Dodaj do ulubionych

obustronny niedosluch 50db i brak objawow

IP: *.jmdi.pl 29.11.13, 21:22
mam trzylatka z obustronnym niedosluchem 50db. zaaparatowany w wieku 7mcy, nosil je pare miesiecy i nagle zaczal zrzucac (zdiagnozowano nadwrazliwosc dotykowa). aparaty zaczal nosic ponownie 3mce temu. regularnie chodzi do logopedy i psychologa. mowa rozwija sie zupelnie normalnie, logopeda nie widzi roznic w mowie miedzy nim a dziecmi slyszacymi. dziecko slyszy i powtarza wszystko, lacznie z szeptem i dzwiekami w halasie. zaczal wymawiac r. w aparatach nie ma roznicy w reakcjach na dzwieki. teraz mial robiony powtorny abr i wynik taki sam jak zawsze: 50db
o tym niedosluchu tak naprawde swiadczy ten abr bo innych badan nikt mu nie robil. nikt nie jest w stanie mi wyjasnic czemu slyszy ,choc nie powinien? ja wiem, ze to nie powod do zmartwien a odwrotnie ale po co te aparaty i czy abr moze sie tyle razy mylic?
Obserwuj wątek
    • Gość: nats Re: obustronny niedosluch 50db i brak objawow IP: *.devs.futuro.pl 29.11.13, 22:09
      U nas było podobnie, już to opisywałem w jednym z wątków, do 4 roku nawet człowiek by się nie domyślił. Dopiero w przedszkolu zaczęły się pierwsze "co". Mowa idealna, żadnych problemów w szkole, nawet angielski idzie świetnie. Jednak dziecko słyszy niewyraźnie, u nas jest to dla wysokich częstotliwości 70db, dla niskich 40. Niskie to hałas i natężenie dźwięku, wysokie zrozumienie mowy. Do pewnego wieku dziecko uczy się prostych zdań, dźwięków i nie ma problemu. Otaczający świat jest ogólnie głośny. Jedak robi się tego coraz więcej mowa jest coraz szybsza. Panie w przedszkolu, rodzice mówią głośno i wyraźnie. Rówieśnicy w wieku 10 lat mamroczą pod nosem, niektórzy nauczyciele nie lepiej. No i niestety bez aparatów nie obędzie. Nam się do czwartego roku wydawało że jest dobrze, teraz oglądając filmy DVD widzimy symptomy, które przeoczyliśmy. Na prawdę trudno powiedzieć czy aparaty do tego 4rtego roku by pomogły czy zaszkodziły przy tym niedosłuchu. Ich brak na pewno nie zaszkodził. Od 4 roku dziecko się tak uzależniło od aparatów, że bez niech nie chce funkcjonować albo nie może trudno tak powiedzieć co by było gdyby ...
      • brzozi2211 Re: obustronny niedosluch 50db 12.05.14, 11:50
        Witam serdecznie, chcialabym popisac z osoba, ktora ma niedoslyszace dziecko, jak sie rozwija, czy chce chodzic w aparacikach...Moj synek do tej pory bez problemu chcial noscic a od tygodnia caly czas albo podaje mi aparaty do reki albo co gorsza rzuca nimi podlogesadma 14 miesiecy, mi pewnie niepokoj bedzie towarzyszyl dopoki dziecko nie zacznie mowic i bede wstanie sprawdzic czy ten niedosluch znacznie wplywa na rozwoj mowy itp.sad poki co mowi, mama tata dzidzia, czasem cos powtorzy ale niezbyt dokladnie, gdyby sluch byl prawidlowy to nawet bym sie nie zastanawiala czy np mowi malo czy duzo a tak to przezywam , czy nie powinien juz wiecej, ech chce mi sie plakacsadma niedosluch obustronny, przyczyna nieznana, ucho p 50 ucho lewe 60dcb

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka