Dodaj do ulubionych

Pytanie o dex

22.11.05, 13:16
Dziewczyny - kiedy wy bierzecie dex ? Rano czy wieczorem ? Od czego to
zalezy ?

Pozdrawiam
Kasia
Obserwuj wątek
    • gosiarw Re: Pytanie o dex 25.11.05, 10:52
      Ja kiedyś brałam dex. Dawkę dzienną miałam podzieloną na dwie poranną i
      popołudniową. Niestety nie wiem od czego zależy taki podział. Później lekarz
      zmienił mi lek na polski hydrokortyzol, ale ponieważ nie do końca mi służył
      zaczełam sprowadzać cortef. Wprawdzie jest dużo zachodu, żeby to załatwić, ale,
      przynajmniej w moim wypadku, było warto.
      Pozdrawiam
      Gosia
      • kkk3 Re: Pytanie o dex 25.11.05, 11:25
        Dzieki Gosia,
        Ja sobie tak mysle ze ja to o tych lekach niewiele wiem... Najpierw bralam
        polcortolon ale po nim zaczely sie bole nog i skurcze. Teraz biore dex i chyba
        jest lepiej (choc potas magnez i wapno tez biore). A jak u Ciebie nie do konca
        sluzyl ? jakie mialas objawy ?
        I duze dawki bierzesz ?

Pozdrawiam
        Kasia
        • gosiarw Re: Pytanie o dex 25.11.05, 14:31
          Ja jestem bardzo dziwnym przypadkiem. Dex był pierszym lekiem jaki brałam i z
          początku udało się wyregulować poziom hormonów i ogólnie czułam się ok. Później
          zaszłam w ciążę, chociaż podobno to niemożliwe:) W czasie ciąży zmieniono mi
          dex na hydrokortyzol i też było dobrze. Jednak jakieś półtora roku po urodzeniu
          dziecka zaczęłam tyć, aż doszłam do wagi z końca ciąży!! To prawie 10 kilo
          więcej niż miałam. I właśnie dlatego lekarz zaproponował mi cortef. Wyniki mam
          lepsze, mogę brać niższą dzienną dawkę i zaczełam chudnąć.
          Pozdrawiam
          Gosia
          • arminta Re: Pytanie o dex 04.01.06, 22:36
            Moja córka, która ma rozpoznany w 2 miesiącu życia WPN od roku zaczęła brać
            dex. W tej chwili ma 15 lat. Martwi mnie gdyż zaczęła tyć, zresztą ona też jest
            bardzo tym załamana, stara sie stosować różne diety nawet zaczęła trenować
            kinboxing. Czy ten cortef nie powoduje tycia? Skąd mozna go sprowadzać? Nasza
            lekarka nie proponowała nam takiego leku. Wcześniej córka brała hydrocortizon
            potem dołożyła jej dex bo miała złe wyniki i nie miesiączkowała jeszcze w
            wieku 14 lat.
            • gosiarw Re: Pytanie o dex 30.01.06, 20:15
              Cortef niestety nie jest dostępny w Polsce. Ja przez jakiś czas na własną rękę
              sprowadzałam sobie z Kanady, a później jeździłam do Niemiec, ale szczerze
              mówiąc jest to strasznie droga zabawa. Teraz mam więcej biegania, ale też o
              wiele taniej mi to wychodzi. Najpierw lekarz wypisuje mi wniosek o import
              docelowy, który musi mi także podbić wojewódzki konsultant ds endokrynologii,
              później wysyłam to do Warszawy do Ministerstwa Zdrowia, a później składam
              wniosek z pieczątką z Warszawy do apteki, która zajmuje się importem do Polski
              takich specyfików. Niestety nie udało mi się nigdy obejść tych etapów, ale już
              ktoś mi na tym forum napisał, że jest to możliwe. Ja od półtora roku biorę
              Cortef i może nie wiele schudłam,ale też nie przytyłam. Ale brak chudnięcia to
              w moim wypadku siedzący tryb życia. Cortefu biorę znacznie mniej niż dex albo
              hydrocotizonu więc radzę dowiedzieć się co lekarz o tym myśli. Ja jestem bardzo
              zadowolona.
              Pozdrawiam
              Gosia
              • arminta Re: Pytanie o dex 11.03.06, 21:00
                Niedawno byłam u lekarki i pytałam o Cortef bo moja córka bierze dexametazon i
                hydrocortison. Powiedziała mi że nie ma potrzeby zmieniać gdyż wyniki mam dobre
                a jest to taki sam lek z tym, że podane dawki są bardziej precyzyjne niż dex.
                Jednakże jeśli mamy dobraną dobrze dawkę o czym świadczą wyniki nie ma sensu
                zmienieć
                • joannad7 Re: Pytanie o dex 14.03.06, 11:41
                  Nie jestem lekarzem, ale wydaje mi się, że Cortef jest lepiej "przyswajalny" od
                  hydrocortisonu. Chyba należałoby się dokładnie dowiedzieć w czym jest lepszy,
                  bo co dobre dla mojego kilkunastomiesięcznego malucha niekoniecznie będzie
                  dobre dla Was. I weź pod uwagę, że Cortef wymaga dodatkowych starań (zezwolenie
                  na import docelowy, co nie jest może banalne, ale najgorsze też nie)
                  Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka