Dodaj do ulubionych

Przekrwione oczy

27.10.02, 12:32
Czesc,

Prosze was o rade w sprawie oczu. Otoz, pracuje w pomieszczeniu ze sztucznym
oswietleniem i po kilku godzinach mam czerwone, przekrwione oczy. Wyglada to
fatalnie. Stosuje krople co kilka godzin ale to niewiele pomaga. Moze macie
jakis sposob na to.

Z gory dziekuje, Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Doki Re: Przekrwione oczy IP: *.62-136-217.adsl.skynet.be 27.10.02, 13:48
      Mysle, ze powinnas poradzic sie okulisty. Rodzaj oswietlenia nie ma az takiego wplywu na przekrwienie spojowek, natomiast wada wzroku tak, podobnie jak zla wentylacja pomieszczenia.
      • Gość: andrzej Re: Przekrwione oczy IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 27.10.02, 23:43
        Okazuje się, że przyczyną zapalenia spojówek mogą być również czynniki
        fizyczne, jak na przykład światło. Przeczytaj ten ciekawy artykuł:

www.sluzbazdrowia.com.pl/html/more2985d.html
        Gdy po eksperymentach upewnisz się, że przyczyną jest rzeczywiście sztuczne
        oświetlenie, to spróbuj zmienić rodzaj żarówki (świetlówki). Obecnie na rynku
        jest bardzo duży wybór.

Pozdrawiam, andrzej
        • Gość: T Re: Przekrwione oczy IP: webcacheP* / *.visp.energis.pl 30.10.02, 16:17
          jakie stosujesz krople ? ja w podobnych przypadkch używam OCULOSAN. Są
          rewelacyjne - zaczerwienienie znika po 2 - 3 minutach.
          • ada1 Re: Przekrwione oczy 31.10.02, 08:31
            Gość portalu: T napisał(a):

> jakie stosujesz krople ? ja w podobnych przypadkch używam OCULOSAN. Są
            > rewelacyjne - zaczerwienienie znika po 2 - 3 minutach.

Czy Oculosan można kupic bez recepty, ile to cudo kosztuuje? :-))
            • Gość: justy Re: Przekrwione oczy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.10.02, 08:32
              Tak, można go kupić bez recepty, kosztuje ok. 19-20zł.
              Nie można go nadużywać.
          • dorotkaw Re: Przekrwione oczy 01.11.02, 22:10
            Czesc,
            czy ten OCULOSAN to polskie krople ? Mieszkam za granica wiec jesli sa polskie
            to trudno bedzie mi je dostac. J uzywam Refresh Contacts firmy Allergan.
            Nawilza ale nic poza tym.

Pozdrawiam, Dorota
            • Gość: justy Re: Przekrwione oczy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.11.02, 22:48
              Nie, to nie są polskie krople. Produkuje je: Ciba Vision AG, Szwajcaria
              Zawierają: siarczan cynku, Naphazolinę i świetlik. Można je stosować jedynie
              doraźnie.
        • Gość: Doki Re: Przekrwione oczy=>Andrzej IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 02.11.02, 11:33
          Gość portalu: andrzej napisał(a):

> Okazuje się, że przyczyną zapalenia spojówek mogą być również czynniki
          > fizyczne, jak na przykład światło. Przeczytaj ten ciekawy artykuł:

Przejrzalem szybko ten artykul, ale nie ma w nim niczego o swietlowkach.
          Istotnie, swiatlo moze wywolywac zapalenie spojowek, ale tylko swiatlo o naprawde znacznym natezeniu, np:
          1. luk elektryczny (zapalenie spojowek u spawaczy)
          2. swiatlo sloneczne, zwlaszcza jesli dodatkowo dochodzi odbicie od powierzchni wody lub sniegu
          3. lampy blyskowe, takie jak sa np stosowane w niektorych kserokopiarkach.
          We wszystkich tych przypadkach istotna jest ultrafioletowa czesc widma. Swietlowki zapalenia spojowek raczej nie wywolaja, moga za to meczyc, gdy np sa stare i migaja.

PZDR
          • Gość: andrzej Re: Przekrwione oczy=>Doki IP: *.icm.edu.pl / *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 02.11.02, 20:31
            Jest sporo prawdy w tym co piszesz. Jednaj ponieważ zadająca pytanie
            sugerowała, że jej dolegliwość spowodowana jest właśnie przez sztuczne
            oświetlenie, to zakładam, że miała jakieś ku temu podstawy. Szkoda tylko, że
            nic o nich nie wspomina. Poza tym, z doświadczenia wiem, że każdy organizm jest
            inny i różnie reaguje na różne czynniki. Dlatego nie chiałem czegokolwiek tutaj
            wykluczyć, a raczej w drodze eksperymentu eliminować podejrzewane czynniki. Dla
            przykładu powiem, że są dostępne lampy, które emitują widmo bardzo zbliżone do
            widma światła dziennego, włącznie z promieniowaniem ultrafioletowym. Takie
            oświetlenie jest dedykowane do pomieszczeń, które w nie zawierają okien.

Pozdrawiam, andrzej

Gość portalu: Doki napisał(a):

> Gość portalu: andrzej napisał(a):
            >
            > > Okazuje się, że przyczyną zapalenia spojówek mogą być również czynniki
            > > fizyczne, jak na przykład światło. Przeczytaj ten ciekawy artykuł:
            >
            > Przejrzalem szybko ten artykul, ale nie ma w nim niczego o swietlowkach.
            > Istotnie, swiatlo moze wywolywac zapalenie spojowek, ale tylko swiatlo o
            napraw
            > de znacznym natezeniu, np:
            > 1. luk elektryczny (zapalenie spojowek u spawaczy)
            > 2. swiatlo sloneczne, zwlaszcza jesli dodatkowo dochodzi odbicie od
            powierzchni
            > wody lub sniegu
            > 3. lampy blyskowe, takie jak sa np stosowane w niektorych kserokopiarkach.
            > We wszystkich tych przypadkach istotna jest ultrafioletowa czesc widma.
            Swietlo
            > wki zapalenia spojowek raczej nie wywolaja, moga za to meczyc, gdy np sa
            stare
            > i migaja.
            >
            > PZDR
    • Gość: Saba Re: Przekrwione oczy IP: *.r3ctum.net 31.10.02, 09:49
      Ja mam pytanie w tej samej sprawie,tylko że oczy są czerwone po każdej kąpieli.
      Co to może być?Czy mógłby ktoś to skomentować? Dziękuję i pozdrawiam.
      • Gość: andrzej Re: Przekrwione oczy IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 31.10.02, 10:31
        Być może jest to reakcja na chlor? Jak sprawy się mają po kąpieli w basenia, a
        jak w przypadku pływania w jeziorze?

Pozdrawiam, andrzej
    • edwood Re: Przekrwione oczy 03.11.02, 11:04
      Dorotko, spróbuj zgasić światło albo zaklej oczy dobrą taśmą izolacyjną - no w
      ostateczności owiń główkę szmatą.
      Pozdrawiam!
      • dorotkaw Re: Przekrwione oczy 14.11.02, 22:16
        Bardzo smieszne, dziekuje za rade,

Pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka