Dodaj do ulubionych

dieta dla wątroby

14.09.05, 09:17
Mojemu mężowi zaczyna się "odzywać" wątroba. Lekarz zalecił mu przez 2
miesiące zastosować dietę. Jakie dania obiadowe mu teraz serwować? Gotowane
mięso? Jak to robić, żeby było w miarę smaczne i urozmaicone? Poradźcie i
podrzućcie jakieś pomysły.
Obserwuj wątek
    • dagaaa82 Re: dieta dla wątroby 14.09.05, 09:39
      Stosowałam przez pół roku dietę lekkostrawną wątrobową.Na początku było kiepsko
      ale da się przeżyć. Przede wszystkim zero smażenia, mięso gotować albo dusić(
      najlepiej najpierw w samej wodzie z przyprawami a juz na sam koniec dodac łyzkę
      masła dla smaku -ale już wtedy nie dusić). Stosować tłuszcze wyskokiej jakośći
      tzn. masło a nie mixy, oliwę z oliwek do surówek, zupy nie na wywarach z kości
      tylko na mięsie i warzywach, zero konserw, majonezów, soków (jedynie bez
      konserwantów). Pieczywo najlepiej pszenne.
      Jeżeli chodzi o dania to z zupami jest najmniejszy problem, ziemniaki do
      drugiego dania nie okraszać smażonym tłuszczem z cebulą tylko na gorące położyc
      masło , marchewka duszona, buraczki, makaron (cieniutki) z serem , ryż z
      jabłkami, klopsy w delikatnym sosie. Ze słodyczy miód, ciasta drożdżowe( tylko
      nie świeżo upieczone), dżemy. Dla urozmaicenia można zrobić sałatkę jarzynową z
      jogurtem naturalnym zamiast majonezu - nie jest moze rewalacyjna ale zawsze to
      coś innego. Często piekłam tez mięso w piekarniku , w foli aluminiowej bez
      tłuszczu jedynie lekko przyprawione. Niestety nie ma dużego wybory w daniach
      obiadowych ale 2 miesiące szybko zlecą:)
      Pozdrawiam
      • xxwieczna Re: dieta dla wątroby 14.09.05, 10:20
        Dzięki za słowa otuchy i za konkrety. Od soboty zaczynamy!
    • karolinapelc Re: dieta dla wątroby 14.09.05, 10:34
      Ponieważ na codzień zajmuję się układaniem planów żywieniowych, wydaje mi
      się ,że dobrze by było gdyby Twój mąż włączył do diety suplementy z kwasami
      Omega-3.Jeśli będziesz chciała dowiedzieć się czegoś więcej na ten temat to daj
      mi znać na maila.
      • snajper55 Uwaga, akwizytor Herbalife atakuje ! __nt 14.09.05, 23:02
        karolinapelc napisała:

> Ponieważ na codzień zajmuję się układaniem planów żywieniowych, wydaje mi
        > się ,że dobrze by było gdyby Twój mąż włączył do diety suplementy z kwasami
        > Omega-3.Jeśli będziesz chciała dowiedzieć się czegoś więcej na ten temat to
        daj
        >
        > mi znać na maila.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka