Dodaj do ulubionych

hinduskie potrawy

05.12.05, 22:51
czy masło klarowane na sposób kuchni hinduskiej - podgrzewane na wolnym
ogniu dość długo (nie wiem jak długo powinno być grzane?) ze zbieraną w
trakcie tego procesu pianą - może być zdrowym, nadającym się do smażenia
tłuszczem. Czy można je długo przechowywać w temperaturze pokojowej. I czy
jako tłuszcz zwierzęcy nie utlenia się tak bardzo szybko jak tłuszcze
roślinne (poza kokosowym i oliwą). Proszę o odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • dmuchawiec6 Re: hinduskie potrawy 07.12.05, 20:01
      dmuchawiec6 napisała:

> czy masło klarowane na sposób kuchni hinduskiej - podgrzewane na wolnym
      > ogniu dość długo (nie wiem jak długo powinno być grzane?) ze zbieraną w
      > trakcie tego procesu pianą - może być zdrowym, nadającym się do smażenia
      > tłuszczem. Czy można je długo przechowywać w temperaturze pokojowej. I czy
      > jako tłuszcz zwierzęcy nie utlenia się tak bardzo szybko jak tłuszcze
      > roślinne (poza kokosowym i oliwą). Proszę o odpowiedź.

Czy naprawdę nikt nic mi nie powie na ten temat? Zależy mi na tym bardzo. Czy
      rzeczywiście na tak spreparowanym maśle można zdrowo smażyć, dusić potrawy. Czy
      nie utlenia się bardzo szybko - czyli czy nie jest to trucizna na dłuższą metę?
      Może ktoś , kto zna się na łańcuchach tłuszczowych, reakcjach,utleniaczach,
      antyutleniaczach wysunie swoją hipotezę? Trochę "pogłówkuje"? Nie każdego stać
      na ciągłe kupowanie oliwy z oliwek przecież, nie wszędzie można kupić olej z
      kokosa , a Monaluiza pewnie słusznie przestrzega przed smażeniem na innych
      olejach roślinnych...
    • artur.kalinski Re: hinduskie potrawy 12.12.05, 16:25
      Masłodelikatnie stopione, jak to nazwałaś na sposób hinduski jest bardziej
      aromatyczne niż w postaci stałej ponieważ wydziela w tym czasie laktony -
      substancje chemiczne odpowiedzialne za ten sympatyczny aromat ciepłego masła.
      Niedopuszczalne jest jednak smażenie na maśle, ponieważ zawsze w trakcie
      długiego podgrzewania zacznie się ono palić. Efektem tego będzie powstanie
      rakotwórczych produktów spalania długołańcuchowych kwasów tłuszczowych.
      Zdecydowanie odradzam!

Prawda jest taka, iż inwestycja w dobrą oliwę z oliwek jest opłacalna.
      Powinniśmy używać jej w niewielkich ilościach, dlatego jedna butelka zazwyczaj
      starcza na długo. A olej kokosowy - no cóż - spróbujmy go dostać w ilościach
      "nieprzemysłowych".
      • dmuchawiec6 Re: hinduskie potrawy 12.12.05, 20:31
        Dziękuję, chyba rzeczywiście trzeba się zastosować do Pańskiej sugestii, może
        kiedyś stanieje, zresztą pewnie lepiej używać mniej - ale za to dobrej (virgin)
        oliwy. Pozdrowienia :-).
      • monaluiza Re: hinduskie potrawy 13.12.05, 10:20
        artur.kalinski napisał:

> Zdecydowanie odradzam!

A ja zdecydowanie DORADZAM !!!! :-)))))

> Niedopuszczalne jest jednak smażenie na maśle, ponieważ zawsze w trakcie
        > długiego podgrzewania zacznie się ono palić. Efektem tego będzie powstanie
        > rakotwórczych produktów spalania długołańcuchowych kwasów tłuszczowych.

Nie ! Nie ! Nie !! :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Pytanie było o masło KLAROWANE, a nie o masło zwykłe. Cała istota stosowania
        masła klarowanego do smażenia jest to, że.. ono się nie pali ! :-))))

Kiedy mówimy "pali" to naprawdę oznacza, że pali się białko zawarte w maśle.
        Proces klarowania masła polega na usunięciu z niego białka, właśnie po to, żeby
        sie nia paliło. Na tym maśle można spokojnie smażyć zdając sobie jednak sprawe z
        tego, że jak każde masło zawiera ono frakcje nienasycone. Czyli - palić sie nie
        będzie, ale bedzie zachodził proces gwałtownego utleniania się kwasów
        tłuszczowych niensayconych (z konsekwencjami :-)) ).

Monaluiza
        • dmuchawiec6 Re: hinduskie potrawy 13.12.05, 18:22
          Dzięki Monaluiza - czyli odradzałabyś długotrwałe przechowywanie takiego masła
          i smażenie na nim jak rozumiem? Nie może ono więc być używane zamiast oliwy do
          smażenia? Szkoda. Więc do czego takie masło klarowane byś użyła? Jeszcze jedno
          pytanko - czy oliwa z tzw. wytłoków (nie virgine - rafinowana) nadaje się do
          smażenia czy to wg Ciebie następne badziewie? I czy można próbować łączyć np
          oliwę z masłem jako dodatek do zupy ( już po zakończeniu gotowania oczywiście)?
          Pozdr.:-) i dzięki za odpowiedź.
          • monaluiza Re: hinduskie potrawy 14.12.05, 09:53
            dmuchawiec6 napisała:

> Dzięki Monaluiza - czyli odradzałabyś długotrwałe przechowywanie takiego masła
            > i smażenie na nim jak rozumiem?

Pod względem przechowywania traktować jak zwykłe masło.

> Nie może ono więc być używane zamiast oliwy do
            > smażenia?

Może :-)

> Więc do czego takie masło klarowane byś użyła?

Właśnie do smażenia.

> Jeszcze jedno
            > pytanko - czy oliwa z tzw. wytłoków (nie virgine - rafinowana) nadaje się do
            > smażenia czy to wg Ciebie następne badziewie?

Najlpesza jest zimno tłoczona - "virgin".

> I czy można próbować łączyć np oliwę z masłem jako dodatek do zupy ( już po
            > zakończeniu gotowania oczywiście)?

Można.. czemu nie ? :-))

Monaluiza

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka