Dodaj do ulubionych

bóle i zawroty głowy + kołatanie serca

08.01.06, 13:33
Witajcie. Wiem, że jest już wiele wątków o podobnym temacie, jednak próbuję
jeszcze znaleźć jakieś opienie na temet moich dolegliwości.
Mam 25 lat. Od 2 tygodni boli mnie głowa, to ból taki uciskowy na czubku
głowy, boli nawet gdy dotknę tego miejsca. Poza tym mam zawroty głowy i
utratę równowagi oraz jakby drżenie serca (chyba to serce bo w klatce
piersiowej) trwające tak chwilkę. Mam tez jakby mało miejsca w płucach na
złapanie głębokiego oddechu. Czasem w nocy dretwieje mi lewa ręka. Te
wszystie objawy są niezalezne od siebie, występują w róznych momentach i
dniach od kilku miesięcy. Dodam że ból głowy nie jest na pewno migrenowy
(cierpię na migreny, ale ten ból jest zupełnie inny). Wiem ze musze udac sie
do lekarza, ale mimo to proszę o opinie.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • venus22 Re: bóle i zawroty głowy + kołatanie serca 08.01.06, 22:57
      Sa rozne typy migreny.

Typowa i najbardziej powszechna migrena zwana migrena bez aury to bol po jednej
      stronie glowy, najczesciej w okolicy skroni, pulsujaco-tetniacy, czesto
      towarzysza temu wymioty i/lub nudnosci, wrazliwosc
      na /zapach/halas/swiatlo/dotyk.
      Migrena z aura (zaburzenia widzenia) dawniej zwana klasyczna, najbardziej znana
      forma migreny, wystepuje zaledwie u ok 20%-30% pacjentow z migrena.

Objawy ktore ty opisujesz moga byc objawami:

~ migreny podstawnej
      ~ migreny przedsionkowej
      ~ migreny skomplikowanej
      ~ migreny hemiplegicznej (malo prawdopodobne)

moze tez oczywscie byc to cos zupelnie innego, dlatego wizyta u neurologa jak
      najbardziej wskazana.

Venus
      • niusia28 Re: bóle i zawroty głowy + kołatanie serca 09.01.06, 01:26
        wg mnie takze i u kardiologa
    • magda9810 Re: bóle i zawroty głowy + kołatanie serca 09.01.06, 11:35
      Ja tak miałam 2 lata temu przez parę miesięcy. Przyczyny szukałam u różnych
      specjalistów (dodam że też mam migrenę, ale to nie było to), w moim przypadku
      była to nerwica. Być może i ciebie ona dopadła. Ja początkwo nie chciałam
      wierzyć lekarzom, bo nie miałam żadnych problemów, ani w pracy, ani na
      studiach, ani w życiu rodzinnym, ale jak wszystkie badania wyszły dobrze, to
      musiałam uznać ich słuszność. Zaczełam brać leki ziołowe uspokajające i więcej
      czasu spędzać na świeżym powietrzu, trochę więcej relaksu no i siła
      podświadomości w przypadku wystąpienia napadów (wmawiałam sobie że nic mi nie
      jest, że to nie serce, rak mózgu i takie tam).
      Mam nadzieje że wizyta u lekarza wyjaśni przyczynę twoich dolegliwości.
      Pozdrawiam
    • artur737 Re: bóle i zawroty głowy + kołatanie serca 09.01.06, 14:39
      Bole glowy, zawroty glowy oraz dretwiejaca w nocy reka?

Dobrze sprawdz czy nie jest to borelioza, zwlaszcza gdyby objawy utrzymywaly
      sie dluzej lub nawet pogarszaly.

Zrob badanie WB tak jak jest to opisane na forum
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=26140
      • coola80 Re: bóle i zawroty głowy + kołatanie serca 09.01.06, 17:01
        BOLERIOZA???? O matko? Ale z tego co wiem to choroba odzwierzęca, a ja nie
        przypominam sobie ani ukąszenia kleszcza, ani nic w tym rodzaju...
        W necie wyczytałam, że to moze być: serce, tarczyca, i jak ktoś tu napisał
        nerwica... Ale ja równiez nie mam podstaw aby twierdzić, że zbyt nerwowa
        jestem... Chociaz, jak ostatnio miałam silniejsze objawy to akurat w tym samym
        czasie miałam zmienić stanowisko pracy i trochę się tym martwiłam... Może
        rzeczywiscie coś w tym jest...
        Bałam sie, ze może to coś z głową.. jakiś guz niedaj Bóg....
        Próbuję zarejestrowac się do lekarza 1-kontatku, ale nie jest to prosta
        sprawa... nie ma miejsc...
        Dzięki za wszystkie odpowiedzi
        Pozdro.
        • artur737 Re: bóle i zawroty głowy + kołatanie serca 09.01.06, 19:54
          Zrob badania, ale nie panikuj.
          • artur737 Re: bóle i zawroty głowy + kołatanie serca 09.01.06, 22:30
            To moze by wiele rzeczy, ale napisalem o boreliozie bo lekarze zapominaja o niej zlecajac badania.
            • coola80 Re: bóle i zawroty głowy + kołatanie serca 10.01.06, 16:47
              Ok - nie panikuję, zapiszę się na wizytę, tylko jak na razie nie ma miejsc juz
              2gi dzień. Chyba zmienię przychodnie bo mnie cos trafi zaraz...
              Dzięki za pomoc.
              Pa
              • artur737 Re: bóle i zawroty głowy + kołatanie serca 10.01.06, 19:12

WB robi sie prywatnie
                • nupik Re: bóle i zawroty głowy + kołatanie serca 14.01.06, 19:48
                  Pan Artur wszedzie wietrzy borelioze, zdaje sie mieszka w Kanadzie, gdzie moze
                  ta choroba czesciej wystepuje i stal sie od niej specjalista. Podejrzewa
                  borelioze u wszytskich, wystarczy wejsc na jego forum, ile ludzi juz wpedzil w
                  panike, nie policze.
                  Oczywiscie sa to TYPOWE objawy nerwicy. Lecze sie na nia trzy lata, cos o tym
                  wiem, u mnie zaczelo sie identycznie, przeszlo dzieki lekom i psychoterapii.
                  jesli jestes z wawy mam dobre adresy leczenia refundowanego i prywatnego.
                  Lepiej zaoszczedz kase na tym tescie na borelioze i przeznacz ja na wizyte u
                  psychiatry, nie boj sie lekow, pochodz na terapie. U mnie brak leczenia
                  doprowadzil do potwornych dolegliwosci, szukali SM, boreliozy i innych chorob
                  (lekarze nie sa w stanie zrozumiec jak silnie psyche dziala u czlowieka, pan
                  Artur zreszta tez nie rozumie i bagatelizuje wszelkie diagnozy
                  psychiatryczne).Wreszcie dalam sie przekonac i po miesiacu przyjmowania
                  antydepresantow moglam wrocic do normalnego zycia. Teraz juz nie biore lekow
                  (bralam rok), urodzilamzdrowego slicznego synka, chodze na terapie refundowana
                  i wreszcie nic mnie nie boli.taka to byla borelioza.
                  pozdrawiam
                  aga
                  • venus22 Re: bóle i zawroty głowy + kołatanie serca 14.01.06, 22:41
                    Pan Artur ma podstawy aby "wszedzie wietrzyc" borelioze. Okazuje sie bowiem ze
                    choroba ta, dosc trudna do wykrycia i czasem dajaca falszywe negatywne wyniki,
                    jest znacznie bardziej rozpowszechniona niz sie kiedys wydawalo.
                    Poza tym nie "wietrzy" tylko sugeruje podobnie jak ja migrene, poniewaz
                    niektore objawy sie "zgadzaja" czy "pasuja" jak kto woli.

Nie widze w podpowiadaniu co to moze byc wpedzania w paniki - wrecz przeciwnie
                    w panike wpadaja ci ktorzy jeszcze nie kiwneli palcem aby zrobic jakies
                    badania, cos poczytac na ten temat, pomyslec, a juz wolaja "BORELIOZA?! O
                    BOZE!!"
                    spokojnie spokojnie nikt nie mowi ze to jest NA PEWNO borelioza.

A NERWICA, to jest w/g mnie wymysl spowodowany koniecznoscia. jesli lekarz nie
                    wie co to jest to mowi "nerwica".
                    Co to jest "nerwica" ? to moze byc wszysto, tylko nikt nie wie co, wiec-
                    wrzucamy to do worka z "nerwica".

Piszesz ze dzieki lekom i psychoterapii ci sie poprawilo. Nie wiem jakie mialas
                    obajwy ale zebys wiedziala ze leki antydepresyjne i psychoterapie stouje sie
                    takze w leczeniu migreny. Dlaczego? otoz dlatego ze leki antydepresyjne m.inn.
                    reguluja poziom serotoniny a w migrenie sa wlasnie zaburzenia w jej wydzielaniu.
                    Psychoterapia pomaga sie zrelaksowac, radzic sobie z bolem,
                    a stres jest znanym i czestym wywolywaczem atakow bolow glowy w migrenie. Ale
                    tylko wywoluje te ataki ktore sa 'wywolane stresem' , z powodu np mocnego
                    zapachu albo hormonow- juz nie.
                    W depresji tak samo -wahania serotoniny powoduja takie objawy. I taka to
                    psychiczna jest ta "nerwica"...

Venus
                    • villac Re: bóle i zawroty głowy + kołatanie serca 15.01.06, 19:06
                      Zmów paciorek do Bozi żeby NIGDY nie dotknął Cię zespół schorzeń potocznie
                      zwany nerwicą.Nie zrozumiesz co potrafi zrobić z człowieka to z czego kpisz.
                      Pamiętaj.
                    • 1_sickgirl Re: bóle i zawroty głowy + kołatanie serca 15.01.06, 22:13
                      Venus, popieram.
                      Parafrazujac, mozna powiedziec, ze to nupik wszedzie wietrzy nerwice:>
                      A co do lekarzy - przypadki niestandardowe laduja predzej czy pozniej z
                      etykietka "nerwica".
                      Ja tez mialam taka "nerwice", tez dostalam AD. Tylko mi sie nic nie poprawilo,
                      tylko pogorszylo. Do tej pory moj organizm nie moze dojsc do siebie.
                      A jakie piekne migreny zaczelam dostawac!
                      Wniosek jest taki, ze nikt nie moze Ci stwierdzic jaki jest poziom twoich
                      neuroprzekaznikow. No chyba, ze po autopsji;)
                      Coz sie okazalo po dlugim czasie - zadna nerwica, to byly zaburzenia
                      elektrolitowe. Teraz juz jest osteopenia...
    • harriet24 Re: bóle i zawroty głowy + kołatanie serca 15.01.06, 18:36
      Witaj! Dołączam się do przedmówców sugerujących nerwicę. Mój neurolog, któremu
      opowiadałam o prawie identycznych co Twoje objawach, od razu stwierdził, że to
      nerwica. Mnie oprócz tego dokuczało drętwienie twarzy, gwałtowne skoki tętna
      (przy prawidłowym ciśnieniu), ogólny spadek formy. Tylko, że u mnie może być
      jeszcze sprawa kręgosłupa, bo mam zwyrodnienia w kręgach szyjnych. Przy Twoim
      drętwieniu ręki może spróbowałabym jeszcze zasięgnąć rady ortopedy??? Może to
      kręgosłup. Mnie od tych zwyrodnień czasem boli całe ramię, zwłaszcza przy
      zmianach pogody. Zaczęłam chodzić na masaże.
      Generalnie nie daj się zwariować. Ja przez głowę poszłam nawet na rezonans,
      który oczywiście nic nie wskazał. Trzeba być dobrej myśli!
      • venus22 Re: bóle i zawroty głowy + kołatanie serca 15.01.06, 23:08
        Harriet na twoim miejscu do tego neurologa bym wiecej nie poszla. A juz na
        pewno zasiegnelabym u drugiego i trzeciego ich opinii. Szczegolnie bym sie
        starala udac do takiego co sie specjalizuje w bolach glowy.

Poczytaj sobie to, ale do konca:
        www.astrazeneca.pl/article/513166.aspx
        masz dretwienia twarzy, skoki cisnienia, ogolny spadek formy - wszystko objawy
        migreny.
        O ile nie ma sie w mozgu blizn po udarach migrenowych lub nie jest sie wlasnie
        w trakcie ataku bolu co moze wygladac jak zapalenie opon mozg., to rezonans nic
        nie wykaze. Co normalnie jest potwierdzeniem diagnozy migrena. A kregoslup
        mozesz miec chory swoja droga.

jest dokladnie tak jak mowi Sick girl:
        >>>A co do lekarzy - przypadki niestandardowe laduja predzej czy pozniej z
        etykietka "nerwica".<<

Venus

ps. mi juz wmawiano i nerwice, i choroby psychosomatyczne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka