Dodaj do ulubionych

Kamień nazębny

03.01.06, 19:15
Witam. Jestem młoda osobą i mam problem z kamieniem nazębnym pomimo iż nie palę papierosów, nie pije kawy i rzadko herbatę. Kamień osadza się bardzo szybko i jest bardzo widoczny (ciemno brązowe zabarwienie głównie na przednich zębach). Jest moze jakiś sposób na spowolnienie pojawiania się kamienia nazebnego np. specjalna pasta ? Co może powodować u mnie zbyt szybkie tworzenie sie kamienia ? Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • konti7 Re: Kamień nazębny 03.01.06, 22:43
      Jesli masz na mysli istotnie kamien naz. (nie osad),to jego glowna przyczyna
      jest niedostateczna higiena.Nie oznacza to zarzutu w stylu "nie myjesz
      zebow",ale raczej bledy techniki mycia,nieuzywanie nici dentystycznych,itd.
      Wyjsciem jest:
      -profesjonalne usuniecie kamienia nad i podziaslowo przez dentyste (higienistke
      stom.)
      -profesjonalne polerowanie powierzchni po usunieciu kamienia
      -modyfikacje technik higienicznych-szczotkowania,nitkowania,stosowanie plukanek

To znaczaco spowolni odkladanie sie kamienia w przyszlosci,jednakze
      przecietny,poprawny higienicznie pacjent i tak co 6-8 miesiecy wymaga zabiegow
      tego typu.
    • ambosz Re: Kamień nazębny 03.01.06, 22:50
      Mnie dentystka poleciła płyn do płukania jamy ustnej LISTERINE, można dostać w
      aptece bez recepty. Działa bardzo dobrze, przynajmniej w moim przypadku. Przez
      kilka pierwszych dni trudno się było przyzwyczaić do smaku. Tylko trzeba brać
      troszkę mniej niż zalecają. Życzę pięknego uśmiechu!
      • jednapani Re: Kamień nazębny 04.01.06, 00:53
        Plyn moze przeciwdzialać bakteriom, ale nie osadzaniu sie kamienia
        nazębnego ...
        Posluchaj rad conti7, bo są bardzo dobre...
    • rosti Re: Kamień nazębny 04.01.06, 09:27
      Ja poleciłabym zabieg piaskowania zębów oczywiście wykonywany w dobrym
      gabinecie stomatologicznym. Trwa ok 1 godziny a koszt to ok 200 zł. Sama jestem
      po takim zabiegu i polecam - rewelacja. Zero kamienia na długi, gługi czas ....
      pozdrawiam
      • iselle Re: Kamień nazębny 07.01.06, 12:54
        Często osadzanie się kamienia jest warunkowane składem chemicznym śliny i pH w
        jamie ustnej. Masz może za to mniej skłonności do próchnicy? Niestety u
        niektóych taka uroda.
    • no1teresa Re: Kamień nazębny 07.01.06, 13:31
      zobacz, co pisze Malachow w swoich ksiazkach nt.oczyszczania organizmu:

"Zewnetrzna oznaka wytworzenia sie plesni w organizmie i zwyrodnienia blon
      sluzowych jelita grubego, a takze braku witaminy A, jest tworzenie sie czarnego
      nalotu na zebach. Po zaprowadzeniu porzadku w jelicie grubym i zapewnieniu
      organizmowi dostatecznej ilosci witaminy A lub karotenu, czarny nalot znika.
      Zwyczajnie odzywiajacy sie czlowiek prawie zawsze znajduje sie w stanie
      awitaminozy, przy tym powoli zachodzi proces zwyrodnienia blony sluzowej jelita
      grubego, ulegaja zakloceniu procesy jej odbudowy..."
      • no1teresa Re: Kamień nazębny 07.01.06, 13:35
        zapomnialam dodac, ze autor ten w innym miejscu wspomina o tym, ze osoby po
        usunieciu pecherzyka zolciowego maja wieksze problemy z jelitem grubym, z
        tworzeniem sie w nim kamieni kalowych
        • iselle Re: Kamień nazębny 07.01.06, 13:59
          Tylko że kamień nazębny nie jest czarny a żółto-biały. Jest też normalny osad
          brązowy po kawie, herbacie, papierosach itp.
          • no1teresa Re: Kamień nazębny 07.01.06, 14:35
            dziekuje za wyjasnienie, sadze jednak, ze informacje z mojego postu moga byc dla
            nany przydatne, przynajmniej je rozwazy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka