Dodaj do ulubionych

Poradźcie na bóle związane z lędźwiami

06.10.05, 23:10
Boli mnie odcinek lęźwiowy, ból przemieszcza się do miednicy, w nocy boli
mnie gdy się przekręcam na łózku, niejednokrotnie budzę się. Dodatkowo, lub
niezaleznie (nie wiem) odczuwam, ze noga(prawa )jest słabsza, nie dretwieje,
ale jakby mi czucie uciekało....w stopie, łydce.Dodam, że w styczniu byłam u
kręgarza(dobrego), ktory mi nastawił lędżwia. Może mi cos zepsuł?Ból w
lężwiach mam mniejszy, ale nie miałam kłopotów z czuciem...Chodzę sprawnie,
ale się boję. Gdy wstaję po dłuzszym siedzeniu, musze sie trochę
przystosowac, aby iść prosto....Byłam u neurologa, zrobilam TK. Powiedział ,
ze nic takiego mi nie jest i koniec wizyty :((
Obserwuj wątek
    • iwotlen Re: Poradźcie na bóle związane z lędźwiami 07.10.05, 09:30
      Jesli jestes z W-wy to moge dac namiar na masazyste (po prostu znakomitego),
      ktory po obejrzeniu powie Ci co to jest, i co dalej robic. Moja kolezanke przy
      rwie kulszowej (wczesniej przez 2 miesiace chodzila do lekarzy, lykala rozne
      leki, nie mogla spac z bolu) "postawil na nogi" po serii 10 masazy - zabiegow -
      wtedy powiedzial ze po 3 masazu przejdzie bol i tak bylo, w tym roku miala
      nawrot bolu kregoslupa i "usztywnilo ja" ale nie czekajac od razu poszla do
      niego juz po pierwszym masazu minal jej bol, ale znowu bierze cykl tzn w sumie
      10. I slyszalam o wielu jego innych pacjentakach, ktorym pomogl. Pozdr. IWO
      • elizaxx Re: Poradźcie na bóle związane z lędźwiami 07.10.05, 14:49
        Dzieki za pomoc.Niestety, nie jestem z Warszawy, tylko ze Śląska.Myslę, że u
        nas tez odezwie się ktoś, kto ma pozytywne doświadczenia w leczeniu takich lub
        podobnych dolegliwości....nie koniecznie musi być lekarzem. Coraz więcej ludzie
        pozytywniej mówia o dobrych fizykoterapeuatch.
        • konrad.t Re: Poradźcie na bóle związane z lędźwiami 07.10.05, 14:58
          Mnie też podaj namiary :-) jeśli możesz.
      • kiinga Re: Poradźcie na bóle związane z lędźwiami 07.10.05, 14:55
        Prosze Cie podaj mi namiary na tego masazyste.Dzieki wielkie.
    • iwotlen Re: Poradźcie na bóle związane z lędźwiami 07.10.05, 20:43
      Nazywa sie Dariusz Kubacki w tej chwili mam tylko tel kom 0-609 35 44 19, wiecej
      info moge podac jutro , bo wizytowke zostawilam w pracy przyjmuje na ul
      Ogrodowej nie znam nr, ale i tak trzeba sie umowic na wizyte. Na wizytowce ma
      info, ze konsultacja - bezplatna. I tak wlasnie bylo z moja kolezanka, najpierw
      ja zbadal, powiedzial co jej dolega i ze pomoga jej masaze - cykl 10 w ciagu
      2tygodni, przestanie ja bolec po 3 i tak bylo. Pozdr. IWO
      • iwotlen cd. info dla Kingi i Konrada 08.10.05, 21:57
        Na wizytowce jest nastepujaca info: Dariusz Kubacki specjalista terapii
        kregoslupa - masazysta osteopata. Gabinet terapi manualnej W-wa ul. Ogrodowa
        46/48 tel 0-609 35 44 19. Pomagam w 90% przypadkow bolu glowy, kregoslupa,
        zawroty glowy, dretwienie konczyn. Stosujac skuteczna metode masazu poprzez
        rozluznianie miesni i stabilizacje tkanki kostnej. Przyjmuje tylko po
        konsultacji , ktora jest bezplatna.
    • abek2 Re: Poradźcie na bóle związane z lędźwiami 07.10.05, 22:50
      Nastawić to można jajka na 4 min;podobno są najlepsze.A jeśli chodzi o Twój
      kręgosłup to zamiast chodzić po znachorach idż do fachowca od
      fizjoterapii,który rozpozna co Ci jest.Jak narazie to idziesz do tyułu,bo
      zaczynają Ci się ubytki a to jest bardzo nie dobrze!!!!!!!!!!!!
      • krolik-ok Re: Poradźcie na bóle związane z lędźwiami 08.10.05, 00:28
        Co Ty abek za bzdury wypisujesz, mnie ta sama metoda, jak opisana wyzej.
        wyciagnal z tego dr Niesluchowski "Vigor" Warszawa, tel.6598832 i dr Buczek ,
        Sulejowek , tel. 7834 157, sa to metody stosowane w wielu krajach w
        koncjonalnej medycynie, gdzie ucza na studiach terapii manualnej, w Polsce nie
        jest to praktykowane i bylabym wyladowala na wozku inwalidzkim, gdyby nadal
        faszerowali mnie wylacznie srodkami przeciwbolowymi i przeciwzapalnymi, kiedy
        nalezalo zlikwidowac przyczyne, czyli ustawic kregi na swoje miejsca i
        zlikwidowac osteofity, ktore uciskaly na nerw kulszowy i powodowaly jego
        porazenie, skutkujace dretwieniem nogi. Teraz ci sami lekarze, ktorzy mnie
        bezskutecznie leczyli latami, widzac skutki odbytej przeze mnie terapii , sami
        korzystaja z pomocy w/w masazystow i, jak sadze, zrozumieli istote tego
        schorzenia i jego skutecznego leczenia, skoro sami tam sie udali po pomoc.
        • malkontent_jeden Re: Poradźcie na bóle związane z lędźwiami 08.10.05, 00:38
          krolik-ok napisała:

> Co Ty abek za bzdury wypisujesz, mnie ta sama metoda, jak opisana wyzej.
          > wyciagnal z tego dr Niesluchowski "Vigor" Warszawa, tel.6598832 i dr Buczek ,
          > Sulejowek , tel. 7834 157, sa to metody stosowane w wielu krajach w
          > koncjonalnej medycynie, gdzie ucza na studiach terapii manualnej, w Polsce nie
          > jest to praktykowane i bylabym wyladowala na wozku inwalidzkim, gdyby nadal
          > faszerowali mnie wylacznie srodkami przeciwbolowymi i przeciwzapalnymi, kiedy
          > nalezalo zlikwidowac przyczyne, czyli ustawic kregi na swoje miejsca i
          > zlikwidowac osteofity, ktore uciskaly na nerw kulszowy i powodowaly jego
          > porazenie, skutkujace dretwieniem nogi. Teraz ci sami lekarze, ktorzy mnie
          > bezskutecznie leczyli latami, widzac skutki odbytej przeze mnie terapii , sami
          > korzystaja z pomocy w/w masazystow i, jak sadze, zrozumieli istote tego
          > schorzenia i jego skutecznego leczenia, skoro sami tam sie udali po pomoc.
          Yyyy, cos sciemniasz kochanie- terapeuta manualny nie likwiduje osteofitow- to
          jedynie sztukmistrz z Lublina chyba potrafi, nie "ustawia tez kregow" jak to
          nazywasz, jedynie przywraca prawidlowa ruchomosc segmentow kregoslupa.
          Rozumiem co chcial powiedziec abek, gdyz pod pojeciem "kregarz" najczesciej
          kryje sie hochsztapler i szarlatan ktory zazwyczaj przynosi wiecej szkody niz
          pozytku- co opisuje autorka pierwszego postu- po krotkotrwalej pozornej
          poprawie przyszlo pgorszenie z zaburzeniami neurologicznymi. Tobie sie udalo,
          ale nie badz bezkrytyczna= po prostu polec kogos kto pomogl tobie- to wprowadzi
          o wiele mniej zamieszania.
          • elizaxx Re: Poradźcie na bóle związane z lędźwiami 08.10.05, 01:59
            Właśnie, polećcie mi kogoś konkretnego, kto mi pomoże i mieszka na G.Śląsku.
            Osteofity to sa zwyrodnienia i chyba ich sie nie zlikwiduje jak pisze królik-
            ok. Natomiast ustawienie kręgów na swoim miejscu to pewnie wyjście z sytuacji.
            Może mi je kręgarz przesunął i spowodował uciski na nerwy...Jesli tak, to czy
            neurolog nie zna żadnych metod? Mamy 21 wiek...Wysłał mnie ponadto na badanie
            dooplera kończyny dolnej myśląc, ze mam złe krążenie, ale nic nie wyszło... Czy
            fizykoterapia może mi pomóc? Nie bardzo w nią wierzę. Doradźcie.
            • abek2 Re: Poradźcie na bóle związane z lędźwiami 08.10.05, 09:51
              Zadzwń do ...(wysyłam na privat).Jest to facet z doktoratem,który przeszedł
              szkolenia w terapii manualnej.Pzdr
              • artur731 Re: Poradźcie na bóle związane z lędźwiami 08.10.05, 09:53
                Bóle ledzwi to tez moze byc bolerioza ja sie na tym znam duzo juz wyleczylem.
                Zrob sobie test na bolerioza
                • mmagda12 Re: Poradźcie na bóle związane z lędźwiami 08.10.05, 15:53
                  artur731 napisał:

> Bóle ledzwi to tez moze byc bolerioza ja sie na tym znam duzo juz wyleczylem.
                  > Zrob sobie test na bolerioza

Spadaj nedzna podrobo Artura737
                  • artur731 Re: Poradźcie na bóle związane z lędźwiami 08.10.05, 20:15
                    Nie wiem, czemu tak napisalas, ja konsultuje to forum, juz tutaj o tym kiedys
                    pisalem. Forum Candida tez jest moje, wiesz jak dobrze leczy sie grzybice jamy
                    ustnej Cloroxem lub ACE? Lepiej poczytaj!
                    • mmagda12 Re: Poradźcie na bóle związane z lędźwiami 09.10.05, 08:29
                      artur731 napisał:

> Nie wiem, czemu tak napisalas, ja konsultuje to forum, juz tutaj o tym kiedys
                      > pisalem. Forum Candida tez jest moje, wiesz jak dobrze leczy sie grzybice
                      jamy
                      > ustnej Cloroxem lub ACE? Lepiej poczytaj!

Tak.naprawde?Proponuje zalozyc forum-Schizofrenia,dopiero bedziesz mial "pole
                      do popisu"DDDD
              • krolik-ok Re: Poradźcie na bóle związane z lędźwiami 08.10.05, 10:04
                Jeszcze raz powtarzam z cala odpowiedzialnoscia dr Niesluchowski z Vigoru i
                Buczek z Sulejowka/prywatny gab. masazu/ mi to wyleczyli prawie 5!!! lat temu,
                jestem zdrowa, raz w roku jezdze do kogos z nich na sprawdzenie, czy mi cos nie
                naroslo lub nie odlozylo sie. Mozecie w to wierzyc lub nie, wiem, i pisalam o
                tym wyzej, ze polska medycyna tego nie uznaje, ale tez polscy, wczesniej mnie
                leczacy lekarze biora ode mnie namiary Niesluchowskiego i Buczek. Oboje lecza
                kregoslupy ok. 20 lat i nie ja jedna zostalam wyleczona, prosze zadzwonic pod
                wskazane numery i spytac, jak to robia, komu i w jakich przypadkach moga pomoc.
                Mnie pomogli, dlatego podaje namiary, prosze z nich skorzystac, chocby tylko w
                celu konsultacji.Pozdrawiam.
                • malkontent_jeden Re: Poradźcie na bóle związane z lędźwiami 08.10.05, 15:43
                  Krolik- naucz sie czytac ze zrozumieniem
              • elizaxx Re: Poradźcie na bóle związane z lędźwiami 08.10.05, 20:19
                Dzięki abek za dobre chęci, ale wysłałeś mi pustego maila :)). Dobrze by było,
                gdybym wiedziała, gdzie on mieszka, albo poleć mi strone, na której on jest.
                • abek2 Re: Poradźcie na bóle związane z lędźwiami 08.10.05, 20:44
                  Sorki spróbuję jeszcze raz
    • wcyrku1 Samonastawianie się kręgosłupa. 08.10.05, 19:39
      elizaxx napisała:

> Boli mnie odcinek lęźwiowy, ból przemieszcza się do miednicy, w nocy boli
      > mnie gdy się przekręcam na łózku, niejednokrotnie budzę się. Dodatkowo, lub
      > niezaleznie (nie wiem) odczuwam, ze noga(prawa )jest słabsza, nie dretwieje,
      > ale jakby mi czucie uciekało....w stopie, ...
      >
      >
      > ... Gdy wstaję po dłuzszym siedzeniu, musze sie trochę
      > przystosowac, aby iść prosto....Byłam u neurologa, zrobilam TK.
      >
      >

____________________^_____________________
      .
      Jest taka pozycja
      / cwiczenie w której kręgosłup
      sam się nastawia z drobnych urazów i nie
      tylko. Kładziemy się na grubym dywanie / nie goła podłoga, nie materac/,
      podciągamy rękoma nogi jak najbliżej brody, przekładamy ręce pod kolanami.
      Wymachując podudziami kolebiemy się kilkakrotnie 4-6x / lędzwie/. Gdy chodzi o
      wyższe partie kręgosłupa musimy mieć kogoś do pomocy-bujania. Przy nie
      zadawnionych problemach z k. ulga jest natychmiastowa. Ćwiczyć można
      kilkakrotnie wg potrzeb w ciągu dnia, na pewno rano i wieczorem.
      ___________________^_____________________
      • elizaxx Re: Samonastawianie się kręgosłupa. 08.10.05, 20:23
        Dzieki wszystkim za pomoc.
        W cyrku1-co to znaczy nie przedawnione? Świezy ból moze być tylko związany z
        urazem, a większość to chyba ciągnie się latami....zła postawa z dzieciństwa,
        ttd....ale i tak popróbuję tych ćwiczeń.
        Pzdr
      • abek2 Re: Samonastawianie się kręgosłupa. 08.10.05, 20:43
        Ajak masz aktywny dysk to jest BUUUUUM!!!!!!!!!!!!!!! No i co teraz?
        • elizaxx Re: Samonastawianie się kręgosłupa. 08.10.05, 21:08
          Nie rozumiem :(
          • malkontent_jeden Re: Samonastawianie się kręgosłupa. 08.10.05, 21:34
            Czy abek nie podal ci namiarow na kompetentnych ludzi? IDZ DO NICH!
          • abek2 Re: Samonastawianie się kręgosłupa. 09.10.05, 01:22
            Potwierdż,że dostałaś tel. do człowieka bo nie wiem,czy dobrze wysłałem
            • elizaxx Re: Samonastawianie się kręgosłupa -do abek2 09.10.05, 19:04
              Tak, dzieki, dostałam. Chętnie porozmawiałabym z osobą, której ten pan pomógł.
      • elizaxx Re: Samonastawianie się kręgosłupa. 08.10.05, 22:07
        Kładziemy się na grubym dywanie / nie goła podłoga, nie materac/,
        > podciągamy rękoma nogi jak najbliżej brody, przekładamy ręce pod kolanami.
        > Wymachując podudziami kolebiemy się kilkakrotnie 4-6x / lędzwie/

Wyjaśnij mitę pozycję:
        Czy nogi maja być zgiete? Mysle, ze tak.
        Aby nogi były blisko brody,należałoby brodę przyciągnąć. Gdy nie ruszamy brody,
        nogi sa na poziomie klatki piersiowej....Czy część lędzwiowa powinna odstawac
        od ziemi czy być przyklejona do podłogi?
        • iwa47 Re: Terapia. 08.10.05, 23:36
          W Katowicach przyjmuje dr neurolog i kręgarz Zbigniew Arkuszewski twórca
          podwalin terpii manualnej w Polsce - ul. Sokolska 56/1
          telefon mogę ci podać jak napiszesz na priv.
          • abek2 Re: Terapia. 09.10.05, 01:32
            Nie twórca podwalin ,tylko jeden z uczxestników kursu terapii manualnej
            prowadzonej przez prof Lewita.10 lat temu było to super,wtedy kończył ten kurs
            również pan dr Niesłuchowski,ale przez te parę lat wiedza poszła potężnie do
            przodu i są ludzie,którzy wiedzą dużo więcej i umieją dużo więcej.iI takich
            ludzi trzeba szukać...
            • iwa47 Re: Terapia. 09.10.05, 11:15
              Na jakiej podstawie wyciągsz takie wnioski. Skąd wiesz , że ów lekarz się nie
              doksztakcał, nie zgłębiał wiedzy. Praktyka długoletnia też robi swoje. Idąc
              twoim tokiem myślenia to najlepsi są ci, którzy dopiero niedawno się
              wykształcili. Nie oceniaj pochopnie innych, jeśli sam nie chcesz być ocenianym.
              Uważam, że trzeba spróbować szukać dla siebie najlepszego rozwiązania a
              takie " mądre" uwagi w twoim stylu traktować... Poradź coś konkretnego a nie
              wymądrzaj się.
        • chelseaa Re: Poradźcie na bóle związane z lędźwiami 08.10.05, 23:38
          myolastan + diclac + nagrzewanie lampą + rehabilitacja ( zestaw ok. 15
          odpowiednio dobranych ćwiczeń )
          • abek2 Re: Poradźcie na bóle związane z lędźwiami 09.10.05, 01:48
            Sex jest zdrowszy i przyjemniejszy od tego a może i bardziej skuteczny?...
        • wcyrku1 Re: Samonastawianie się kręgosłupa. 09.10.05, 19:49
          elizaxx napisała:

>
          > >
          > .
          >
          >
          > Wyjaśnij mitę pozycję:
          .
          ::: Juz kiedyś opisałem to
          bardziej dokładnie. pozycja "embrionalna" jest dla k. najbardziej fizjologiczna
          z wyjątkiem jakiś szczególnych przypadków. :::: .
          >
          > Czy nogi maja być zgiete? Mysle, ze tak.
          > Aby nogi były blisko brody,należałoby brodę przyciągnąć. Gdy nie ruszamy brody,
          >
          > nogi sa na poziomie klatki piersiowej....Czy część lędzwiowa powinna odstawac
          > od ziemi czy być przyklejona do podłogi?
          .
          :::
          Gdy nie masz nikogo do pomocy,
          wykonując wymachy nogami możesz wykonać "kołyskę" wzdłuż kręgosłupa, kolejno od
          miednicy, odc. lędz. i wyżej. Przytrzymywanie nóg /stawe łokciowe rąk dolegają
          do st.kolanowych/ powinno być równe i blokujące możliwopść ruchów
          bocznych/skrętnych k. Napisałem - nie przedawnione - mając na myśli zmiany
          zwyrodnieniowe, ale Twoje badania wyszły ok -tak napisałaś więc nie będzie
          BUUMMM jak napisał Abek. Nie jestem lekarzem , byłem
          kiedyś pacjętem specjalisty dyplomowanego (ostatnio sam sobie doskonale
          poradziłem) i dlatego sądzę że nie ma potrzeby brać serii 10x masaż kręgosłupa
          - naciąganie na kasę, po nastawieniu 1 góra-2 wizyty k. powinien jak
          najszybciej mieć możliwość stabilizacji. Oczywiście przestrzegać ostrych
          zaleceń po masażu przez 3-4 dni.
          :::
          • elizaxx Re: Samonastawianie się kręgosłupa. 09.10.05, 20:22
            Na tk nie wyszlo mi nic strasznego, tzn nie ma przepukliny....
            Natomiast sa nieduze zmiany zwyrodnieniowe kregoslupa, silniej zaznaczone w
            okolicy stawow miedzywyrostkowych, zpogrubieniem wiazadel zółtych. Jest jakis
            nieznaczny zarys worka oponowego na poziomie L5-S1...Czyli ten kregoslup wymaga
            pomocy, nieoperacyjnej.Stąd są moje dolegliwosci.
            NEUROLOG mi powiedział,ze to nic takiego, ze sa ciezsze choroby i nie zalecił
            mi nic.Te pieniadze z kasy ch gdzies ulatuja....Szkoda,że my, pacjenci nie mamy
            wplywu na byc albo nie byc lekarza.
    • elwira245 Re: Poradźcie na bóle związane z lędźwiami 12.10.05, 15:28
      witam.Masz wszystkie objawy ktorych ja doznalam.zanim lekarze dojrzeli co mi
      jest trafilam prosto z pracy na neurologie.nie bede Cie straszyc co bedzie
      dalej.ale moja rada jest taka zmien lekarza!!dziwne ze KT nic nie wykazalo, u
      mnie wyszlo po tym badaniu az za duzo. Bole ledzwiowe nie musza byc nastepstwem
      zmian zwyrodnieniowych kregoslupa-zbadaj nerki i przejdz sie do lekarza ktorego
      my kobiety unikamy!!mam nadzieje,ze sie domyslasz o kogo mi chodzi.chociaz
      objawy masz takie same jak ja (dyskopatia L4-L5),to nie znaczy ze masz to
      samo.Spytaj lekarza o EMG-badanie uszkodzenia nerwowego w np.nogach.pozdrawiam
      • elizaxx Re: Poradźcie na bóle związane z lędźwiami 12.10.05, 21:36
        Dzieki Elwira.
        Muszę rzeczywiście zmienić lekarza.
        Bol kregoslupa i okolic nie musi rzczywiscie oznaczac choroby zwiazanej z
        kregoslupem.
        Napisz, co to za badanie EMC? Kto daje na nie skierowanie? Moze kasa chorych
        juz wyczerpala limit? czy wiesz, ile ono kosztuje?
        Nerki mnie nie bola, ale nie zawsze to cos musi bolec:(
        Skad jestes? Moze znasz lekarza na Śląsku, ktory potrafi kompleksowo leczyc ?
        Czekam na info.Pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka