Dodaj do ulubionych

A co na kaszel?

02.01.06, 22:05
Żabo? Też wyszukiwarka? Bo ja kaszlę i kaszlę, dwa antybiotyki zjadłam, w oskrzelach cicho, w płucach też, znudził mię się już ten kaszel, nooo.
Obserwuj wątek
    • orissa Re: A co na kaszel? 02.01.06, 22:19
      Gatta, nie chcę Cię straszyć, ale może idź do innego lekarza żeby Cię osłuchał.
      W przeddzień świąt dostałam wysokiej gorączki, doszedł też uporczywy kaszel.
      Lekarz stwierdził, że to zapalenie oskrzeli. Dostałam antybiotyk, który nie
      pomogł. Gorączka spadła, by od czasu do czasu jeszcze podskoczyć, ale kaszel
      męczył dalej. W Sylwestra trafiłam do bardzo dobrej lekarz pulmnolog. Żałuję, że
      ta przesympatyczna doktor nie przyjmuje w Gdańsku, akurat byłam w innym mieście
      na weekend i skorzystałam z okazji aby się u niej zbadać. Okazało się, że mam
      prawostronne zapalenie płuc i potrzebuję zupełnie innych leków. Jestem wściekła,
      że poprzedni lekarz byle jak mnie osłuchał, gdyż to zapalenie płuc jest
      prawdopodobnie już trochę "przechodzone", może gdyby mi poświęcił więcej uwagi i
      czasu, to postawiłby prawidłową diagnozę. Lekarz lekarzowi nie równy, jeśli masz
      możliwość, to zbadaj się u innego lekarza.
      • kicia.kocia23 Re: A co na kaszel? 02.01.06, 22:27
        podpisuję się w pełni pod wypowiedzią Orissy.
        Dodam tylko, że na kaszel dobry jest napar z tymianku, ewentyalnie tabletki do
        ssania tymianek i podbiał.

Długotrwały suchy kaszel może byc objawem chlamydii. No ale nie musi.
        Warto dać się przebadać pulmunologowi.
        • myszka9935 Re: A co na kaszel? 02.01.06, 22:36
          ja od paru dni mam straszny bol gardła przy przełykaniu, tabletki np holinex nie
          pomagają, a temu bolowi towarzyszyl byl glowy, ktory byl praktycznie nie
          sutanny. tera bol glowy znikl, jednak czerwiusieńkie gardło zostało. Dodam
          jeszcze że mam kamienie, i nie dlugo wybieram sie na operacje...Czy ten bol
          glowy moze byc tym spowodowany??
          • ewax100 Re: A co na kaszel? 03.01.06, 16:13
            Bardzo skuteczne na kaszel sa tzw.TABLRTKI EMSKIE,które rozpuszcza sie w
            wodzie i pije.Dobre tez niezaleznie od tego sa krople propolis/5zł na targu/
      • melin1 Re: A co na kaszel? 04.01.06, 13:37
        Zastanów sie co Ty piszesz . Skoro badał Cie lekarz i stwierdził , ze masz
        zapalenie oskrzeli to pewnie tak było ..A to , ze tydzień pozniej miałas cechy
        zapalenie płuc to wcale nie znaczy , ze miałas je od razu .Dobrze ,ze poszłas
        do innego lekarza i zostało to wychwycone ale na pewno nie masz racji
        krytykujac tego pierwszego lekarza
        • orissa Re: A co na kaszel? 04.01.06, 18:13
          melin1 napisała:

> Zastanów sie co Ty piszesz . Skoro badał Cie lekarz i stwierdził , ze masz
          > zapalenie oskrzeli to pewnie tak było ..

No jasne, zwłaszcza, że dotknął mnie stetoskopem dwa razy z tyłu i jeden raz z
          przodu, taaa, jestem pewna, że wszystko w taki sposób mógł usłyszeć co się w
          płucach dzieje. W gardło nie zajrzał, nie chciał posłuchać jak kaszlę, nie
          zapytał o temperaturę (wymieniać można wiele). Profesjonalizm 100%.

> A to , ze tydzień pozniej miałas cechy
          > zapalenie płuc to wcale nie znaczy , ze miałas je od razu.

Tak się składa, że pulmnolog potrafi określić, czy jest to początek zapalenia
          płuc, czy koniec, jakiego rodzaju są szmery itd. Zwłaszcza, że bardzo dokładnie
          osłuchuje całe plecy, całą klatkę piesiową i boki. Robi również dokładny wywiad.

> Dobrze ,ze poszłas
          > do innego lekarza i zostało to wychwycone ale na pewno nie masz racji
          > krytykujac tego pierwszego lekarza

A ja uważam, że mam podstawy do krytyki pierwszego lekarza. Choćby na podstawie
          różnicy w podejściu do chorego pacjenta i wykonania podstawowych czynności
          niezbędnych do zdiagnozowania. No, chyba, że miałam do czynienia z jasnowidzem,
          który diagnozę potrafi postawić bez badania ;)
          • melin1 Re: A co na kaszel? 04.01.06, 19:59
            tak sie składa ze jestem pulmonologiem ale nie zamierzam z Tobą polemizowac
            bo z tego co napisałas znasz sie na tym lepiej :))
            • orissa Re: A co na kaszel? 04.01.06, 20:01
              melin1 napisała:

> tak sie składa ze jestem pulmonologiem ale nie zamierzam z Tobą polemizowac
              > bo z tego co napisałas znasz sie na tym lepiej :))

W żadnym zdaniu nie napisałam, że znam się lepiej. Różnica polega nie na tym, że
              Ty jesteś pulmnologiem a ja nie, tylko na tym, że to ja byłam badana a Ty przy
              tym nie byłeś, ani też mnie nie badałeś ;)
      • melin1 Re: A co na kaszel? 04.01.06, 13:39
        jeszcze jedno ...jest wiele przyczyn kaszlu i to nie koniecznie te zwiazane z
        ukłasdem oddechoweym .\Bardo czesto refluks zoladkowo - przelykowy powoduje
        kaszel .
        • gatta13 Re: A co na kaszel? 05.01.06, 20:01
          ale kaszel zaczal sie z tyowa infekcja, bol gardla, stan odgoraczkowy, otem zostal tylko kaszel. dostalam wczoraj na to lek rzeciwuczuleniowy.
          jak wobec tego leczyc kaszel zwiazany z refluksem/
          • melin1 Re: A co na kaszel? 05.01.06, 23:22
            Nie napisałas jak długo masz ten kaszel i jakiego rodzaju on jest ..czy
            palisz papierosy? . Bierz na razie lek antyalergiczny ..jezeli nie to nie
            pomoze to wskazane byłoby wykonanie RTg płuc , byc moze testów alergicznych,
            czy spirometri.Co do kaszlu w refluksie leczy sie go lekami zmniejszajacymi
            wydzielanie zołądkowe
            • gatta13 Re: A co na kaszel? 06.01.06, 09:51
              kaszel mam od 4 tygodni. suchy. nie pale, nigdy nie palilam. a wszelkiego rodzaju omary, gaseki, lanzule i inne rzeczy biore od kilku miesiecy.
              • izzunia1 Re: A co na kaszel? 06.01.06, 16:13
                A Gasprid tez bierzesz? Bo przy nim tez sie czasem kaszle...Albo jakies leki
                np. na nadcisnienie?
                • gatta13 Re: A co na kaszel? 06.01.06, 19:50
                  leki na nadcisnienie te same od lat. gasprid nie.
                  zmeczyl mnie juz ten kaszel, najgorzej jest w pracy. nie ma zlotego srodka? nie chce zeby mi juz tak na zawsze zostalo. ;)
                  • izzunia1 Re: A co na kaszel? 06.01.06, 20:44
                    Skutkami ubocznymi wielu lekow na nadcisnienie ( m.in enarenal, Accupro) jest
                    kaszel. Przeczytaj ulotki tych lekow, ktore bierzesz - byc moze,ze to od nich.
                    A ze od lat? Czasem jakies dzialanie uboczne leku pojawia sie dopiero po jakims
                    czasie.
                    • gatta13 Re: A co na kaszel? 06.01.06, 21:25
                      tanatril i lanzul. odstawic bez konsultacji z lekarzem? pewnie nie. ale wielkie dzieki za pomoc.
    • astro_glide Re: A co na kaszel? 06.01.06, 00:55
      Tlusta smietana jedzona powoli lyzeczka ladodzi gardlo przy
      kaszlu .Przynajmniej dziala na mnie.
      • venus22 Re: A co na kaszel? 06.01.06, 06:43
        polecam srodek przeczyszczajacy - bedziesz bala sie kaszlnac.

Venus
    • 5_monika Re: A co na kaszel? 06.01.06, 14:38
      Stodal w granulkach
    • gatta13 Re: A co na kaszel? 27.01.06, 20:05
      Żeby tak cholera wzięła mój kaszel! Czy paciorkowiec do spółki z gronkowcem produkują mój kaszel? I dlaczego nie działa na nie antybiotyk, na który są wrażliwe? Dzisiaj kaszlę calutki dzień od rana i naprawdę mam już dość. :((

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka