ewaggg 10.09.05, 01:10 Czy to prawda czy mit że nie powinno się łączyć ogórków i pomidorów w jwdnej potrawie - jeśli tak to dlaczego ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
trojnia Re: ogórki i pomidory 10.09.05, 11:25 poniewaz surowe ogorki zawieraja enzym rozkladajacy witamine C obecna w pomidorach! Odpowiedz Link Zgłoś
hesjja Re: ogórki i pomidory 11.09.05, 11:00 Słyszałam, że ogórki niszczą witaminę C, która znajduje się w pomidorach... albo potas haha ale zapamiętałam. Napewno dlatego, że ogórki coś tam niszcza czy uniemożliwiają wchłanianie czegoś co znajduje się w pomidorach. I to się nazywa kompetentna odpowiedź :DDD Odpowiedz Link Zgłoś
artur.kalinski Re: ogórki i pomidory 19.09.05, 09:55 Zgadza się! Enzym zawartym w zielonym ogórku (askorbinaza) powoduje rozkład witaminy C (kwasy askorbinowego) obecnej w pomidorach. Fakt ten jest istotny szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy to spożywamy mniej świeżych warzyw i owoców (ze względu na ich mniejszą dostępność),a tym samym mniej witaminy C. Odpowiedz Link Zgłoś
zyga2404 Re: ogórki i pomidory 29.10.05, 19:52 ogórki i pomidory to zdaje się główny składnik bardzo znanej hiszpańskiej zupy - przecieru. MOże ktoś zna jej nazwę i składniki. Myślę, że nie należy przesadząć z niczym i czasem chyba można sobie pozwolić na takie połączenie. Choć może jak Ekspert słusznie zauważył nie zimą kiedy podaż witaminy C jest w pożywieniu znacznie mniejsza. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś