Dodaj do ulubionych

Próba kaloryczna

16.03.06, 21:17
Proszę ekspertów o wyjaśnienie kwestii dotyczącej próby kalorycznej,głównie chodzi mi o oczopląs.Co to jest oczopląs samoistny?Jaki wynik próby świadczy o chorobie Meniera?
Obserwuj wątek
    • ann1964 Re: Próba kaloryczna 18.03.06, 10:41
      ponawiam pytanie.
      • eksperci_psps Re: Próba kaloryczna 18.03.06, 17:48
        > Proszę ekspertów o wyjaśnienie kwestii dotyczącej próby kalorycznej,głównie
        chodzi mi o oczopląs.

Pani pytanie jest mało precyzyjne. Rozumiem, że chodzi Pani o zestaw badań
        narządu równowagi (ENG lub VNG).
        Podczas tych testów rejestruje się obecnosć oczopląsu samoistnego (nie wywołany
        żadnymi bodźcami) lub jego brak, oczopląs położeniowy, oraz oczopląs wywołany
        bodźcami cieplnymi).
        Próba dwukaloryczna według Hallpike'a jest ważnym elementem zestawu badań
        narządu równowagi i ma na celu ocene symetrii pobudliwości obwodowego narządu
        równowagi.

> Jaki wynik próby świadczy o chorobie Meniera?

W chorobie Mieniere'a wynik próby dwukalorycznej według Hallpike'a może być
        prawdiwłowy.
        • ann1964 Re: Próba kaloryczna 18.03.06, 20:28
          Dziękuję za odpowiedz.
          w związku z powyższą odpowiedzia mam jeszcze jedno pytanie.Jaki wynik ENG lubVNG
          świadczy o chor.Meniere`a?
          • eksperci_psps Re: Próba kaloryczna 18.03.06, 21:05
            > w związku z powyższą odpowiedzia mam jeszcze jedno pytanie.Jaki wynik ENG
            >lubVNG
            > świadczy o chor.Meniere`a?

Choroby Meniere'a nie rozpoznaje się na podstawie jednorazowego badania ENG.
            Jest to dość rzadkie schorzenie i rozpoznanie możliwe jest na podstawie
            dłuższej obserwacji, wielu badań audiologicznych, po spełnieniu pewnych
            kryteriów klinicznych.
            Jest to rozpoznanie z wykluczenia.

Nie istnieje coś takiego, jak "wynik ENG, który świadczy o chorobie Mieniere'a".
            Obraz kliniczny tej choroby charakteryzuje się zmiennością. Jak wspomniałem, w
            chorobie Meniere'a może być zachowana symetryczna prawidłowa pobudliwość
            błędników. Osłabienie pobudliwości któregoś z błędników zaś nie musi i
            najczęściej nie jest równoznaczny z ta chorobą.

Jeśli ma Pani wątpliwości co do intepretacji własnego wyniku badania ENG (tak
            podejrzewam) proszę udać się do LEKARZA, który to badanie zlecił i Jemu zadać
            wszystkie pytania. Tutaj, na forum "zdalnej" interpretacji wyniku badania Pani
            nie otrzyma.

• ann1964 Re: Próba kaloryczna 18.03.06, 23:08
              Dziękuję za odpowiedz.Niestety nie miałam jeszcze robionych tych badań,
              tylko probę kaloryczną,choć jestem po 2 krotnej hospitalizacj.A wszystkie objawy tej choroby są mi znane i trwają już długo.Teraz czeka mnie kolejna hosp.i mam nadzieję ,że wreszcie czegoś sie dowiem.Jeszcze raz dziękuję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka