Dodaj do ulubionych

ZAPALENIE ZATOK

IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 03.11.02, 17:18
No wlasnie-co mozna zrobic w tym kierunku?Mialam juz robiona punkcje tydzien
temu,ale niestety nie pomoglo.Czy mam zrobic nastepna-czy jest moze lepszy i
przyjemniejszy sposob usuniecia tej dolegliwosci.Szczerze powiem ze punkcja
mnie przerazila-cos okropnego.
Obserwuj wątek
    • Gość: andrzej Re: ZAPALENIE ZATOK IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 03.11.02, 17:50
      Miałem robioną punkcję i w moim wypadku było to zupełnie niepotrzebne. Później
      przeżyłem jeszcze trzy operacje prostowania przekrody nosowej i całą masę
      innych rzeczy. Przyczyn zapalenia zatok może być kilka. Najlepiej udaj się do
      kompetentnego laryngologa.

Pozdrawiam, andrzej

> No wlasnie-co mozna zrobic w tym kierunku?Mialam juz robiona punkcje tydzien
      > temu,ale niestety nie pomoglo.Czy mam zrobic nastepna-czy jest moze lepszy i
      > przyjemniejszy sposob usuniecia tej dolegliwosci.Szczerze powiem ze punkcja
      > mnie przerazila-cos okropnego.
      • Gość: Oli Re: ZAPALENIE ZATOK IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 03.11.02, 22:19
        Ja prawdopodobnie mam to zapalenie z powodow alergicznych.Od tygodnia biore
        leki;m.in.augmentin,disophrol,fluimicil,sinupret.Powiem szczerze ze na wiele to
        sie nie zdalo.Caly czas mam zapchany nos,tak jak przedtem.Dorazdzcie cos jeszcze
        • Gość: mewag Re: ZAPALENIE ZATOK IP: *.stofanet.dk 03.11.02, 22:29
          Moze pomoze Sudafed. To pseudoefedryna, mojemu mezowi (po operacji prostowania
          przegrody i kilku punkcjach) pomaga na poczatku kataru. Wtedy katar nie zalega,
          latwiej splywa i nie zbiera sie w zatokach.
          A nietypowo: nasz syn mial duze problemy z zatokami, wiecznie zatkany nos i
          bakteryjny katar. Na wakacjach wymoczyl sie w basenie, robil fikolki w wodzie,
          najpierw kilka w przod, potem kilka w tyl. Po tych ostatnich wyplynelo mu
          mnostwo zoltej wydzieliny z nosa - widok nie piekny, ale po natychmiastowej
          wizycie w toalecie skonczyl sie katar. Jak reka odjal. Moze Tobie tez pomoze?
          Pozdrowienia Ewa
        • Gość: andrzej Re: ZAPALENIE ZATOK IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 03.11.02, 22:39
          Naprawdę przez Internet niewiele można w tym wypadku pomóc. Jeśli zapalenie ma
          podłoże alergiczne, to sama punkcja na niewiele się przyda. Moim zdaniem musisz
          koniecznie skontaktować się z kompetentnym laryngologiem. Nie żałuj tych
          kilkudziesięciu złotych na wizytę, nie warto cierpieć. Tu masz trochę artykułów
          do poczytania:

www.alergen.info.pl/zap_zatok_przynos.htmhttp://hendrys.republika.pl/
          www2.gazeta.pl/zdrowie/723104,28356,2643929,CHOROBY.htmlhttp://www.krajmed.com.pl/papers/sinusit1.htm
          www.borgis.pl/czytelnia/nm_rynoalerg/02.html
          Pozdrawiam, andrzej
          • Gość: Oli Re: ZAPALENIE ZATOK IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 03.11.02, 22:59
            Sudafed juz mialam i niestety nie pomogl.A kompetentny laryngolog?mysle ze
            bylam u takiego(zaplacilam 120zl i bylam przekonana ze punkcja mi pomoze)choc
            prawdopodobnie musialabym zrobic jeszcze dwie punkcje ale jak mam to
            zrobic,kiedy to jest ogromny bol.A o basenie pomysle jak tylko wykuruje sie po
            migdalach,bo jutro mam je wycinane.Oj jak ja sie boje POZDRAWIAM
            • Gość: andrzej Re: ZAPALENIE ZATOK IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 03.11.02, 23:32
              Myślę, że w Toim przypadku basen to zły sposób. Do licha do tego dochodzą
              migdały, niedobrze. Czy napewno trzeba je usunąć. Pogląd co do ich usuwania
              znacznie się zmienił w ostatnim czasie. Obecnie robi się to rzeczywiście tylko,
              gdy nie ma innego wyjścia.

Parę lat temu amerykańscy naukowcy z kliniki Mayo odkryli, że ponad 90% zapaleń
              zatok spowodowanych jest przez grzyby chorobotwórcze. Artykuł ten można łatwo
              znaleźć w Internecie - niestety po angielsku. Gdyby tak było w Twoim przypadku,
              to te wszystkie antybiotyki, kostykosteroidy, które stosowałaś dotyczczas,
              raczej Ci zaszkodziły niż pomogły. Przeczytaj artykuły które Ci wysłałem
              wcześniej i przemyśl to wszystko jeszcze raz.

Pozdrawiam, andrzej
    • Gość: andrzej Re: ZAPALENIE ZATOK IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 04.11.02, 09:19
      Full-text report from Mayo Clinic Proceedings:
      www.mayo.edu/proceedings/1999/7409a1.pdf
      Najlepiej ściągnij plik na swój dysk a potem wydrukuj.

Pozdrawiam, andrzej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka