kklamerka 08.11.05, 20:00 ośmioletnie kuzynka dostała 2 tygodnie temu i mimo ścięcia włosów i mycia specjalnymi szamponami, robaczki dalej się lęgną. znacie jakieś domowe sposoby zwalczania ich? liczę na szybką pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
platka6 Re: potrzebuję coś skutecznego na wszy 08.11.05, 20:07 Preparat Pipi nie trzeba ścinać włosów, nakłada się płyn i na to czepiec- skutecznie tępi Odpowiedz Link Zgłoś
kuleczka66 Re: potrzebuję coś skutecznego na wszy 08.11.05, 20:29 hej, miałam ten problem u córki w zeszłym roku. Ważna rada: szampon trzeba nakładać do skutku a nie jeden raz i koniec! Ja co tydzień po użyciu szamponu brałam zwykłą odzywkę do włosów i nakładałam na włosy w dużej ilości a następnie wyczesywałam gęstym grzebykiem dołączonym do szamponu, wtedy widać czy są nowe jaja i ile dużych wszy się uchowało. Robiłam tak przez 4-5 tygodni aż do momentu kiedy po tygodniu nic nie znalazłam żywego. Bardzo dużo wszy zostaje żywych po jednokrotnym użyciu szamponu (co niestety radzą producenci). W/g mnie trzeba conajmniej kilka razy, nawet u dziecka. Życzę powodzenia, to bardzo wkurzająca sprawa te wszy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zosiasamosia6 Re: NIX 08.11.05, 21:41 preparat Pipi mimo że piszą o niszczeniu żywych i zahamowaniu rozrodczości osobników dojrzałych nie niszczy gnid , spróbuj NIX szampon -niestety ponad 25 zł. też na krótkie włosy to może starczy na dwa razy -efektem ubocznym Delacetu (który niszczy wsio i na zawsze) są podrażnienia skóry aż do wystąpienia łupieżu i innych paskudztw -też trudnych do wyleczenia. Przerabialiśmy :((((((((((((((((( to był hooooorrrror ! Dzieci w szkole za rzadko mają przegląd skóry włosów (jak kiedyś )a to dziadostwo pojawiło sę właśnie dlatego - brak kontroli ze str.pielęgniarki szkolnej(obecnie na to aby kontrolowacstan głowy jest potrzebna pisemna zgoda rodzica ,tak jak na leczenie stomatologiczne itp. www.gsk.com.pl/produkty/Nix.html Ja widziałam że dziecko drapie sie po głowie to nawet przez myśl mi nie przeszło że to wszy są powodem ,aż pwenego dnia zaczęłam się przyglądać... Odpowiedz Link Zgłoś
mmirage Re: potrzebuję coś skutecznego na wszy 08.11.05, 22:59 miałam kiedyś to małe dziadostwo:/ mama kupiła dalacin, a potem zajęła sie wyciąganiem gnid z włosów troche to bylo żmudne zajęcie ale po tygodniu miałam spokój Odpowiedz Link Zgłoś
zosiasamosia6 do: mmirage 08.11.05, 23:12 > mama kupiła dalacin, !!! litości !!! Dalacin ,to antybiotyk zapewne chodzi o Delacet ! poczytaj uważnie posty Odpowiedz Link Zgłoś
mmirage Re: do: mmirage 09.11.05, 17:14 zosiasamosia6 napisała: > > mama kupiła dalacin, > > !!! litości !!! > Dalacin ,to antybiotyk > zapewne chodzi o Delacet ! poczytaj uważnie posty nie denerwuj sie tak:) brałam tyle lekow że juz wszystko mi sie miesza ale dzięki za poprawienie Odpowiedz Link Zgłoś
kklamerka Dziękuję wszystkim :))) 09.11.05, 07:34 Wszelkie wiadomości przekazałam Kuzynce, mam nadzieję, że będzie dobrze :))) Odpowiedz Link Zgłoś
klaryska Re: Dziękuję wszystkim :))) 09.11.05, 21:08 ja mialam w stanie wojennym jako juz podrastajaca nastolatka i z braku innych srodkow, octem je potaktowalam. Ale nie wiem jakie stezenie. Ocet na wlosy zawija sie to w folie i trzyma. Pomoglo. Potem wyczesuje sie grzebieniem jak najgestszym. Ale od tego wypadku znaczaco poprawily mi sie wlosy. Ale co ja przezylam zanim ktos podpowiedzial ten ocet, stan wokjenny apteki puste, rodzina probowala sprowadzac srodki z zagranicy a ja odsuwalam sie od mojego chlopaka, bo wstudzilam sie przyznac. A wszystko to przez kapelusz ,ktory przymierzala cala klasa. Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: Dziękuję wszystkim :))) 10.11.05, 08:10 Oczywiscie wszyscy domownicy powinni umyc glowe Delacetem czy Nixem, i to moze niejednokrotnie. Rowniez wszystkie dzieci ktore byly w kontakcie z dziecmi u ktorych znaleziono wszy powinny poddac sie takiemu myciu - dwukrotnie. Venus Odpowiedz Link Zgłoś