Dodaj do ulubionych

Soczewki a mrozy. Pytanie !

27.01.06, 13:20
Witam,
od misiąca rozmyślam nad zakupem soczewek kontaktowych. Mam jednak kilka
pytań-jak soczewki sprawdzają się na mrozie?i jaka jest zasadnicza różnica
między miesięcznymi a bodajże jednodniowymi(jeśli mi się nie przesłyszało)?
Obserwuj wątek
    • sweet_girl23 Re: Soczewki a mrozy. Pytanie ! 27.01.06, 15:02
      Nie zauważyłam, żeby coś się z nimi dzialo na mrozie, nie martw się nie
      przymarzaja do oka ;) Co do jednodniowych i miesięcznych - te pierwsze są
      suuper wygodne, wywalasz pod koniec dnia a na drugi dzień nowa soczewka, do
      sportów nadają się idealnie, sa jednak nieco drozsze od misięcznych. Jeżeli
      wybierać misięczne to te z duza przepuszczalnoscia tlenu - zapytaj lekarza o
      nie (np. o2optix Ciby Vision lub Pure Vision Bauscha)
    • suu_zan Re: Soczewki a mrozy. Pytanie ! 30.01.06, 12:34
      Dziekuje za podpowiedź, wyszukałam w internecie kilka informacji na temat tych
      soczewek o2optix. Chciałabym jeszcze sprawdzić te jednodniowe, bo może na
      początek byłyby lepsze??
      • berenika80 Re: Soczewki a mrozy. Pytanie ! 30.01.06, 23:39
        Ja noszę optixy. Tobie też radzę, chyba ze nie zamierzasz sie potem przerzucac
        na meisieczne szkla - jesli sie nosi jednodniowe to przejscie na meisieczne to
        tak jak przesiąść się z mercedesa do malucha:) Dlatego nei wiem czy warto sie
        rozbestwiać jednodniowymi soczewkami.
        A co do mrozu - to wg m nie jest troche gorzej niz przy plusowych
        temperaturach,a le ja nosze szkla bardzo dlugo w ciagu dnia, wiec moze to przez to.
        • suu_zan Re: Soczewki a mrozy. Pytanie ! 31.01.06, 17:15
          Hihi może masz rację z tym mercedesem i maluchem :D A ile czasu dziennie możesz
          nosić te optixy ? No i jak jest z zakładaniem - bo tego też się trochę boje :)
          • kaappa Re: Soczewki a mrozy. Pytanie ! 31.01.06, 18:55
            radze jednodniowe, rogowka oka odzywia sie poprzez dyfuzje substancji z
            powietrza
          • dorianne.gray Re: Soczewki a mrozy. Pytanie ! 01.02.06, 02:40
            Optixy do 12 godzin, Pure Vision przez okrągły miesiąc bez wyjmowania, można w
            nich spać (ale lekarze i tak zalecają, by wyjmować je choć raz na tydzień).
            Do zakładania i wyjmowania szybko się przyzwyczaisz.
            Ja noszę Optixy, polecam, najlepsze, jakie miałam do tej pory.
            A z tym mercedesem i maluchem to bym nie przesadzała, bo niektórzy twierdzą, że
            właśnie te soczewki, których nie trzeba na noc zdejmować, dają dopiero
            prawdziwy komfort noszenia :)
            • meresanch Re: Soczewki a mrozy. Pytanie ! 02.02.06, 11:31
              i to jeszcze jaki
              czasem tylko po nocy musze wpuścic do oka sztuczne łzy
              ale wstaje i od razu widze, moge zasypiac gapiąc sie w TV,
    • slepiec1 Ile kosztują ? 31.01.06, 19:27
      Ile kosztują mniej więcej szkła jednodniowe ?
      Czy trzeba mieć receptę, czy można w aptece kupić "od ręki" znając swoją wadę?
      • gatta13 Re: Ile kosztują ? 31.01.06, 19:53
        W aptece to chyba nie. Kosztują około 100zł za 30 sztuk. Popatrz na allegro, bywa dużo taniej.
        • mala_lucyna Re: Ile kosztują ? 01.02.06, 11:48
          Nosze jednodniowe Dailies i płace 80 zł za opakowanie, a co do kupowania na
          allergro to ja radze nie ryzykować. Co jak co , ale soczewki nie są akurat
          dobrym prodktem do kupowania przez internet - ale to moje zdanie :)
          • slepiec1 Re: Ile kosztują ? 01.02.06, 11:50
            To gdzie się je kupuje, jak nie w internecie i nie w aptece ?
          • gatta13 Re: Ile kosztują ? 01.02.06, 11:53
            Każdy ma prawo mieć własne zdanie. :)
            Od dwóch lat kupuję soczewki na allegro, mam sprawdzonych dostawców (są to z reguły firmy zajmujące się sprzedażą soczewek, mają także swoje "realne" sklepy) i jestem naprawdę zadowolona. Jest dużo taniej, jakość bez zarzutu - nie wydaje mi się, żeby podrabianie soczewek to był opłacalny biznes.
            Kupuję dla siebie i dla dwóch innych osób, więc przez te dwa lata już kilkanaście opakowań zużyliśmy. Nie było nigdy najmniejszego problemu.
            • mala_lucyna Re: Ile kosztują ? 01.02.06, 12:00
              To moze tylko ja jestem tak negatywnie nastawiona do zakupów przez internet :)
              W każdym razie ja mam swojego sprawdzonego okuliste, do którego chodzę od lat,
              zawsze służy pomocą, mówi o nowościach, może stąd moje nastawienie.
              • gatta13 Re: Ile kosztują ? 01.02.06, 12:18
                Ja też chodzę do okulisty. Raz w roku. Ale zakupy potem robię na allegro, bo oszczędzam dzięki temu około 100-150 zł na półrocznym zapasie soczewek i płynów.
                • divaaa Jednodniowe soczewki 01.02.06, 19:22
                  Na Dailiesy namówił mnie mój okulista :)bo ja w ogole nie orientowałam się w
                  tym. Dostałam je na próbe i chyba za szybko przyzwyczaiłam sie do komfortu :)
                  Rano zakładam "świeżą" parę i nie martwie się o oczy. Dlatego warto chodzić do
                  gabinetów, bo przynajmniej jesteś na bierząco.
                  • dorianne.gray Re: Jednodniowe soczewki 01.02.06, 23:06
                    Na bieżąco? Warto?
                    Do okulisty TRZEBA chodzić co pół roku na kontrole, jeśli nosi się soczewki. I
                    to okulista powinien po badaniu soczewki dopasować. Nie ma innej opcji, w końcu
                    to ciało obce w oku.
                    • suu_zan Re: Jednodniowe soczewki 03.02.06, 13:16
                      witam
                      byłam wczoraj u okulisty - lekarz zaproponował jednak na początek Dailies
                      jednodniowe, bo powiedział że bedę mogła stosowac je zamiennie z okularami.
                      Dzisiaj sama założyłam :)szybko wskoczyły na oko :) Dziwne uczucie z tymi
                      soczewkami na oczach - chwile po założeniu jeszcze czulam je na oku, a potem
                      nic, jakbym nie miała wady :) Dzisiaj mam je na oczkach od rana- zobacze po
                      jakim czasie bedę musiała je zdjąć?
                      • olimpiaaa23 Re: Jednodniowe soczewki 03.02.06, 14:00
                        Su_zan kupiłas te Dailies w promocji? Dostałaś gratisowe soczewki?
                        Chciałam dostac te gratisy ale akurat u mojego optyka nie było promocji :/
                        Ktoś może orientuje się gdzie w wawie można je dostać promocyjnie?
                        • dorianne.gray Re: Jednodniowe soczewki 03.02.06, 19:05
                          Pewnie zaraz mi posta skasują, bo powiedzą, że to reklama, ale ja gorąco
                          polecam sklep www.twojesoczewki.com - siedzibę mają we Wrocławiu, otwierają
                          ostatnio nowe punkty w innych miastach, ale sprzedaż też przez internet,
                          naprawdę konkurencyjne ceny! Dzięki nim sporo oszczędzam, no i mają naprawdę
                          duuuży wybór.
                        • karenka22 Re: Jednodniowe soczewki 04.02.06, 00:00
                          Mam Dailies z promocji, kupiłam w wawie na Sadybie w Best Mallu. Soczewki są
                          dobre, ja nie zakraplam nawet sztucznych łez.
                      • suu_zan Re: Jednodniowe soczewki 03.02.06, 23:06
                        Dostałam Dailiesy gratisowo (10 sztuk)do badania okulistycznego, które musiałam
                        zrobić zanim lekarz dał mi soczewki (to moje pierwsze) Mam je od rana na oczach
                        i jeszcze działam :) wiec chyba są ok :)
                        A kupowałam je w pracowni optycznej na ul. Jana Pawła 26

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka