medea11 21.09.05, 08:40 Mam pytanie dotyczącwe słodzika. Czy faktycznie jest to mozliwe, żeby jedna kapsułka miała 0,12 kcal i czy bezpiecznie ( oczywiscie dla diety ) mozna nim zastapic cukier w przypadku słodzenia kawy i herbaty? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
blue_a Re: słodzik 21.09.05, 10:14 Tak, jedna tabletka słodzika to nawet niecała kaloria. Czy to bezpieczne...Słyszałam, że słodzik może powodować depresję. Tu pytanie do Dietetyka, czy tak istotnie jest. Zdrowszym sposobem zastąpienia cukru są słody zbożowe, melasa (sok z buraka cukrowego). Próbowałam, są naprawdę smaczne. Jakkolwiek napoje słodzone słodami są mętne :) tracą klarowność. Szczególnie smaczny jest syrop daktylowy. Odpowiedz Link Zgłoś
astro_glide Re: słodzik 21.09.05, 23:55 Wedlug niektorych slodzik powoduje duzo spustoszenia w organizmie czlowieka .Nie robi tego natychmiastowo lecz powoli i skutecznie .Mowia ze jest miedzyinnymi rakotworczy . Odpowiedz Link Zgłoś
artur.kalinski Re: słodzik 26.09.05, 17:52 Są różne substancje słodzące wykorzystywane do produkcji słodzików. Faktycznie największą korzyścią z ich stosowania jest niska kaloryczność wielokrotnie niższa od wartości kalorycznej glukozy. Według mojej wiedzy jedną z najbezpieczniejszych substancji słodzących jest Acesulfam K. Niestety w Polsce ze świecą w ręku należy szukać słodzików produkowanych na bazie tej substancji. Znacznie częściej można spotkać produkty z dodatkiem aspartamu, cyklaminianu czy wręcz sacharyny - znanej ze swych rakotwórczych właściwości. Odpowiedz Link Zgłoś