Dodaj do ulubionych

Operacja "CHRAPANIE" !!!

IP: *.payrollservice.pl / *.gazeta.pl 02.10.02, 11:54
Moi mili,

Mam problem. Jestem strasznym chrapolem i moje dziewczę strasznie cierpi
przytulając się do mnie w nocy. Słonko ma delikatny sen, rano wstaje
zmęczona, całą noc musi ze ną walczyć - tzn. szturchać, gwizdać itp. Po
trzech latach ma już dość.

Kocham ją, więc postanowiłem coś z tym zrobić. Czy operacyjnie (chirurgia
plastyczna) można sobie uformować podniebienie tak, żeby nie chrapać? Czy
ktoś z Was miał taki zabieg? Gdzie można by to zrobić? Ile to może kosztować?
Obserwuj wątek
    • Gość: Doki Re: Operacja 'CHRAPANIE' !!! IP: 195.13.26.* 02.10.02, 13:27
      W zasadzie jedyna skuteczna metoda operacyjnego leczenia chrapania jest UPPP, czyli uwulopalatoplastyka tylna. Jest to operacja, w ktorej skraca sie i czesciowo wycina podniebienie miekkie. Skutecznosc: 60-80%, zaleznie od osrodka. Wady: przebieg pooperacyjny bolesny, zmienione brzmienie glosu, czasem trzeba sie na nowo uczyc polykac (plyny wracaja przez nos). Zwykle do palatoplastyki kwalifikuje sie osoby z potwierdzonym bezdechem w czasie snu lub takich, ktorym zona grozi rozwodem z powodu chrapania.
      Sa proby mniej inwazyjnego leczenia chrapania przez podciaganie podniebienia miekkiego za pomoca miejscowych oparzen wywolywanych pradem wysokiej czestotliwosci. Wyniki tej metody sa niezbyt zachecajace. Ja sam jestem jej ofiara: nie pomoglo, a nacierpialem sie z powodu powiklan. Wniosek: jesli nie masz bezdechu, zastanow sie dwa razy zanim zdecydujesz sie na leczenie chirurgiczne. Drugie lozko moze wyjsc taniej.
      • aka10 Re: Operacja 'CHRAPANIE' !!! 02.10.02, 17:43
        Jesli masz nadwage-schudnij.Jesli nie,sprobuj najpierw plastrow do
        przyklejania na nos na noc.Pozdrowienia.
    • apolka Re: Operacja 'CHRAPANIE' !!! 02.10.02, 19:15
      A byłeś już u laryngologa? Najcześciej chrapanie jest "skutkiem ubocznym"
      skrzywionej przegrody nosowej. Wystarczy zabieg chirurgiczny.
      pozdrawiam
      apolka
      • Gość: Artur Re: Operacja 'CHRAPANIE' !!! IP: *.usask.ca 02.10.02, 21:23
        Ktos kto by wynalazl dobry lek na chrapanie moglby dostac nagode Nobla, bo
        miliony cierpi na te przypadlosc. Niestety ale i zabieg chirgiczny i laserowy
        daje tylko szanse na poprawe a mozliwosci powiklan i innych problemow sa dosc
        duze, jak to zreszta zostalo opisane powyzej. Dodatkowo, jezeli z wiekiem
        pojawi ci sie bezdech nocny to zabieg chirurgiczny praktycznie pozbawi cie
        skutecznego leczenia metoda CPAPu - ktora jest jak na razie najskutecznejsza na
        bezdech. Trudno cokolwiek radzic gdy w gre wchodzi dosc duze "prywatne" ryzyko
        pacjenta.
        Pozdr
    • Gość: midm Re: Operacja 'CHRAPANIE' !!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 02.10.02, 22:57
      Moze niech ukochana uzywa zatyczek na noc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka