej, pobranych ze zwlok. Zgoogluj "cholesteatoma", bo tak po lacinie i po angielsku wabi sie ta choroba. Odpowiedz Link Zgłoś
dorizzzzz Re: PERLAK 01.09.05, 23:11 wiem duzo o tej chorobie , jesli cie to interesuje to pisz na e-mail doriz@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś