Dodaj do ulubionych

Dziwne objawy w gardle

19.01.06, 23:09
Od dluzszego czasu mam dziwne i dosc klopotliwe objawy.
Mam uczucie, ze w gardle mam jakas gule, ciagle musze chrzakac, zeby oczyscic
to gardlo z jakiegos sluzu, czasami mam chrypke, w ogole mi z tym niewygodnie.
Bylem u laryngologa, zrobil badania, wlozy rurke do krtani i stwierdzil, ze
nic nie ma. Polykam normalnie, bez problemow.
Zasugerowal, ze to moze byc refluks, chociaz ja raczej nie miewam zgagi.
Powiedzial, ze zgaga nie musi byc i dal mi jakies tabletki. Jeszcze nie
zaczalem lykac.
Czy ktos z Was mial cos takiego? Napiszcie.
Pozdrawiam.
Darek
Obserwuj wątek
    • d.o.s.i.a Re: Dziwne objawy w gardle 19.01.06, 23:31
      A moze to wysuszenie gardla? Ja od dwoch lat walczylam z ciaglym przelykaniem i
      uczuciem, ze jakis sluz zalega. Wreszcie po dwoch latach nieskutecznego
      leczenia kupilam nawilzacz powietrza. Jak reka odjal. No coz, praca w
      klimatyzacji po kilku latach tak wlasnie sie konczy...

Jestem znow szczesliwym czlowiekiem :)
    • buschi Re: Dziwne objawy w gardle 20.01.06, 13:52
      ja właśnie mam takie objawy i okazało się że mam refluks ale u laryngologa
      jeszcze nie byłam...
      • nikola27 Re: Dziwne objawy w gardle 20.01.06, 14:54
        hm...a nie masz tego uczucia po zazyciu jakiegoś leku np wit c lub
        rutinoscorbinu.Ja tak mam od kilku lat,ze jak zazyję w/w lek to zaczyna mi się
        robic jakas gula w gardle no jak przestaje to brac to ta gula zanika.
        • darek301 Re: Dziwne objawy w gardle - do Buschi 20.01.06, 19:37
          A skad wiesz, ze masz refluks, bylas u innego lekarza?
          Miewasz zgage? Mnie nikt nie badal pod katem refluksu.
          Pozdrawiam.
          Darek
          • darek301 Re: Dziwne objawy w gardle 20.01.06, 19:40
            Zsatanawiam sie nad tym wysuszeniem gardla. Czy moze to byc
            rowniez w lecie, gdy nie wlacza sie ogrzewania?
            Pozdrawiam.
            Darek
            • sonic771 Re: Dziwne objawy w gardle 20.01.06, 20:47
              Witam! Mam podobny problem. Byłem u lekarza, kazał mi brać Tantu Verde i pić
              wapno. Niestety nic nie pomaga. Chyba czeka mnie laryngolog. A o co chodzi z
              tym refluksem?
              • darek301 Re: Dziwne objawy w gardle 21.01.06, 23:59
                Dostalem od lekarza laryngologa pare informacji na kartce odnosnie refluksu.
                U niektorych ludzi soki zoladkowe moga wyplywac z zoladka do przelyku i do
                gardla. Powoduje to podraznienie i skurcze miesni w gardle. Symptomami moga byc:
                kaszel, chrypka, odchrzakiwanie, nadmiar sluzu, uczucie "guli" w gardle, bol
                gardla, palenie. Nie wszystkie te objawy moga wystepowac jednoczesnie, nie
                zawsze pojawia sie zgaga.
                Mam zapisane kilka zalecen, ktore powinno sie przestrzegac, zeby poprawic stan.
                Jezeli bylibyscie tym zainteresowani, napisze o tym w nastepnym poscie.
                Pozdrawiam.
                Darek
                • buschi Re: Dziwne objawy w gardle 22.01.06, 13:28
                  ja tez nie mialam zgagi, boli mnie mostek, kaszlę w nocy i mam takie same objawy
                  jak ty z gardłem , poszłam najpierw do pulmunologa bo myslałam że to coś z
                  płucami ( ten ból) i on mnie oświecił że to refluks. Generalnie jestem na diecie
                  "refluksowej" i biore polprazol, niestety niewiele się poprawia;-((((( napisz
                  czego ty się dowiedziałeś, jestem zainteresowana;-)
    • polapoleczka Re: Dziwne objawy w gardle 22.01.06, 19:30
      Ja równiez zmagam się z refluksem i tymi dolegiwościami gardłowymi, chodzę od
      lekarza do lekarza i nie ma poprawy.Napisz jak sobie z tym radzisz może sami
      sobie pomożemy.
      • buschi Re: Dziwne objawy w gardle 22.01.06, 20:05
        a co lekarze mówią? Moj powiedział, ze powinno przejsc po 8 tygodniach brania
        polprazolu....wątpię w to szczerze, strasznie się z tym męczę czasem...

help
        help
        • zettka Re: Dziwne objawy w gardle 22.01.06, 20:28
          Mam b.podobne objawy,nie byłam u lekarza,ale jest to faktycznie bardzo uciązliwe.
          U mnie wyglada to tak,jakbym miala przyczepiony sluz,ktorego za zadne skarby
          sswiata nie da sie odchrzaknac.najbardziej dokucza mi to w nocy,mam wrazenie,ze
          cos płynie mi w gardle a nie jest to np.katar..napisz cos wiecej n/t wskaazan
          dot.leczenia.
          pozdr.
          • aleksandra1977 Re: Dziwne objawy w gardle 22.01.06, 21:19
            Refluks żołądkowo-przełykowy powstaje, gdy błona śluzowa pokrywająca przełyk
            wchodzi w kontakt ze zbyt dużą ilością soku żołądkowego w zbyt długim czasie.
            Sok żołądkowy zawiera kwas, enzymy trawienne i wiele innych uszkadzających
            przełyk składników. Refluks żołądkowo-przełykowy może być związany z
            zaburzeniem pracy zastawki mięśniowej, która łączy przełyk z żołądkiem.

W miejscu połączenia przełyku z żołądkiem znajduje się mięsień (zwieracz dolny
            przełyku), który w normalnych warunkach rozluźnia się i przepuszcza pokarm do
            żołądka, a później kurczy się i nie pozwala na cofanie się kwaśnej treści
            żołądkowej do przełyku. Z refluksem mamy do czynienia, gdy zastawka zaczyna źle
            funkcjonować i kwaśna treść z żołądka cofa się do przełyku, powodując
            podrażnienie i uszkodzenie błony śluzowej pokrywającej przełyk. Najczęstsze
            dolegliwości związane z refluksem to: zgaga, kwaśne odbijania, nadkwasota oraz
            dyspepsja. Wiele osób relacjonuje objawy choroby jako uczucie palącego bólu za
            mostkiem przemieszczającego się w kierunku szyi i gardła (często wymaga
            różnicowania z bólem wieńcowym). Z reguły towarzyszy temu wrażenie cofania się
            połkniętego pokarmu do ust z pozostawieniem kwaśnego i gorzkiego smaku i/lub
            uczucie zalegania w gardle (jakby coś utknęło w przełyku).

Pieczenie, uczucie rozpierania i zgaga mogą trwać nawet do 2-3 godzin i z
            reguły nasilają się po posiłku. Po położeniu się również można odczuwać objawy
            refluksu. Wiele osób odczuwa ulgę po przyjęciu postawy wyprostowanej lub po
            przyjęciu środków zobojętniających, które neutralizują kwas. Czasami objawy
            refluksu mogą być mylone z bólem towarzyszącym chorobom serca lub zawałem
            serca. Ból związany z chorobami serca ma silny związek z poziomem aktywności
            fizycznej; odpoczynek i przyjęcie nitrogliceryny szybko usuwają typowy ból
            wieńcowy. Objawy refluksu nie są tak bardzo związane z wysiłkiem fizycznym.
            Dolegliwosci refluksowe mozna zlagodzic poprzez:
            - regularne jedzenie, 5-6 razy dziennie, małe, ale częste posiłki
            - jedzenie powoli, dokładne gryzienie pokarmów
            - unikanie potraw i napojów, takich jak: czekolada, mięta, tłuste potrawy, kawa
            i napoje alkoholowe.
            - unikanie słodkich potraw
            - unikanie potraw i napojów mogących drażnić uszkodzona błonę śluzową przełyku:
            owoców i soków z owoców cytrusowych, przetworów z pomidorów, pieprzu, papryki.
            - normalizacje masy ciała - otyłość pogarsza przebieg choroby, wiele osób
            odczuwa znaczącą poprawę po zmniejszeniu masy ciała.
            - rzucenie palenia - palenie tytoniu osłabia napięcie zwieracza przełyku i
            zwiększa cofanie się treści żołądkowej do przełyku.
            -picie gotowanego siemienia lnianego (zdecydowanie łagodzi dolegliwości
            skutecznie tworzy warstwę ochronną w przełyku; ponieważ nie jest zbyt smaczne,
            zamiast siemienia pije kisiel)

Odpuściłabym sobie wizytę u laryngologa, tu konieczna jest wizyta u gastrologa,
            ktory zleci odpowiednie badania i podejmie wlasciwe leczenie. Sama cierpię z
            powodu w/w choroby i obecnie łykam polprazol 10mg (2 x 1 tabl.), ale początkowo
            dawka wynosiła 40 mg/dobę.

Przyjaciele są jak anioły, które stawiają nas na nogi, gdy nasze skrzydła
            zapomniały jak się lata
            • darek301 Re: Dziwne objawy w gardle 23.01.06, 04:09
              Do tych wszystkich zalecen, o ktorych pisala 'aleksandra1977' dodam jeszcze
              kilka.
              -najlepiej jest gdy zazywane leki neutralizujace sa w plynie
              -nalezy je brac miedzy posilkami i przed spaniem
              -nie jesc 3-4 godz przed spaniem
              -nie nosic ciasnych ubran i paskow, obciskajacych brzuch
              -jezeli jest to mozliwe podniesc troche te czesc lozka, na ktorej lezy glowa
              (podlozyc drewienka pod nogami lozka) lub spac na 2 albo 3 poduszkach
              -zaleca sie spac na prawym boku
              -probowac oddychac przepona, jezeli wystapily symptomy refluksu
              -jak najmniej sie zginac, np. przy pracy w ogrodzie.

Zastanawiam sie tylko, dlaczego lekarz powiedzial, ze nie zawsze wtedy odczuwa
              sie zgage, jezeli tresc zoladka jest kwasna.

Pozdrawiam
              Darek
              • mag445 Re: Dziwne objawy w gardle 23.01.06, 18:50
                Czy ktos z Was byl z tym u gastrologa?
                Ja mam podobny problem, ale rzadko mam zgage i pieczenie.
                Pozdrawiam.
                Maryla
                • aleksandra1977 Re: Dziwne objawy w gardle 23.01.06, 20:06
                  jasne, ze diagnoze uslyszalam od gastrologa, a teraz prowadzi mnie moja
                  wspaniala pani doktor rodzinna
              • aleksandra1977 Re: Dziwne objawy w gardle 23.01.06, 20:17
                fajnie, ze dodales swoje uwagi :) na pewno dla tych, ktorzy maja takie
                dolegliwosci "nie wiadomo skad", bardzo sie przydadza.
                Uczucie zgagi nie musi wystepowac zawsze. W zaleznosci od stopnia zaawansowania
                refluksu (czyli, mniejszego lub wiekszego przepuszczania tresci zoladkowej
                przez wieracz dolny przełyku)i tego, co w danym momencie mamy w zoladku, mozna
                odczuwac b.silne pieczenie, gorycz lub miec uczucie kwasnego w buzi.
                Z wlasnego doswiadczenia wiem, ze unikanie wspomnianych przez mnie produktow, w
                polaczeniu z odpowiednim leczeniem (mialam rowniez helicobacter pylori +++++),
                sprawilo, ze dzis potrafie zjesc wiecej niz przed kilkoma miesiacami i
                nadrabiam zaleglosci.
                Przez ten refluks spadlo mi 6 kg w ciagu miesiaca.
          • domino33 Re: Dziwne objawy w gardle 24.01.06, 05:36

Mialam identyczne obiawy, ale w moim przypadku powodem tego byly zatoki.
            • domino33 Re: Dziwne objawy w gardle 24.01.06, 05:37
              powinno byc "objawy" to tylko pomylka
            • pacanek100 Re: Dziwne objawy w gardle 03.11.14, 15:22
              Możesz napisać coś więcej o zatokach i tych objawach?
    • edytka6 Re: Dziwne objawy w gardle 23.01.06, 19:32
      to typowy objaw nerwowy. dziwie sie ze o tym nie slyszales. ja tez jak jestem w
      stresie to tak mam.wez cos na uspokojenie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka